net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: taedoju »

po zastosowaniu Twoich witaminek (udało mi się przejśc nawet samemu z netbook edition do desktop ) przedłużył się czas pracy mojej maszyny o dobre 50-60 min (wifi,sciaganie plików forum) tj do szalonych 2 godz 50 min /3h :) dzięki!
grzew
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: grzew »

e X t 7 3 pisze:jaka maszyna ?
Asus eee 1015ped
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Jeżeli naprawdę chcecie przedłużyć czas życia baterii na procesorach Intela i nie tylko, to polecam instalację jąder phc czy kompilację, patche itp wg instrukcji ze strony:
http://openmindedbrain.info/26/10/2010/ ... -maverick/
Vazz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Vazz »

Natrafiłem na artykuł o "magicznym" patchu, który ponoć działa cuda ;)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... ideo&num=1
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Vazz pisze:Natrafiłem na artykuł o "magicznym" patchu, który ponoć działa cuda ;)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... ideo&num=1
nie jest taki magiczny ;) pisałem o tym ...

EDIT:
luk1don pisze:Jeżeli naprawdę chcecie przedłużyć czas życia baterii na procesorach Intela i nie tylko, to polecam instalację jąder phc czy kompilację, patche itp wg instrukcji ze strony:
http://openmindedbrain.info/26/10/2010/ ... -maverick/
Witaj luk1don, rozwiązanie fajne ... tylko, że jak wiesz zarówno under-volting, jak under- i over-clocking są raczej zarezerwowane dla dość odbytych w temacie. Sam podkręcam wszystkie swoje maszyny stacjonarne, np. Athlona 640 - 3 GHz nawet do 3.9, a na codzień 3.7 GHz. Pamięci 800 MHz na 1.1 GHz, przy timingach 4.4.4.2.12 i zasilaniu 2.5 V. Jednak takie zabiegi wymagają odpowiedniego chłodzenia - w obu przypadkach, stabilności sekcji zasilania i to raczej, jak sprzętowy tuning auta = dla zaawansowanych :)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: xacti »

Z tego co zrozumialem, zeby moc korzystac ze zmiany napiecia nalezy zainstalowac jadro phc. Czy jest jakas mozliwosc by w kernel od eXt wkompilowac funkcje umozliwiajace zmiane napiecia?
Undervolting nie jest zbytnio grozny dla procesorow. Do tego linux oferuje narzedzia jak np Prime95, ktorymi mozna na biezaco sprawdzac stabilnosc systemu. Mozliwosc undervoltingu bylaby fajna opcja w mobilnym kernelu :-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

xacti pisze:Z tego co zrozumialem, zeby moc korzystac ze zmiany napiecia nalezy zainstalowac jadro phc. Czy jest jakas mozliwosc by w kernel od eXt wkompilowac funkcje umozliwiajace zmiane napiecia?
Undervolting nie jest zbytnio grozny dla procesorow. Do tego linux oferuje narzedzia jak np Prime95, ktorymi mozna na biezaco sprawdzac stabilnosc systemu. Mozliwosc undervoltingu bylaby fajna opcja w mobilnym kernelu :-)
Oczywiście, że można ... może w kolejny kernel testowo wkompiluje i udostępnię do testów ... zobaczymy, jakie będą efekty ... co do zagrożeń, oczywiście to nawet nie ma porównania do overclockingu i związanego z nim overvoltingu ... ale tu chodzi o stabilność ... np. net, czy notebook na kolanach, wyższa temperatura i znacznie rośnie prawdopodobieństwo zawieszenia maszyny ... wszystko zależy od jakości komponentów na płycie (np. najwyższej jakości kondensatory polimerowe), chłodzenia oraz sposobu użytkowania maszyny.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Procesory mobilne zwykle maja zapas ; ) Wiec niewielkie obnizenie napiecia nie powinno spowodowac niestabilnosci. Do tego nawet maly przeskok spowoduje obnizenie temperatury, co rowniez zapobiega ryzyku 'przegrzania'. Z kolei opcja overclockingu jest wedlug mnie stanowczo nie potrzebna. Kilka mhz wiecej nie uczyni tego slimaka szybszym a tylko moze spowodowac problemy.

Jesli potrzebujesz kogos do testowania kernela z takimi opcjami to jest jestem chetny. Moge przetestowac ustawienia dla Atoma N450 i jesli chcesz to dla T4200 na PM45.
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: milansport »

Kilka dni temu ukazała się nowa wersja Flasha beta http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10.html

U mnie jednak nie poprawia sytuacji i akceleracja dalej nie działa.
e X t 7 3 wiem, że tobie akceleracja działa, mógłbyś podać wyniki 2 poleceń:

ls -al /usr/lib/libvdpau*
ls -al /usr/lib/vdpau/

Chciałbym w końcu rozwiązać ten problem.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

milansport pisze:Kilka dni temu ukazała się nowa wersja Flasha beta http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10.html

ls -al /usr/lib/libvdpau*
ls -al /usr/lib/vdpau/

Chciałbym w końcu rozwiązać ten problem.
Jeśli chodzi Ci o biblioteki jakie sa związane z vdpau to mam zainstalowane (tu oczywiście sterowniki Nvidii 260.19.29) to sa to:

libvdpau_nvidia.so, libvdpau.so.1, libvdpau_trace.so, libvdpau.so oraz libvdpau.so.260.19.29

Pozdrawiam

milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Nie, chodzi mi o linki symboliczne tych plików, to jest gdzie prowadzą więc prosiłbym o dokładny wynik tych 2 poleceń.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

milansport pisze:Nie, chodzi mi o linki symboliczne tych plików, to jest gdzie prowadzą więc prosiłbym o dokładny wynik tych 2 poleceń.
zatem:

libvdpau_nvidia.so.1 - to symbolik do - libvdpau_nvidia.so.260.19.29

natomiast:

libvdpau_trace.so.1 - symolik - libvdpau_trace.so.260.19.29

i tak powinno być. Natomiast powstaje pytanie pod czym to "odtwarzasz" - odtwarzacz, jak Mplayer/Smplayer muszą być skompilowane z odwołaniem do biblioteki libvdpau1, podobnie jelśli chodzi o przeglądarki, tu bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że pod Firefoksem nie zadziała ! jest błąd w jego kodzie ... pod Chromium działa idelanie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: elmer »

e X t 7 3 pisze:Mplayer/Smplayer muszą być skompilowane z odwołaniem do biblioteki libvdpau1[/B], podobnie jelśli chodzi o przeglądarki, tu bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że pod Firefoksem nie zadziała ! jest błąd w jego kodzie ... pod Chromium działa idelanie.

Pozdrawiam

A jak sprawdzic czy u mnie Chromium prawidlowo korzysta z bibliotek libvdpau1? Bo caly czas akceleracja przy flashu nie dziala...
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Wszytkie programy do odtwarzania mutlimediów idealnie odtwarzają HD z wykorzystaniem vdpau. Zarówno mplayer/smplayer jak i XBMC.
Chodzi mi wyłącznie o przeglądarki i tu nie działa ani na Firefoksie, ani na Chromie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

milansport pisze:Wszytkie programy do odtwarzania mutlimediów idealnie odtwarzają HD z wykorzystaniem vdpau. Zarówno mplayer/smplayer jak i XBMC.
Chodzi mi wyłącznie o przeglądarki i tu nie działa ani na Firefoksie, ani na Chromie.
a chromium-codecs-ffmpeg zainstalowałeś ?

EDIT:
milansport pisze:Wszytkie programy do odtwarzania mutlimediów idealnie odtwarzają HD z wykorzystaniem vdpau. Zarówno mplayer/smplayer jak i XBMC.
a jaki wynik daje Ci komanda w oknie chroimium:
about[: - ":" tu bez nawiasów kwadratowych]plugins
u mnie jest tak - pomijam javę i inne, zostawiłem tylko pluginy odpowiedzialne za video i dźwięk:
Wtyczki
Szczegóły
...

Shockwave Flash
Shockwave Flash 10.2 d151
Nazwa: Shockwave Flash
Opis: Shockwave Flash 10.2 d151
Wersja:
Priorytet: 1
Wyłącz
Typy MIME:
Typ MIME Opis Rozszerzenia plików
application/x-shockwave-flash Shockwave Flash
.swf
application/futuresplash FutureSplash Player
.spl
Wyłącz
iTunes Application Detector
This plug-in detects the presence of iTunes when opening iTunes Store URLs in a web page with Firefox.
Nazwa: iTunes Application Detector
Opis: This plug-in detects the presence of iTunes when opening iTunes Store URLs in a web page with Firefox.
Wersja:
Priorytet: 2
Lokalizacja: /usr/lib/mozilla/plugins/librhythmbox-itms-detection-plugin.so
Wyłącz
Typy MIME:
application/itunes-plugin
.
Wyłącz
VLC Multimedia Plugin (compatible Totem 2.30.2)
The Totem 2.30.2 plugin handles video and audio streams.
Nazwa: VLC Multimedia Plugin (compatible Totem 2.30.2)
Opis: The Totem 2.30.2 plugin handles video and audio streams.
Wersja:
Priorytet: 3
Wyłącz
Typy MIME:
application/x-vlc-plugin VLC Multimedia Plugin
.
application/vlc VLC Multimedia Plugin
.
video/x-google-vlc-plugin VLC Multimedia Plugin
.
application/x-ogg Plik multimedialny Ogg
.ogg
application/ogg Plik multimedialny Ogg
.ogg
audio/ogg Plik dźwiękowy Ogg
.oga
audio/x-ogg Plik dźwiękowy Ogg
.ogg
video/ogg Plik wideo Ogg
.ogv
video/x-ogg Plik wideo Ogg
.ogg
application/annodex Format wymiany Annodex
.anx
audio/annodex Plik dźwiękowy Annodex
.axa
video/annodex Plik wideo Annodex
.axv
video/mpeg Movie Clip
.mpg .mpeg .mpe
audio/wav Plik dźwiękowy WAV
.wav
audio/x-wav Plik dźwiękowy WAV
.wav
audio/mpeg Plik dźwiękowy MP3
.mp3
application/x-nsv-vp3-mp3 Plik wideo NullSoft
.nsv
video/flv Plik wideo Flash
.flv
application/x-totem-plugin Totem Multimedia plugin
.
Wyłącz
Windows Media Player Plug-in 10 (compatible; Totem)
The Totem 2.30.2 plugin handles video and audio streams.
Nazwa: Windows Media Player Plug-in 10 (compatible; Totem)
Opis: The Totem 2.30.2 plugin handles video and audio streams.
Wersja:
Priorytet: 4
Wyłącz
Typy MIME:
application/x-mplayer2 Plik wideo AVI
.avi .wma .wmv
video/x-ms-asf-plugin Plik wideo ASF
.asf .wmv
video/x-msvideo Plik wideo AVI
.asf .wmv
video/x-ms-asf Plik wideo ASF
.asf
video/x-ms-wmv Plik wideo Windows Media
.wmv
video/x-wmv Plik wideo Windows Media
.wmv
video/x-ms-wvx Plik wideo Windows Media
.wmv
video/x-ms-wm Plik wideo Windows Media
.wmv
video/x-ms-wmp Plik wideo Windows Media
.wmv
application/x-ms-wms Plik wideo Windows Media
.wms
application/x-ms-wmp Plik wideo Windows Media
.wmp
application/asx Lista odtwarzania Microsoft ASX
.asx
audio/x-ms-wma Plik dźwiękowy Windows Media
.wma
Wyłącz
DivX® Web Player
DivX Web Player version 1.4.0.233
Nazwa: DivX® Web Player
Opis: DivX Web Player version 1.4.0.233
Wersja:
Priorytet: 5
Wyłącz
Typy MIME:
video/divx Plik wideo AVI
.divx
Wyłącz
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

xacti pisze:Z tego co zrozumialem, zeby moc korzystac ze zmiany napiecia nalezy zainstalowac jadro phc. Czy jest jakas mozliwosc by w kernel od eXt wkompilowac funkcje umozliwiajace zmiane napiecia?
e X t 7 3 pisze:
Witaj luk1don, rozwiązanie fajne ... tylko, że jak wiesz zarówno under-volting, jak under- i over-clocking są raczej zarezerwowane dla dość odbytych w temacie. Sam podkręcam wszystkie swoje maszyny stacjonarne, np. Athlona 640 - 3 GHz nawet do 3.9, a na codzień 3.7 GHz. Pamięci 800 MHz na 1.1 GHz, przy timingach 4.4.4.2.12 i zasilaniu 2.5 V. Jednak takie zabiegi wymagają odpowiedniego chłodzenia - w obu przypadkach, stabilności sekcji zasilania i to raczej, jak sprzętowy tuning auta = dla zaawansowanych :)

Pozdrawiam
Niekoniecznie. Można to wykonać teraz w każdej chwili. Nie jest to specjalnie niebezpieczne. phc to specjalne moduły w tych kernelach z tym wsparciem phc (nawet nie są zawarte tylko trzeba samemu je sobie zbudować). Nie wiem jak rozumieć zmiany napięcia, ale chyba jak rozumiem to działanie polega w uproszczeniu na kontroli tzw. throttlingu poprzez ACPI. Trzeba to odróżnić od kontroli częstotliwości taktowania procesora za pomocą powersave, ondemand, itd. Procesory w laptopach są przeznaczone do używania mniej energii i tworzenia mniej ciepła niż desktopowe procesory. Procesory w laptopach nie wymagają dużych zestawów chłodzących. Laptopy wykorzystują przepustowość procesorów do zmiany taktowania w celu zmniejszenia zużycia energii elektrycznej i ciepła. Rezultat: lekkie zmniejszenie w wydajności oraz wzrost żywotności niektórych elementów. Pozwala to działać przez dłuższy czas podczas korzystania z zasilania bateryjnego. Nawet w BIOSIe jest taka opcja Throttlingu (oszczędzania energii). Można tak zrobić na Linuksie.
Sprawdzamy jak jest aktualnie np.:

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/acpi/processor/CPU0/throttling
state count: 16
active state: T2
state available: T0 to T15
states:
*T0: 100%
T1: 93%
T2: 87%
T3: 81%
T4: 75%
T5: 69%
T6: 62%
T7: 56%
T8: 50%
T9: 44%
T10: 38%
T11: 31%
T12: 25%
T13: 19%
T14: 13%
T15: 07%
I ustawiamy (oczywiście z roota) np. na:

Kod: Zaznacz cały

echo T2 > /proc/acpi/processor/CPU0/throttling
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm tylko aby zadziałało z konsoli należy wykonać, np dla stanu T2:

echo T2 | sudo tee /proc/acpi/processor/CPU0/throttling

Pozdrawiam

PS. Tyle, że throttling to bardziej skalowanie częstotliwościami procesora ... w niektórych jest związane ze zmianą napięcia ale nie we wszystkich ...

Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ivn »

Można spodziewać się jeszcze dzisiaj nowego kernela pod atoma? Narobiłem sobie trochę bałaganu w systemie i chyba najszybciej będzie jak postawię go na nowo, a nie chciałbym instalować 11.1 i za chwilę zastępować go 11.3, po co ryzykować nowe problemy :/ Poza tym chętnie wypróbuję nowe cpufreqd, o którym wspominałeś, obecne powoduje u mnie problemy z podświetleniem.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ivn pisze:Można spodziewać się jeszcze dzisiaj nowego kernela pod atoma? Narobiłem sobie trochę bałaganu w systemie i chyba najszybciej będzie jak postawię go na nowo, a nie chciałbym instalować 11.1 i za chwilę zastępować go 11.3, po co ryzykować nowe problemy :/ Poza tym chętnie wypróbuję nowe cpufreqd, o którym wspominałeś, obecne powoduje u mnie problemy z podświetleniem.
Jak zdążę zbudować skrypty to dam jeszcze dzisiaj ... jeśli nie będzie juro do południa.

Pozdrawiam

xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

@eXt
co sadzisz o zamianie Metacity na IceWM ? Na brak ramu nie narzekam, wiec jesli mialbym sie bawic w cos takiego to jedynie by odczuc zmiane jakakolwiek. W roznych zrodlach czytalem rozne rzeczy. Jedni pisza, ze Metacity i tak jest bardzo szybkie i zmiana na IWM to sztuka dla sztuki, inni z kolei twierdza, iz taka zamiana daje kopa, system szybciej odpowiada itp.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”