Witajcie,
Mam zew. dysk SAMSUNG 500GB i chce podzielić jego na partycje ale kiedy odpalam gparted i wybieram ten dysk to funkcja resizowania partycji jest niedostępna, co jest nie tak?
na dysku mam około 130GB danych z rejestratora i nie moge tych danych stracić do tego nie mam gdzie te dane przerzucić.
System plików to FAT32
Jak podzielić na partycje zew. dysk?
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Jak podzielić na partycje zew. dysk?
Może dysk jest zamontowany. Trzeba go odmontować.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
w jaki sposób mogę to zrobic? Linuxa mam od wczoraj i nie bardzo wiem co i jak.. 
Obecnie mam Ubuntu 10.10 botowalne z USB

Obecnie mam Ubuntu 10.10 botowalne z USB

- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
w Gparted jak klikniesz prawym klawiszem myszy na partycji zobacz czy jest aktywna opcja odmontuj. Jak jest to wybierz odmontuj partycję.
Poza tym to w przeglądarce plików jak partycja jest zamontowana to czyta pliki z partycji
Można też odmontować partycję System/Miejsca/Komputer prawy klik na wybranym dysku i wybrać opdmontuj.
Nie można wykonywać operacji na partycjach na używanym w tym czasie dysku.
Uwaga!
Takie operacje zawsze są potencjalnie niebezpieczne więc kopia newralgicznych danych byłaby wskazana
Poza tym to w przeglądarce plików jak partycja jest zamontowana to czyta pliki z partycji
Można też odmontować partycję System/Miejsca/Komputer prawy klik na wybranym dysku i wybrać opdmontuj.
Nie można wykonywać operacji na partycjach na używanym w tym czasie dysku.
Uwaga!
Takie operacje zawsze są potencjalnie niebezpieczne więc kopia newralgicznych danych byłaby wskazana

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.