[Solved] Jak spolszczyć w całości ClamTK ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[Solved] Jak spolszczyć w całości ClamTK ?

Post autor: Heron »

Witam, zainstalowałem Skaner wirusów czyli ClamTK i po uruchomieniu jest napisane, że wersja GUI i definicja wirusów są nieaktualne. Sprawdzam aktualizacje, coś tam się pojawia ale nie mam jak zaznaczyć tego żeby zainstalować czy coś w tym rodzaju. Jak zaktualizować wersje GUI oraz definicje wirusów ? Zawsze biorę Pomoc->Sprawdź czy są dostępne aktualizacje ale tam mam tylko przycisk Sprawdź dostępne aktualizacje, Anuluj, Zamknij, pojawiają mi się jakieś obiekty tam na liście ale nie mam przecież przycisk zainstaluj czy pobierze. To jest zawsze ten sam problem z ClamTK kiedy instalują poprzez 'Centrum oprogramowania Ubuntu' i cały czas nie wiem jak rozwiązać. Poszukałem trochę po sieci i znalazłem ciekawy artykuł jak poniżej
[EDIT: ]
Poradziłem sobie za pomocą takiego artykułu. Nadal zastanawia mnie jak mogę zainstalować aktualizację definicji wirusów lub GUI skoro nie ma takiego przycisku nigdzie. Jednak teraz pojawił się problem, ze skaner ClamTK nie jest do końca po polsku, niby jest ale np. nie ma Definicje wirusów tylko Virus Definition oraz nie Ostatnie skanowanie tylko Last Scan. W menu Skanuj jest nie Urządzenie tylko A Device, w Zaawansowane jest nie Uruchom ponownie konfiguracje tylko Run antivirus setup wizard oraz Submit a file for analisys. Dlaczego w połowie jest po polsku a w pewnej części po angielsku ? Da się to jakoś zmienić ? Na początku zainstalowałem tylko z centrum oprogramowania ubuntu clamtk, nie mogłem nic zakutalizować, potem dałem polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get autoremove clamtk
... a następnie postąpiłem według powyższego artykułu. Czy coś zrobiłem nie tak ? Też macie nie do końca spolszczony ten ClamTK i czy można go jakoś spolszczyć ? Lub może proszę o jakieś konkretne polecenia jak inaczej to zainstalować. Aktualnie największym problem jest po części anglojęzyczna nakładka graficzna ClamTK a po części polska, jak sprawić aby w całości była polska ? Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Odp: Jak spolszczyć w całości ClamTK ?

Post autor: kris55 »

Clamav i ClamTK instalowałem przez synaptica:
1. mam w całości gui w j. polskim
2. podczas instalacji przez synsptica dociągane są wszystkie dodatki, zależności i baza wirusów
3. komunikat "że gui" nie aktualne pojawia się, poczekaj, bedzie aktualizacja i sam się zaktualizuje.
Nadal zastanawia mnie jak mogę zainstalować aktualizację definicji wirusów lub GUI skoro nie ma takiego przycisku nigdzie.
Jak nie ma jak jest ? Pomoc-sprawdź aktualizacje-sprawdza dostepność aktualizacji, i już. jak są to pobiera, a jak nie ma to dalej masz komunikat, trzeba czekać aż w repo będzie aktualizacja.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

No tak ale ja klikałem Pomoc->Sprawdź aktualizacje, pojawiał się komunikat, GUI jest nowa wersja i nie ściągał, nie pobierał ani nie instalował, a przycisk dostępne były sprawdź aktualizację, anuluj, zamknij. Więc co mi po informacji że jest nowa wersja GUI jak program jej nie potrafił pobrać i zainstalować ? Teraz w Centrum oprogramowania Ubuntu mam jedynie angielską wersje ClamTK i nie wiem jak powrócić do domyślnej :/
Ja instalowałem przez Centrum oprogramowania Ubuntu. Teraz puszczę komendę

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get autoremove clamav
i to chyba odinstaluje wszystko, tak ?
[EDIT: ]
Tak w 'Centrum oprogramowania Ubuntu' pojawiła się stara wersja ClamTK, mam wszystko odinstalowane. Proszę o instrukcję co należy pozaznaczać w Synaptiu żeby zainstalować ClamAV i ClamTK chyba, że jakoś inaczej np. z linii komend. Chciałbym, żeby ten antywirus mi się aktualizował i GUI było spolszczone. (Jak ktoś się zastanawia po co mi antywirus to zależy mi na sprawdzanych plikach, które będą przenoszone na inne maszyny np. z gorszym systemem-ale nie chodzi tu o dyskusję 'po co'). Bardzo proszę o pomoc w instalacji czy przez Synaptica jak kolega wyżej napisał, czyli co wybrać co zaznaczyć itd. lub może ktoś ma jeszcze inny sposób ?
Szukam i szukam i znajduję inne strony które piszą to samo czyli instalację ClamAV poprzez linię komend oraz ClamTK jakoby pobrać ze strony i taki zainstalować i że jest jeszcze nawet w języku polskim ... no ok jest albo dlaczego tylko u mnie spolszczone jest połowie ta nakładka ? Następny artykuł tak jak to robiłem. W dalszym ciągu proszę o coś konkretnego, może sprawdzona paczka deb która instaluje najnowsze polskie GUI dla ClamAV ? Kto pomoże ?
Zainstalowałem przez Synaptica, jak podano tutaj. Aktualnie mam ClamTK z polskim językiem, jedyne nieprzetłumaczone słówko (nie wiem teraz jak to zmienić, może mi ktoś powiedzieć czy też tak macie?) to Zaawansowane->Ponownie uruchom kreator AV-> System wide zamiast Cały system, czy to mają wszyscy ? Instalując w Synapticu zgodnie z artykułem zainstalowało mi się samo build-essentials, pełno jakiś bibliotek perl, g++, i wiele wiele innych rzeczy które bym nie podejrzewał, że są niezbędne. Czy są to potrzebne paczki ? :/
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Nowego ClamTK instalujesz z deba.Ja tak zawsze robię.

http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns

Najnowsza wersja 4..3.1 jest doPolszczona,4.3.0 była nie do końca.

Definicje pobierają się same a na silnik trzeba czekać,aż pojawi się w aktualizacjach.
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
kordex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: kordex »

apt-get install clamtk
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Czy mając zainstalowany ClamTK mogę zainstalować tą paczkę *.deb 4.31 bez odinstalowywania wcześniejszego ClamTK czy muszę go jakoś odinstalować - jak ?
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Czy mając zainstalowany ClamTK mogę zainstalować tą paczkę *.deb 4.31 bez odinstalowywania wcześniejszego
Tak, możesz.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ok, dzięki widać problem był natury wersji nakładki ClamTK i nie pełnego spolszczenie, ale jak widać chyba twórcy ClamTK nie śpią. Wszystko oczywiście działa. Szkoda tylko że Pomoc->Sprawdź czy są dostępne aktualizacje samo automatycznie nie pobiera interfejsu GUI oraz sygnatur wirusów, chyba, że teraz będzie pobierać. Przydałby się tam przycisk przy znajdywanych nowych - interfejsie oraz definicji bazy wirusów o nazwie odpowiednio Pobierz i Zainstaluj. Jak na razie nie wygląda to źle. Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Odp: [Solved] Jak spolszczyć w całości ClamTK ?

...samo automatycznie nie pobiera interfejsu GUI oraz sygnatur wirusów...
Pobrałeś paczkę z nową wersją i masz już nową wersję, aktualizację pobiera (po kliknięciu: sprawdź - rzeczywiście nie automatycznie), tylko nie jest to takie szybkie, gui się aktualizuje (trzeba czasem kilka dni czekać), sygnatury wirusów też (codziennie).
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: [Solved] Jak spolszczyć w całości ClamTK ?

Post autor: Foka0111 »

Baza aktualizuje się automatycznie,nie wiem co ile ale na pewno.
Mój komp pracuje 24h i zawsze pokazuje mi z danego dnia.
Ja mam zainstalowaną wtyczkę,dodającą do menu kontekstowego nautilusa opcję skanuj
I jeszcze mailscanner ale nie wiem jak ją ożenić z Thunderbirdem
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”