Sporo się tego uzbierało, ale spróbuję się do wszystkiego ustosunkować, zwłaszcza w świetle
dzisiejszego benchmarku na Phoronix.
EF pisze:makson: przesteń już z tym otwartym sterownikiem, na litość. Otwarty sterownik do radeonów nie-HD nie pozwala na pracę z grafiką 3D. Kropka. To go skreśla. Tak wiem, napiszesz, że jest zamknięty - tylko nie do kart nie-HD. Nvidia wspiera wszystkie modele, włączając w to Riva TNT 2.
Wiem, że możesz mieć takie wrażenie, zwłaszcza jeżeli używasz tylko kart NVIDI i widzisz jak na nich działają otwarte stery.
Jednak jak popatrzymy na otwarta sterowniki ogólnie to maluje nam się inny obraz: karty Intela działają
tylko na otwartych sterownikach, i ich wydajność jest
porównywalna do sterowników na Windows 7.
Sterowniki otwarte do kar ATI Legacu już teraz zapewniają wydajność porównywalną do Catalyst 9.3 (ostatnia wersja closed source, którą wspierała te karty:
http://www.phoronix.com/data/img/result ... pper/4.png
P.S. Jeżeli obrazek uznacie za za duży to zamienię go na linka.
A czy wymieniona przez ciebie i wspierana przez NVIDIE Riva TNT 2 już się nadaje do pracy z grafiką 3D?
Admc pisze:Wg. mnie nie nadają się do normalnej pracy. Niedługo nadejdzie era WebGL, grafika 3d będzie widoczna na każdym kroku.
Masz jakieś dowody potwierdzające 'przewagę' zamkniętych sterów nad otwartymi w WebGL, czy to tylko gołosłowie?
Admc pisze:
Nie są bezproblemowe, bardzo kiepska wydajność 3d jest poważnym problemem.
Zajrzyj pod linka do benchmarku, który dałem na początku wypowiedzi zanim jeszcze raz wspomnisz o kiepskiej wydajności 3D.
Admc pisze:
U mnie nie ma problemów z Nvidią
U mnie nie ma problemów z AMD.
Admc pisze:
Porównałbym własnościowe sterowniki ATI do własnościowych sterowników Nvidii. Ale własnościowych sterowników do ATI nie ma.
To nie porównuj czegoś czego nie ma, a skup się na rzetelnym porównywaniu tego co jest.
Tomahawk pisze:Całkiem niedawno widziałem Radka X800Pro na otwartych sterach z odpalonym Nexuizem. Z tego co widziałem mój GF4Ti(z zamkniętymi sterami) zjadał go na śniadanie.....
Może i GF4 na zamkniętych wypada lepiej w porównaniu z X800 na otwartych. Ale ATI Legacy na otwartych wypada lepiej w Nexuizie niż Ati Legacy na zamkniętych (chociaż na obu był tak wolny, że niegrywalny):
http://www.phoronix.com/data/img/result ... pper/2.png
Tomahawk pisze:
ATi olewało sprawę wsparcia. Z AMD zobaczymy.
Ja widzę kompleksowe wsparcie ze strony AMD już teraz i jestem z niego zadowolony.
Tomahawk pisze:BTW. Wspominanie, ze te gry już nie nadają się do gier jest jakimś śmiesznym niedomówieniem. Nie widzę powodu dla którego ktoś miałby tracić możliwość gry w dane gry na karcie na której już w nie grał. I to tylko dlatego, że ktoś nie stworzył sterownika.
A mogę spytać, które gry działały ci dobrze na ATI Legacy na Catalystach, a teraz na otwartych już ci nie działają?
Tomahawk pisze:Pozdrawiam
Wzajemnie
3miel pisze:...a jeszcze ta wielka fama, że ATI lepiej nie brać jakoś tak trafia do mnie.
Właśnie. To jest główny problem. Że na podstawie 'famy' a nie benchmarków wybiera się karty graficzne.
3miel pisze:Jeśli AMD zmieni się na lepsze to od razu się przerzucam i też będę je chwalił.
NIE MA ZŁOTEGO ŚRODKA, czy to NVIDIA czy ATI/AMD wybieram to co na dana chwile jest lepszym rozwiązaniem, a jak ktoś myśli 1 rok lub 2 lata do przodu, to niech kupuje kompa/notebooka za rok albo 2 lata. Wtedy można wybrać to co lepiej się sprawuje.
A nie lepiej być przezornym i kupić komputer, który dobrze działa i dobrze rokuje na przyszłość od tego, który dobrze działa i ma niepewną przyszłość.
Savpether pisze:Niby to co mówisz jest prawdą, ale gdyby tak było to mój brat na hd2600pro mógłby śmigać w spore tak jak ja na geforce 7100gs, ale mimo to, że jego karta jest lepsza, widzi czarny ekran, jak odpala totema to wysypuje mu compiza. KDE mu tak działa, że teraz ma zainstalowane kubuntu 10.10, ale ma wyłączone efekty. Zarówno takie problemy ma na zamkniętych jak i otwartych.
Więc to nie może być wina sterownika, skoro na 2 zupełnie różnych ma dokładnie te same problemy.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.