Brak dźwięku w karcie "Creative sound blaster audigy se"

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
nvision
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Brak dźwięku w karcie "Creative sound blaster audigy se"

Post autor: nvision »

Witam.

Wyciszyłem kiedyś dźwięk w systemie :whis: i teraz nie mogę go przywrócić mimo tego że wszystkie opcje wyciszenia w panelu "Preferencje dźwięku" są odznaczone :pt36: .

Myślałem na początku że karta się zepsuła ale na windzie wszystko gra :evil: , może to być kwestia jakiegoś nie poprawnego sterownika :?: To jest jakaś dziwna wersja "Audigy SE" niby poprawiona :tes: ale po wyciszeniu nie gra heh... Nie wiem za bardzo od czego zacząć szukać bo dźwięk działał zaraz po zainstalowaniu systemu :?: HELP :?: .
Awatar użytkownika
pitjot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Problem z dźwiękiem w karcie "Creative sound blaster audigy se"

Post autor: pitjot »

Jeżeli masz wyjścia cyfrowe i analogowe sprawdź w preferencjach dźwięku w zakładce <Wyjście> czy masz zaznaczone właściwe wyjście tzn. to pod które są podpięte głośniki. Jeśli tu wszystko jest dobrze, sprawdź w zakładce <Sprzęt> czy są ustawione właściwe parametry dla twojego komputera. Masz tam też test głośników i zmianę profilu dźwięku.
Możesz też spróbować poszukać przyczyny braku dźwięku w ustawieniach <pulseaudio-mixer'a>. Doinstaluj sobie <pulseaudio-mixer applet> będzie Ci łatwiej.
nvision
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Brak dźwięku w karcie "Creative sound blaster audigy se"

Zainstalowałem pulseaudio-mixer-applet ale nic to nie zmieniło, co prawda wyświetla na skali jakiś dźwięk z mp3 ale w głośnikach nic się nie dzieje :?: . W panelu "sprzęt" mam wybrany profil "Analog Surround 5.1 Output", urządzenie jest rozpoznawana jako CA0106 Soundblaster.

Wszystko wygląda dobrze a nie chce działać, ma ktoś jakiś pomysł :?: .

EDIT:
Wystarczy wyciągnąć kartę dać inna na chwile (aż włączy się system) i potem wkładamy z powrotem Creative i wszystko gra... Widocznie jest problem ze sterownikiem :tes:
Awatar użytkownika
pitjot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: pitjot »

Przecież <pulseaudio-mixer-applet> ma Ci pomóc w łatwym dostępie do opcji konfiguracyjnych dźwięku. Sam aplet bez twojego udziału sprawy nie rozwiąże. Poszukaj w poszczególnych zakładkach czy nie masz czegoś wyłączonego albo ustawionego na minimum, zmień profil dźwięku i sprawdź czy będzie dźwięk w głośnikach i słuchawkach.
Możliwości jest naprawdę wiele, może np. wyciszyłeś dźwięk tylko w odtwarzaczu z, którego korzystasz?
nvision
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jakaś aktualizacja coś namieszała, pamiętam że wyciszyłem dźwięk normalnie przyciskiem wycisz, wyłączyłem kompa i po włączeniu (oczywiście odznaczeniu wycisz) już nic... cisza...

Wszystkie opcje przeglądałem 5 albo 7 raz i na 1000% :evil: nic tam nie było ściszone albo wyciszone :neutral: czy nawet zmienione :-( . Pamiętam że robiła się aktualizacja systemu przed zamknięciem :shock: i po tej aktualizacji musiało mu coś zaszkodzić :pt36: teraz dźwięk mam i nawet do konsoli nie musiałem wchodzić 8-) HeHe...

Podczas aktualizacji pobierał coś do dźwięku bo był tam pakiet alsa :whis: może wyciszenie i aktualizacja tak działa :tes: ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”