Mam już udostępniony folder między Ubuntu a Windows7 i działa. Ale w drugą stronę wymaga już hasła. Nie mogę się dostać do folderu udostępnionego dla mnie przez Win7. Wpisuje hasło moje do Ubuntu, wpisuje hasło do Windows7 i nic. Nadal prosi o jakieś hasło. Co jest nie tak?
Musisz podać nazwę swojego użytkownika i hasło, które masz na windzie. Poza tym, można wyłączyć wymaganie hasła z poziomu windowsa.
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
Z Twoich wypowiedzi wnioskuje, że jesteś na win7, pakujesz plik do folderu, który jest udostępniany na windows 7 i próbujesz przez ubuntu podpiąć ten folder z plikiem. Wyświetla się okienko i prosi o haslo i nazwę użytkownika?
Zrób inaczej, udostępnij na ubuntu folder z możliwością zapisu w nim na innych kompach, na windowsie 7 podepnij folder, wpakuj tam plik i będziesz miał go bezpośrednio w udostępnionym folderze na ubu. Tak samo na odwrót. Do udostępnionego folderu na ubu pakujesz plik, z windowsa podpinasz folder i pobierasz plik.
Mam ten sam problem. Ubuntu prosi o podanie hasła dostępu do komputera stacjonarnego (Win7). Korzystając z powyższej rady (konkretnie - udostępniam folder MUZYKA), otrzymuję informację "Wykonanie procesu potomnego "testparm" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodło".
Należy te prośby o hasło wyłączyć w następujący sposób: wchodzisz w Panel sterowania->centrum sieci i udostępniania->zaawansowane ustawienia i tam szukasz (chyba na samym końcu jest ta opcja).