Witam,
mam problem z instalacją programów pod nowym WINE 1.3.11, głównie dotyczy to pakietu Corel Draw 11. Od razu uwaga - pakiet jest w 100% legalny, wiec nie ma mowy o jakiś lewych przeróbkach, które by zakłócały instalacje.
Przed aktualizacją program instalował się bez większych problemów.
Obecnie podczas instalacji wyskakuje mi komunikat windowsowy "błąd 1639 - ERROR_INVALID_COMMAND_LINE".
Moja przygoda z Ubuntu zaczęła się jakieś 2 miesiące temu i jeszcze jestem niezbyt biegły w te klocki.
Jeśli wiecie jak ten problem rozwiązać bardzo proszę o info.
Pozdrawiam
Jacek
WINE 1.3.11 - kłopoty z instalacja pakietu Corel 11 na Ubuntu 10.10
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Odp: WINE - problem z instalacja programów
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... ngId=13638
Workarounds are needed for getting the installation to work (copy the DLL files in the Setup folder on the CD to /etc/wine/dosdevices/c:/windows/system32), and for getting applications to start up (set wintab32=native in DllOverrides for all Corel applications). Once those workarounds are in place, everything seems to work though.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Dzięki, tylko jest mały problem.
Nie bardzo wiem w jaki sposób ustawić set wintab32=native in DllOverrides w WINE.
Nie bardzo wiem w jaki sposób ustawić set wintab32=native in DllOverrides w WINE.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Uruchom winecfg
Na zakładce aplikacje dodaj program corela
Mając go wybranego przejdź na zakładkę biblioteki i dodaj regułę dla tej biblioteki.
Na zakładce aplikacje dodaj program corela
Mając go wybranego przejdź na zakładkę biblioteki i dodaj regułę dla tej biblioteki.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Jeśli dobrze zrozumiałem tekst na stronie WineHQ reguła set wintab32=native in DllOverrides dotyczy problemu z uruchomieniem już zainstalowanego Corela.
W tej chwili mam kłopoty z instalacją.
Mimo przekopiowania do /home/nazwa_profilu/.wine/dosdevices/c:/windows/system32 plików z katalogu Setup na płycie instalacyjnej Corela, sama instalacja dalej wywala w/w przeze mnie błąd.
EDIT:
Po dalszej diagnostyce okazało się, że pakiet Corel 11 na Ubuntu 10.04 instaluje się bez problemów, dopiero samo uruchomienie programu powoduje problemy, jednak sposób podany w WineHQ sprawdza się doskonale.
Kłopoty z instalacją pakietu Corel 11 występują tylko na Ubuntu 10.10.
EDIT2:
Problem rozwiązany. De-instalacja i ponowna instalacja WINE rozwiązała problem.
W tej chwili mam kłopoty z instalacją.
Mimo przekopiowania do /home/nazwa_profilu/.wine/dosdevices/c:/windows/system32 plików z katalogu Setup na płycie instalacyjnej Corela, sama instalacja dalej wywala w/w przeze mnie błąd.
EDIT:
Po dalszej diagnostyce okazało się, że pakiet Corel 11 na Ubuntu 10.04 instaluje się bez problemów, dopiero samo uruchomienie programu powoduje problemy, jednak sposób podany w WineHQ sprawdza się doskonale.
Kłopoty z instalacją pakietu Corel 11 występują tylko na Ubuntu 10.10.
EDIT2:
Problem rozwiązany. De-instalacja i ponowna instalacja WINE rozwiązała problem.