Dell studio 1555 + Ubuntu 9.10 = niedziałający mikrofon zewnętrzny
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Dell studio 1555 + Ubuntu 9.10 = niedziałający mikrofon zewnętrzny
Hej,
mam taki zestaw jak w opisie. Ubuntu w wersji 64bit. Problem polega na tym, że wewnętrzny mikrofon działa, ale jak podłączam zewnętrzny to system w ogóle go nie widzi. Jak kliknę na ustawienia dźwięku (poprzez ikonkę koło zegarka) to przy Wejściu mam z widocznych urządzeń tylko wbudowany w lapka mikrofon. Co zrobić by system zobaczył mikrofon podpinany po jacku? Mam słuchawki i zależy mi na odpaleniu tego
mam taki zestaw jak w opisie. Ubuntu w wersji 64bit. Problem polega na tym, że wewnętrzny mikrofon działa, ale jak podłączam zewnętrzny to system w ogóle go nie widzi. Jak kliknę na ustawienia dźwięku (poprzez ikonkę koło zegarka) to przy Wejściu mam z widocznych urządzeń tylko wbudowany w lapka mikrofon. Co zrobić by system zobaczył mikrofon podpinany po jacku? Mam słuchawki i zależy mi na odpaleniu tego
Samung n150 Ubuntu power 

-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Odp: Dell studio 1555 + Ubuntu 9.10 = niedziałający mikrofon zewnętrzny
Mam rozwiązanie
Pomijam już fakt, że ubuntu zmieniłem na Kubuntu. Ale procedura wyglądała tak:
Wpierw zaktualizwałem ALSA według tego opisu:
http://monespaceperso.org/blog-en/2009/ ... unty-9-04/
Potem dodałem pakiet o którym mowa pod tym linkiem:
http://www.mail-archive.com/ubuntu-bugs ... 55967.html
I od tej pory mogę sobie wybierać którego mikrofonu chcę używać i wszystko pięknie śmiga na zawołanie ;] Znów kocham linuksa

Wpierw zaktualizwałem ALSA według tego opisu:
http://monespaceperso.org/blog-en/2009/ ... unty-9-04/
Potem dodałem pakiet o którym mowa pod tym linkiem:
I od tej pory mogę sobie wybierać którego mikrofonu chcę używać i wszystko pięknie śmiga na zawołanie ;] Znów kocham linuksa

Samung n150 Ubuntu power 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
A jaki to pakiet i skąd go można pobrać? na tej stronie nie widzę żadnego miejsca skąd można by pobrać jakikolwiek pakiet.Sputnik_Wwa pisze:dodałem pakiet o którym mowa pod tym linkiem:
Mam podobny problem. Dlatego też to mnie zainteresowało.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Polecam czytać to co jest jasno napisanelinux- backports-modules-alsa-karmic-generic package (available in Synaptic)
Samung n150 Ubuntu power 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
Podpinam się pod temat. U mnie (dell 1558) również występuje identyczny problem. Alsę aktualizowałem zaraz przy wywaleniu pulse audio. A może ktoś napisać jak dodać w synapticu to o czym mowa? Wchodziłem w ustawienia synaptic, ale nie mogę tego znaleźć. Jest jakaś prostsza metoda? Orłem nie jestem jeśli chodzi o komputery
Dzięki

-
- Serdeczny Borsuk
Wydaje mi się, że jest. Trzeba chyba po prostu uaktualnić sobie Ubuntu do najnowszej wersji, czyli 10.10. W tej najnowszej wersji Ubuntu już raczej te problemy nie występują. Bynajmniej ja obecnie już nie mam u siebie żadnych kłopotów z dźwiękiem. A kiedyś miałem.Zenonowicz pisze:Jest jakaś prostsza metoda?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Też mam podobny problem, ale nie sądzę, by aktualizacja do najnowszej wersji była dobrym rozwiązaniem.
-
- Serdeczny Borsuk
A ja sądzę, bo od kiedy system zaktualizowałem, to akurat z tym nie mam żadnych kłopotów. A tak w ogóle, to uważam, że system powinno się aktualizować, bo świat nie stoi w miejscu.alcek pisze:Też mam podobny problem, ale nie sądzę, by aktualizacja do najnowszej wersji była dobrym rozwiązaniem.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Też tak uważam, że świat nie stoi w miejscu, czasem zrobi dwa kroki do przodu, czasem trzy do tyłu. Po którejś aktualizacji w ogóle zniknął mi dźwięk, po innej zamarła karta bezprzewodowa. Poza tym w końcu 10.04 to LTS, więc powinien być królem stabilności.
-
- Serdeczny Borsuk
No, to najwyraźniej masz chyba jakiegoś wyjątkowego pecha, bo u mnie Kubuntu 10.10 śmiga aż miło i z niczym nie mam kłopotów. A w wypadku wersji 10.04 miałem kłopoty nie tylko z dźwiękiem.alcek pisze:Też tak uważam, że świat nie stoi w miejscu, czasem zrobi dwa kroki do przodu, czasem trzy do tyłu. Po którejś aktualizacji w ogóle zniknął mi dźwięk, po innej zamarła karta bezprzewodowa. Poza tym w końcu 10.04 to LTS, więc powinien być królem stabilności.
-
- Wytworny Kaczor
Coś jest z tą wersją 10.04, znajomemu mikrofon w tym samym lapku działał po zainstalowaniu esound na ubu9.10 a na 10.04 już nie :/ Przejdę się wkrótce do niego z livecd 10.10 i zobaczymy czy pod tą wersją mikrofon działa.
Windows służy tylko do ściągnięcia Linuksa i nagrania go na płytę, podobnie jak program Internet Explorer służy do ściągnięcia Firefoxa.
-
- Serdeczny Borsuk
Według mnie szkoda czasu na zastanawianie się i czajenie. U mnie wszystko działa bez zarzutu, a z Kubuntu 10.04 miałem ciągłe kłopoty. Poza tym LiveCD, to mimo wszystko nie jest pełna wersja i nie ma pewności, czy jednak mimo wszystko nie pojawią się kłopoty.menthosh pisze:Coś jest z tą wersją 10.04, znajomemu mikrofon w tym samym lapku działał po zainstalowaniu esound na ubu9.10 a na 10.04 już nie :/ Przejdę się wkrótce do niego z livecd 10.10 i zobaczymy czy pod tą wersją mikrofon działa.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Na livecd 10.10 Marudna Mątwa też mikrofon zewnętrzny nie działa, też nie instalują się sterowniki do Broadcoma, nie są poprawnie wyświetlane inne rozdzialczości niż 1024x768
-
- Serdeczny Borsuk
No, to rzeczywiście, straszny pech. Powtórzę jeszcze raz, na moim laptopie Kubuntu 10.10 śmiga aż miło, a rozdzielczość monitora jest do wyboru, od 640x480 do 1366x768. Z działania tego systemu jestem bardzo zadowolony i nie mogę narzekać.alcek pisze:Na livecd 10.10 Marudna Mątwa też mikrofon zewnętrzny nie działa, też nie instalują się sterowniki do Broadcoma, nie są poprawnie wyświetlane inne rozdzialczości niż 1024x768
Proponuję zainstalować, bo ja pisałem wcześniej LiveCD, to nie jest pełna wersja i wielu rzeczy może tam brakować, między innymi bardzo wielu sterowników.
A w problemach nie jestem w stanie pomóc, bo ja ich na razie nie mam, na szczęście. W związku z tym brak mi doświadczenia.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
B43 jest, ale nie działa poprawnie, połączyłem się z netem przez PlayOnline i wykrzaczył jakiś błąd przy próbie ściągnięcia sterownika. Z każdą kolejnym wydaniem u mnie jest coraz gorzej.