W jaki sposob zoptymalizować ubuntu zeby jak najdluzej dzialal na baterii?
Albo na jaka zmienic dystrubucje dla najmniejszego poboru energii?
Dystrybucja - czas pracy baterii.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Dystrybucja - czas pracy baterii.
powertop potrafi doradzić co zrobić by zmaksymalizować czas pracy na baterii. Ogólną zasadą jest "im mniej programów, tym dłuższe życie na baterii".
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
A ja dodam od siebie, że warto zmienić (przy włączeniu zasilania stałego) profil/tryb (? nie wiem czy to dobre słowo) taktowania procesora. U mnie na 10.04LTS pod netbook po włączeniu taktowanie jest ustawione na performance. I bateria działa 4 godziny i 30 minut. Po przełączeniu na powersave albo na conservative procesor taktuje na poziomie 50% (ewentualnie przy większej ilości programów, flashu na www, w zależności od ustawienia, podskoczy do 75% albo 100%, ale to na kilka sekund).
I tak:
na powersave - czyli oszczędnym trybie bateria wytrzymuje 8 godzin i 30 minut - a więc tyle ile od niej wymagam;
na conservative i ondemand - około 7-8 godzin, czasami mniej jak praca intensywna;
na performance (czyli tym, które u mnie jest standardowo ustawione po uruchomieniu systemu) - jak pisałem - około 4 godzin z minutami.
Warto też pobawić się dyskiem (sprawy wybudzania, parkowania itp.), dostosowaniem jasności ekranu w czasie pracy na baterii jak i w czasie przestoju w pracy (gdzie może ekran lekko się 'przyciemnić').
Ja po tych kilku operacjach mam na netbooku spokojnie 8 godzin na pracy z WiFi i przeglądarką www. Zauważyłem, że strony z flashem negatywnie wpływają na pobór energii.
Ps. Specjalista od optymalizacji netbooków to użytkownik e X t 7 3. On tutaj powinien najwięcej wnieść w dyskusję.
Pozdrawiam.
I tak:
na powersave - czyli oszczędnym trybie bateria wytrzymuje 8 godzin i 30 minut - a więc tyle ile od niej wymagam;
na conservative i ondemand - około 7-8 godzin, czasami mniej jak praca intensywna;
na performance (czyli tym, które u mnie jest standardowo ustawione po uruchomieniu systemu) - jak pisałem - około 4 godzin z minutami.
Warto też pobawić się dyskiem (sprawy wybudzania, parkowania itp.), dostosowaniem jasności ekranu w czasie pracy na baterii jak i w czasie przestoju w pracy (gdzie może ekran lekko się 'przyciemnić').
Ja po tych kilku operacjach mam na netbooku spokojnie 8 godzin na pracy z WiFi i przeglądarką www. Zauważyłem, że strony z flashem negatywnie wpływają na pobór energii.
Ps. Specjalista od optymalizacji netbooków to użytkownik e X t 7 3. On tutaj powinien najwięcej wnieść w dyskusję.
Pozdrawiam.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Więc prosilbym tego specjalistę o wyjasnienie. Pozatym często mi sie nagle wyladowuje cala bateria.