net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
mazdac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: mazdac »

eXt73, mógłbyś udostępnić źródła (spakowane najlepiej 7zip z mx=9 aby małe były)? chciałbym nałożyć kilka własnych łatek (głównie chodzi mi o phc) i wprowadzenie kilku zmian w sterownikach.
Gentoo ~x86_64; Ubuntu 10.10 x86_32; Android 2.2.1; OpenWRT 10.03 Backfire;
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: pingwin114 »

co do nie działającego sterowania jasnością ekranu za pomocą klawiszy funkcyjnych w Asusie 1215n, to po usunięciu z Gruba acpi_backlight=vendor sterowanie to działa, choć nie wyświetla się w prawym, górnym rogu pasek stanu podświetlenia podczas zmieniania
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

mazdac pisze:eXt73, mógłbyś udostępnić źródła (spakowane najlepiej 7zip z mx=9 aby małe były)? chciałbym nałożyć kilka własnych łatek (głównie chodzi mi o phc) i wprowadzenie kilku zmian w sterownikach.
Wydaje mi się, że nie ma takiej konieczności. Wystarczy, że pobieżesz źródła z:

http://kernel.org/

http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/ ... .6/2.6.37/

http://algo.ing.unimo.it/people/paolo/disk_sched/

Pozdrawiam

EDIT:
pingwin114 pisze:co do nie działającego sterowania jasnością ekranu za pomocą klawiszy funkcyjnych w Asusie 1215n, to po usunięciu z Gruba acpi_backlight=vendor sterowanie to działa, choć nie wyświetla się w prawym, górnym rogu pasek stanu podświetlenia podczas zmieniania
To wynika, z błędu o jakim pisałem nt. sterowników intela i sterowania podświetlaniem via ACPI ... problem pojawił się w związku z przejściem sterowników na KMS, co oczywiście skutkowało w/w błędem i ... obniżeniem wydajności nawet o 100 % w przypadku standardowych ustawień (bez odpowiednio skonstruowanego xorg.conf).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: Ivn »

Pozostaje jeszcze błąd z usypianiem i ciężkim wybudzaniem myszy bezprzewodowej przy zasilaniu z akumulatora, trzeba poruszać myszką kilka razy, żeby się wybudziła, co jest diabelnie upierdliwe i praktycznie wyklucza możliwość używania myszki :/

No i jestem też bardzo zainteresowany kiedy pojawi się cpufreqd bez wymuszania acpi, z chęcią przetestuje nowe wersję i zarekomenduję która sprawdza się najlepiej na Samsungu N150/N210/N220, praktycznie te same podzespoły w środku.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Ivn pisze:Pozostaje jeszcze błąd z usypianiem i ciężkim wybudzaniem myszy bezprzewodowej przy zasilaniu z akumulatora, trzeba poruszać myszką kilka razy, żeby się wybudziła, co jest diabelnie upierdliwe i praktycznie wyklucza możliwość używania myszki :/
dziwne, u mnie taki problem nie występuje, wystarczy, że minimalnie ruszę myszką i już jest gotowa do pracy

EDIT:

@down

netbook to Asus 1215n
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jaki model laptopa? Możliwe, że problem występuje nie na każdym, a jest to tylko przypadłość Samsungów. Problem pojawiał się w poprzednim kernelu jak i w obecnym, w 10 było wszystko ok, podobnie było z migotaniem podświetlenia.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ivn pisze:Pozostaje jeszcze błąd z usypianiem i ciężkim wybudzaniem myszy bezprzewodowej przy zasilaniu z akumulatora, trzeba poruszać myszką kilka razy, żeby się wybudziła, co jest diabelnie upierdliwe i praktycznie wyklucza możliwość używania myszki :/

No i jestem też bardzo zainteresowany kiedy pojawi się cpufreqd bez wymuszania acpi, z chęcią przetestuje nowe wersję i zarekomenduję która sprawdza się najlepiej na Samsungu N150/N210/N220, praktycznie te same podzespoły w środku.
Kwestia myszki wynika z usb-suspend - nastawy pm-utils wprowadzane przez samsung-tools ... możesz to wyłączyć. Z tego co pamiętam ustawienia znajdują się w /etc/pm/config.d ... a tam plik konfiguracyjny, za to odpowiedzialny. Ponadto zarówno wzbudzanie, jak i hibernacja powinny działać prawidłowo ... tylko musi działać ACPI. Sam testowałem (robiłem koledze 4 takie laptopy) wszystkie ustawienia na Samsungu R580 i działało wprost idealnie ! Co najlepsze wszystkie ustawienia klawiszy specjalnych i funkcyjnych, ACPI, podświetlanie matrycy działały lepiej niż pod win 7 ;) ... choć przyznam trochę się nad tym napracowałem ... ale też przyznam, ze jak zacznę oferować gotowe maszyny z Ubuntu, to mocno się nad samsungami zastanowię, bo po odpowiedniej konfiguracji wszystko funkcjonuje wprost idealnie.

Pozdrawiam

EDIT:
Ivn pisze:Jaki model laptopa? Możliwe, że problem występuje nie na każdym, a jest to tylko przypadłość Samsungów. Problem pojawiał się w poprzednim kernelu jak i w obecnym, w 10 było wszystko ok, podobnie było z migotaniem podświetlenia.
To migotanie wynikać może z konfliktu -> samsung tools <-> ustawienia ACPI w kernelu, które od poprzedniego kernela są już w jego modułach.

Pozdrawiam

PS. a ładuje się moduł samsung-backlight ? - dla Intela, bo dla Nvidii to jest moduł nvidia-bl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
ciddey
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: ciddey »

ext73, zalecales mi instalację swojego kernela:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.12.0-atom

dla mojego 1215n. mam problem z wifi.
sytuacja sie nie zmienila, tak jak i wczesniej: sterownik wlasnosciowy jest 'włączony';
a na pasku na gorze nie ma nawet zakladki: 'Sieć bezprzewodowa'.

jedynym skutkujacym dla mnie rozwiazaniem jest:
w sterownikach wlasnosciowych widnieje napis: 'Sterownik urzadzen bezprzewodowych Broadcom STA' 'Ten sterownik jest włączony ale nie jest w użyciu'
- wiec klikam 'usuń' by zaraz potem kliknać instaluj... i dopiero zaczyna wszystko śmigać.

rozwiązanie strasznie głupie i irytujące; przez to nie mogę zamykać / uruchamiać ubuntu, tylko cały czas muszę je hibernować albo powtarzac powyzsze kroki :/

ma ktos jakis pomysl jak to rozwiazać? mecze sie z tym juz 3ci dzień; ale jestem wytrwały, za bardzo lubie ubu ;)

------------------
problem rozwiązany

wystarczy przed restartem dać:

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe -r b43 ssb wl
sudo modprobe wl
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xx

a jak to zautomatyzować?;)
-------
simplicity is a solution
dragusny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: dragusny »

Witam,

zainstalowałem najnowszego kernela z tego tematu. Po instalacji uruchomiłem mojego netbooka ponownie (Asus 1201NL), lecz po wybraniu z listy owego kernela pojawia się ekran ładowania (Napis ubuntu i kropeczki) i dalej nie rusza. Czekałem parę minut, jednak się nie uruchamia.

Co może być problemem? Poprzedni kernel działa prawidłowo.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ciddey pisze:ext73, zalecales mi instalację swojego kernela:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.12.0-atom

dla mojego 1215n. mam problem z wifi.
sytuacja sie nie zmienila, tak jak i wczesniej: sterownik wlasnosciowy jest 'włączony';
a na pasku na gorze nie ma nawet zakladki: 'Sieć bezprzewodowa'.

jedynym skutkujacym dla mnie rozwiazaniem jest:
w sterownikach wlasnosciowych widnieje napis: 'Sterownik urzadzen bezprzewodowych Broadcom STA' 'Ten sterownik jest włączony ale nie jest w użyciu'
- wiec klikam 'usuń' by zaraz potem kliknać instaluj... i dopiero zaczyna wszystko śmigać.

rozwiązanie strasznie głupie i irytujące; przez to nie mogę zamykać / uruchamiać ubuntu, tylko cały czas muszę je hibernować albo powtarzac powyzsze kroki :/

ma ktos jakis pomysl jak to rozwiazać? mecze sie z tym juz 3ci dzień; ale jestem wytrwały, za bardzo lubie ubu ;)

------------------
problem rozwiązany

wystarczy przed restartem dać:

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe -r b43 ssb wl
sudo modprobe wl
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xx

a jak to zautomatyzować?;)
Witaj

Przed instalacją mojego kernela z modułem wl ... sterownik własnościowy powinien być aktywny ! Inaczej będą się pojawiać problemy z ładowaniem modułu wl ... w wyniku konfliktu własnie z b43 ... nie robiłem skryptów blacklist`ujacych b43 uznając, ze każdy aktywuje sterownik własnościowy wcześniej ;)

Pozdrawiam

EDIT:
dragusny pisze:Witam,

zainstalowałem najnowszego kernela z tego tematu. Po instalacji uruchomiłem mojego netbooka ponownie (Asus 1201NL), lecz po wybraniu z listy owego kernela pojawia się ekran ładowania (Napis ubuntu i kropeczki) i dalej nie rusza. Czekałem parę minut, jednak się nie uruchamia.

Co może być problemem? Poprzedni kernel działa prawidłowo.
Pozdrawiam
Po restarcie masz to samo ? Który skrypt uruchomiłeś ? ... jeśli błąd się pojawia ponownie proszę naciśnij Esc (jak masz aktywny Plymouth = ekran ładowania Ubuntu) i zobacz, co kernel wypisuje.

Pozdrawiam

Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:Kwestia myszki wynika z usb-suspend - nastawy pm-utils wprowadzane przez samsung-tools ... możesz to wyłączyć. Z tego co pamiętam ustawienia znajdują się w /etc/pm/config.d ... a tam plik konfiguracyjny, za to odpowiedzialny. Ponadto zarówno wzbudzanie, jak i hibernacja powinny działać prawidłowo ... tylko musi działać ACPI. Sam testowałem (robiłem koledze 4 takie laptopy) wszystkie ustawienia na Samsungu R580 i działało wprost idealnie ! Co najlepsze wszystkie ustawienia klawiszy specjalnych i funkcyjnych, ACPI, podświetlanie matrycy działały lepiej niż pod win 7 ;) ... choć przyznam trochę się nad tym napracowałem ... ale też przyznam, ze jak zacznę oferować gotowe maszyny z Ubuntu, to mocno się nad samsungami zastanowię, bo po odpowiedniej konfiguracji wszystko funkcjonuje wprost idealnie.

Pozdrawiam

EDIT:

To migotanie wynikać może z konfliktu -> samsung tools <-> ustawienia ACPI w kernelu, które od poprzedniego kernela są już w jego modułach.

Pozdrawiam

PS. a ładuje się moduł samsung-backlight ? - dla Intela, bo dla Nvidii to jest moduł nvidia-bl
Co do usypiana myszki, to dzięki twojej pomocy poradziłem sobie, wyłączając samsung-tools_usb-autosuspend w folderze /etc/pm/power.d/

Co do sprawdzenia czy samsung-backlight działa, to jaką komendą w terminalu lub jakim programem najprościej to zrobić, bo rozumiem, że w monitorze systemu tego nie zobaczę? ;)
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: elmer »

Witam. Zainstalowalem najnowszy kernel plus wszystkie dodatki. Chodzi toto szybko i sprawnie - oczywiscie poza niedzialajaca akceleracja przy ogladaniu YT ale z tym to juz nic nie zrobie... :D
Chyba ze format i postawie czysty system od nowa...
I tu mam wlasnie pytanie troche z innej beczki. Czy te kernele zadzialaja z dystrybucja MINT?
Bo musze powiedziec ze calkiem przyjemnie ten mint wyglada i chetnie bym go przetestowal...
Pozdrawiam.
dragusny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze: Po restarcie masz to samo ? Który skrypt uruchomiłeś ? ... jeśli błąd się pojawia ponownie proszę naciśnij Esc (jak masz aktywny Plymouth = ekran ładowania Ubuntu) i zobacz, co kernel wypisuje.

Pozdrawiam
Uruchomiłem sam skrypt ze sterownikami Realteka, tak samo jak w przypadku poprzedniego kernela. Nie pojawia się żaden błąd, tylko komputer się zwiesza na ekranie ładowania.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

dragusny pisze:Uruchomiłem sam skrypt ze sterownikami Realteka, tak samo jak w przypadku poprzedniego kernela. Nie pojawia się żaden błąd, tylko komputer się zwiesza na ekranie ładowania.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
a jakie jest ostatni komunikat kernela ?

EDIT:
Ivn pisze:Co do usypiana myszki, to dzięki twojej pomocy poradziłem sobie, wyłączając samsung-tools_usb-autosuspend w folderze /etc/pm/power.d/

Co do sprawdzenia czy samsung-backlight działa, to jaką komendą w terminalu lub jakim programem najprościej to zrobić, bo rozumiem, że w monitorze systemu tego nie zobaczę? ;)
W terminalu wpisz lsmod i zobacz,m czy niema tam omawianego modułu.

Pozdrawiam

EDIT:
elmer pisze:... Czy te kernele zadzialaja z dystrybucja MINT? ....
Nie testowałem, ale jestem pewien, że tak ... w zasadzie na każdej w miarę nowej dystrybucji opartej na Debianie.

Pozdrawiam

dragusny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:a jakie jest ostatni komunikat kernela ?
Nie ukrywam, że jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa i nie wiem jak to sprawdzić, mogę jedynie powiedzieć, że podczas uruchamiania do momentu zawieszenia się netbooka nie wyświetla się żaden komunikat.

Pozdrawiam
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Log z lsmod:
Module Size Used by
aes_i586 6844 1
aes_generic 25798 1 aes_i586
easy_slow_down_manager 3485 0
binfmt_misc 5786 1
bnep 8598 2
ipt_REJECT 1829 1
ipt_LOG 6229 5
snd_hda_codec_realtek 221400 1
xt_limit 1156 7
xt_tcpudp 1811 7
snd_hda_intel 18339 2
ipt_addrtype 1397 4
snd_hda_codec 61638 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 4714 1 snd_hda_codec
snd_pcm_oss 30687 0
snd_mixer_oss 12557 1 snd_pcm_oss
arc4 1022 2
xt_state 835 7
snd_pcm 51932 3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 999 0
snd_seq_oss 23402 0
ath9k 73910 0
snd_seq_midi 3784 0
snd_rawmidi 14855 1 snd_seq_midi
mac80211 153039 1 ath9k
ath9k_common 1345 1 ath9k
snd_seq_midi_event 4320 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
ip6table_filter 799 1
snd_seq 39755 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
ip6_tables 10238 1 ip6table_filter
snd_timer 15103 2 snd_pcm,snd_seq
nf_nat_irc 954 0
nf_conntrack_irc 2607 1 nf_nat_irc
nf_nat_ftp 1216 0
ath9k_hw 248268 2 ath9k,ath9k_common
ath 11071 2 ath9k,ath9k_hw
nf_nat 11740 2 nf_nat_irc,nf_nat_ftp
btusb 9508 2
i915 327362 4
snd_seq_device 4117 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 40606 16 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
cfg80211 117898 3 ath9k,mac80211,ath
soundcore 4303 1 snd
nf_conntrack_ipv4 8723 9 nf_nat
nf_defrag_ipv4 823 1 nf_conntrack_ipv4
drm_kms_helper 24979 1 i915
cfbcopyarea 2861 1 i915
cfbimgblt 1901 1 i915
cfbfillrect 3001 1 i915
nf_conntrack_ftp 4764 1 nf_nat_ftp
snd_page_alloc 5517 2 snd_hda_intel,snd_pcm
shpchp 21971 0
nf_conntrack 46053 7 xt_state,nf_nat_irc,nf_conntrack_irc,nf_nat_ftp,nf_nat,nf_conntrack_ipv4,nf_conntrack_ftp
uvcvideo 54474 0
intel_agp 8745 1 i915
intel_gtt 11483 3 i915,intel_agp
videodev 54999 1 uvcvideo
v4l1_compat 12194 2 uvcvideo,videodev
button 3634 1 i915
video 10049 1 i915
output 1208 1 video
psmouse 38980 0
serio_raw 3328 0
evdev 7175 22
samsung_backlight 2232 0
iptable_filter 860 1
ip_tables 9252 1 iptable_filter
x_tables 10878 10 ipt_REJECT,ipt_LOG,xt_limit,xt_tcpudp,ipt_addrtype,xt_state,ip6table_filter,ip6_tables,iptable_filter,ip_tables
usbhid 31626 0
sg 19869 0
sd_mod 28357 4
sky2 40112 0
thermal 6294 0
Jak widać samsung-backlight znajduje się na liście, ale jest, jakoby nieużywany. W sumie w tej chwili to jedyna rzecz która mnie jakoby trapi, zauważyłem też problemy z wybudzaniem z uśpienia po zamknięciu i otwarciu klapy na zasilaniu z baterii, ale z tym jeszcze mogę żyć ;)
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

hm...mam kolejny problem na kernelu 12.0, mianowicie nie mogę wyłączyć netbooka, a robię to naaaprawdę rzadko, dlatego dopiero teraz to zauważyłem.

Sprawa wygląda tak, klikam sobie na ikonkę, wybieram "Wyłącz komputer", pojawia się splash, przechodzi do trybu tekstowego, wyłącza się dysk i tak zostaje, co zmusza mnie do użycia sprzętowego wyłącznika.Nie widzę żadnego błędu w trybie tekstowym.Uśpienie, hibrenacja i ponowne uruchomienie działają prawidłowo.

Na kernelu oznaczonego numerkiem 11.1 wyłącza się prawidłowo.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Z tego co wiedzę nie działa prawidłowo ACPI ... a skrypt acpi-grub wykonałeś ?

Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Z tego co wiedzę nie działa prawidłowo ACPI ... a skrypt acpi-grub wykonałeś ?
tak, skrypt acpi-grub wykonany
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ps. testowałem kernel 12.0 na 10 maszynach i na wszystkich działa prawidłowo ... w tym na 3 1201n, 1 1201nl i na maszynach 10" ... coś ten 1215n wyjątkowy jest ;). Poza tym ewentualne problemy mogą wynikać z włączonego NO_HZ = Tickless System (Dynamic Ticks), który włączyłem w wyniku monitów kilku Użytkowników ... teoretycznie powinien poprawiać wydajność pracy na baterii (tzn. jej oszczędność ) ... ale tyle teorii ... poprawa sięga ok 1 % [a czasem jest gorzej niż z wyłączoną tą opcją !] ;), a spadek wydajności 2 - 5 % ;P ... zatem używany już przez mnie kernel 12.1 ma te opcje już wyłączoną (niedługo udostępnię).

Pozdrawiam

EDIT:
pingwin114 pisze:tak, skrypt acpi-grub wykonany
a jakaś usługa "nie marudzi" przy restarcie ?

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”