No tak ale ja klikałem Pomoc->Sprawdź aktualizacje, pojawiał się komunikat, GUI jest nowa wersja i nie ściągał, nie pobierał ani nie instalował, a przycisk dostępne były sprawdź aktualizację, anuluj, zamknij. Więc co mi po informacji że jest nowa wersja GUI jak program jej nie potrafił pobrać i zainstalować ? Teraz w Centrum oprogramowania Ubuntu mam jedynie angielską wersje ClamTK i nie wiem jak powrócić do domyślnej :/
Ja instalowałem przez Centrum oprogramowania Ubuntu. Teraz puszczę komendę
i to chyba odinstaluje wszystko, tak ?
[EDIT: ]
Tak w 'Centrum oprogramowania Ubuntu' pojawiła się stara wersja ClamTK, mam wszystko odinstalowane. Proszę o instrukcję co należy pozaznaczać w Synaptiu żeby zainstalować ClamAV i ClamTK chyba, że jakoś inaczej np. z linii komend. Chciałbym, żeby ten antywirus mi się aktualizował i GUI było spolszczone. (Jak ktoś się zastanawia po co mi antywirus to zależy mi na sprawdzanych plikach, które będą przenoszone na inne maszyny np. z gorszym systemem-ale nie chodzi tu o dyskusję 'po co'). Bardzo proszę o pomoc w instalacji czy przez Synaptica jak kolega wyżej napisał, czyli co wybrać co zaznaczyć itd. lub może ktoś ma jeszcze inny sposób ?
Szukam i szukam i znajduję inne strony które piszą to samo czyli instalację ClamAV poprzez linię komend oraz ClamTK jakoby pobrać ze strony i taki zainstalować i że jest jeszcze nawet w języku polskim ... no ok jest albo dlaczego tylko u mnie spolszczone jest połowie ta nakładka ? Następny
artykuł tak jak to robiłem. W dalszym ciągu proszę o coś konkretnego, może sprawdzona paczka deb która instaluje najnowsze polskie GUI dla ClamAV ? Kto pomoże ?
Zainstalowałem przez Synaptica, jak podano
tutaj. Aktualnie mam ClamTK z polskim językiem, jedyne nieprzetłumaczone słówko (nie wiem teraz jak to zmienić, może mi ktoś powiedzieć czy też tak macie?) to Zaawansowane->Ponownie uruchom kreator AV-> System wide zamiast Cały system, czy to mają wszyscy ? Instalując w Synapticu zgodnie z artykułem zainstalowało mi się samo build-essentials, pełno jakiś bibliotek perl, g++, i wiele wiele innych rzeczy które bym nie podejrzewał, że są niezbędne. Czy są to potrzebne paczki ? :/