net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
- mazdac
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
eXt73, mógłbyś udostępnić źródła (spakowane najlepiej 7zip z mx=9 aby małe były)? chciałbym nałożyć kilka własnych łatek (głównie chodzi mi o phc) i wprowadzenie kilku zmian w sterownikach.
Gentoo ~x86_64; Ubuntu 10.10 x86_32; Android 2.2.1; OpenWRT 10.03 Backfire;
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
co do nie działającego sterowania jasnością ekranu za pomocą klawiszy funkcyjnych w Asusie 1215n, to po usunięciu z Gruba acpi_backlight=vendor sterowanie to działa, choć nie wyświetla się w prawym, górnym rogu pasek stanu podświetlenia podczas zmieniania
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Wydaje mi się, że nie ma takiej konieczności. Wystarczy, że pobieżesz źródła z:mazdac pisze:eXt73, mógłbyś udostępnić źródła (spakowane najlepiej 7zip z mx=9 aby małe były)? chciałbym nałożyć kilka własnych łatek (głównie chodzi mi o phc) i wprowadzenie kilku zmian w sterownikach.
http://kernel.org/
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/ ... .6/2.6.37/
http://algo.ing.unimo.it/people/paolo/disk_sched/
Pozdrawiam
EDIT:
To wynika, z błędu o jakim pisałem nt. sterowników intela i sterowania podświetlaniem via ACPI ... problem pojawił się w związku z przejściem sterowników na KMS, co oczywiście skutkowało w/w błędem i ... obniżeniem wydajności nawet o 100 % w przypadku standardowych ustawień (bez odpowiednio skonstruowanego xorg.conf).pingwin114 pisze:co do nie działającego sterowania jasnością ekranu za pomocą klawiszy funkcyjnych w Asusie 1215n, to po usunięciu z Gruba acpi_backlight=vendor sterowanie to działa, choć nie wyświetla się w prawym, górnym rogu pasek stanu podświetlenia podczas zmieniania
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Pozostaje jeszcze błąd z usypianiem i ciężkim wybudzaniem myszy bezprzewodowej przy zasilaniu z akumulatora, trzeba poruszać myszką kilka razy, żeby się wybudziła, co jest diabelnie upierdliwe i praktycznie wyklucza możliwość używania myszki :/
No i jestem też bardzo zainteresowany kiedy pojawi się cpufreqd bez wymuszania acpi, z chęcią przetestuje nowe wersję i zarekomenduję która sprawdza się najlepiej na Samsungu N150/N210/N220, praktycznie te same podzespoły w środku.
No i jestem też bardzo zainteresowany kiedy pojawi się cpufreqd bez wymuszania acpi, z chęcią przetestuje nowe wersję i zarekomenduję która sprawdza się najlepiej na Samsungu N150/N210/N220, praktycznie te same podzespoły w środku.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
dziwne, u mnie taki problem nie występuje, wystarczy, że minimalnie ruszę myszką i już jest gotowa do pracyIvn pisze:Pozostaje jeszcze błąd z usypianiem i ciężkim wybudzaniem myszy bezprzewodowej przy zasilaniu z akumulatora, trzeba poruszać myszką kilka razy, żeby się wybudziła, co jest diabelnie upierdliwe i praktycznie wyklucza możliwość używania myszki :/
EDIT:
@down
netbook to Asus 1215n
-
- Sędziwy Jeż
Jaki model laptopa? Możliwe, że problem występuje nie na każdym, a jest to tylko przypadłość Samsungów. Problem pojawiał się w poprzednim kernelu jak i w obecnym, w 10 było wszystko ok, podobnie było z migotaniem podświetlenia.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Kwestia myszki wynika z usb-suspend - nastawy pm-utils wprowadzane przez samsung-tools ... możesz to wyłączyć. Z tego co pamiętam ustawienia znajdują się w /etc/pm/config.d ... a tam plik konfiguracyjny, za to odpowiedzialny. Ponadto zarówno wzbudzanie, jak i hibernacja powinny działać prawidłowo ... tylko musi działać ACPI. Sam testowałem (robiłem koledze 4 takie laptopy) wszystkie ustawienia na Samsungu R580 i działało wprost idealnie ! Co najlepsze wszystkie ustawienia klawiszy specjalnych i funkcyjnych, ACPI, podświetlanie matrycy działały lepiej niż pod win 7Ivn pisze:Pozostaje jeszcze błąd z usypianiem i ciężkim wybudzaniem myszy bezprzewodowej przy zasilaniu z akumulatora, trzeba poruszać myszką kilka razy, żeby się wybudziła, co jest diabelnie upierdliwe i praktycznie wyklucza możliwość używania myszki :/

Pozdrawiam
EDIT:
To migotanie wynikać może z konfliktu -> samsung tools <-> ustawienia ACPI w kernelu, które od poprzedniego kernela są już w jego modułach.Ivn pisze:Jaki model laptopa? Możliwe, że problem występuje nie na każdym, a jest to tylko przypadłość Samsungów. Problem pojawiał się w poprzednim kernelu jak i w obecnym, w 10 było wszystko ok, podobnie było z migotaniem podświetlenia.
Pozdrawiam
PS. a ładuje się moduł samsung-backlight ? - dla Intela, bo dla Nvidii to jest moduł nvidia-bl

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
ext73, zalecales mi instalację swojego kernela:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.12.0-atom
dla mojego 1215n. mam problem z wifi.
sytuacja sie nie zmienila, tak jak i wczesniej: sterownik wlasnosciowy jest 'włączony';
a na pasku na gorze nie ma nawet zakladki: 'Sieć bezprzewodowa'.
jedynym skutkujacym dla mnie rozwiazaniem jest:
w sterownikach wlasnosciowych widnieje napis: 'Sterownik urzadzen bezprzewodowych Broadcom STA' 'Ten sterownik jest włączony ale nie jest w użyciu'
- wiec klikam 'usuń' by zaraz potem kliknać instaluj... i dopiero zaczyna wszystko śmigać.
rozwiązanie strasznie głupie i irytujące; przez to nie mogę zamykać / uruchamiać ubuntu, tylko cały czas muszę je hibernować albo powtarzac powyzsze kroki :/
ma ktos jakis pomysl jak to rozwiazać? mecze sie z tym juz 3ci dzień; ale jestem wytrwały, za bardzo lubie ubu
------------------
problem rozwiązany
wystarczy przed restartem dać:
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xx
a jak to zautomatyzować?;)
sytuacja sie nie zmienila, tak jak i wczesniej: sterownik wlasnosciowy jest 'włączony';
w sterownikach wlasnosciowych widnieje napis: 'Sterownik urzadzen bezprzewodowych Broadcom STA' 'Ten sterownik jest włączony ale nie jest w użyciu'
- wiec klikam 'usuń' by zaraz potem kliknać instaluj... i dopiero zaczyna wszystko śmigać.
rozwiązanie strasznie głupie i irytujące; przez to nie mogę zamykać / uruchamiać ubuntu, tylko cały czas muszę je hibernować albo powtarzac powyzsze kroki :/
ma ktos jakis pomysl jak to rozwiazać? mecze sie z tym juz 3ci dzień; ale jestem wytrwały, za bardzo lubie ubu

------------------
problem rozwiązany
wystarczy przed restartem dać:
Kod: Zaznacz cały
sudo modprobe -r b43 ssb wl
sudo modprobe wl
-------
simplicity is a solution
simplicity is a solution
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Witam,
zainstalowałem najnowszego kernela z tego tematu. Po instalacji uruchomiłem mojego netbooka ponownie (Asus 1201NL), lecz po wybraniu z listy owego kernela pojawia się ekran ładowania (Napis ubuntu i kropeczki) i dalej nie rusza. Czekałem parę minut, jednak się nie uruchamia.
Co może być problemem? Poprzedni kernel działa prawidłowo.
Pozdrawiam
zainstalowałem najnowszego kernela z tego tematu. Po instalacji uruchomiłem mojego netbooka ponownie (Asus 1201NL), lecz po wybraniu z listy owego kernela pojawia się ekran ładowania (Napis ubuntu i kropeczki) i dalej nie rusza. Czekałem parę minut, jednak się nie uruchamia.
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witajciddey pisze:ext73, zalecales mi instalację swojego kernela:
------------------
problem rozwiązany
wystarczy przed restartem dać:https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xxKod: Zaznacz cały
sudo modprobe -r b43 ssb wl sudo modprobe wl
Przed instalacją mojego kernela z modułem wl ... sterownik własnościowy powinien być aktywny ! Inaczej będą się pojawiać problemy z ładowaniem modułu wl ... w wyniku konfliktu własnie z b43 ... nie robiłem skryptów blacklist`ujacych b43 uznając, ze każdy aktywuje sterownik własnościowy wcześniej

Pozdrawiam
EDIT:
Po restarcie masz to samo ? Który skrypt uruchomiłeś ? ... jeśli błąd się pojawia ponownie proszę naciśnij Esc (jak masz aktywny Plymouth = ekran ładowania Ubuntu) i zobacz, co kernel wypisuje.dragusny pisze:Witam,
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
Co do usypiana myszki, to dzięki twojej pomocy poradziłem sobie, wyłączając samsung-tools_usb-autosuspend w folderze /etc/pm/power.d/e X t 7 3 pisze:Kwestia myszki wynika z usb-suspend - nastawy pm-utils wprowadzane przez samsung-tools ... możesz to wyłączyć. Z tego co pamiętam ustawienia znajdują się w /etc/pm/config.d ... a tam plik konfiguracyjny, za to odpowiedzialny. Ponadto zarówno wzbudzanie, jak i hibernacja powinny działać prawidłowo ... tylko musi działać ACPI. Sam testowałem (robiłem koledze 4 takie laptopy) wszystkie ustawienia na Samsungu R580 i działało wprost idealnie ! Co najlepsze wszystkie ustawienia klawiszy specjalnych i funkcyjnych, ACPI, podświetlanie matrycy działały lepiej niż pod win 7... choć przyznam trochę się nad tym napracowałem ... ale też przyznam, ze jak zacznę oferować gotowe maszyny z Ubuntu, to mocno się nad samsungami zastanowię, bo po odpowiedniej konfiguracji wszystko funkcjonuje wprost idealnie.
Pozdrawiam
EDIT:
To migotanie wynikać może z konfliktu -> samsung tools <-> ustawienia ACPI w kernelu, które od poprzedniego kernela są już w jego modułach.
Pozdrawiam
PS. a ładuje się moduł samsung-backlight ? - dla Intela, bo dla Nvidii to jest moduł nvidia-bl
Co do sprawdzenia czy samsung-backlight działa, to jaką komendą w terminalu lub jakim programem najprościej to zrobić, bo rozumiem, że w monitorze systemu tego nie zobaczę?

- elmer
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
Witam. Zainstalowalem najnowszy kernel plus wszystkie dodatki. Chodzi toto szybko i sprawnie - oczywiscie poza niedzialajaca akceleracja przy ogladaniu YT ale z tym to juz nic nie zrobie... 
Chyba ze format i postawie czysty system od nowa...
I tu mam wlasnie pytanie troche z innej beczki. Czy te kernele zadzialaja z dystrybucja MINT?
Bo musze powiedziec ze calkiem przyjemnie ten mint wyglada i chetnie bym go przetestowal...
Pozdrawiam.

Chyba ze format i postawie czysty system od nowa...
I tu mam wlasnie pytanie troche z innej beczki. Czy te kernele zadzialaja z dystrybucja MINT?
Bo musze powiedziec ze calkiem przyjemnie ten mint wyglada i chetnie bym go przetestowal...
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
Uruchomiłem sam skrypt ze sterownikami Realteka, tak samo jak w przypadku poprzedniego kernela. Nie pojawia się żaden błąd, tylko komputer się zwiesza na ekranie ładowania.e X t 7 3 pisze: Po restarcie masz to samo ? Który skrypt uruchomiłeś ? ... jeśli błąd się pojawia ponownie proszę naciśnij Esc (jak masz aktywny Plymouth = ekran ładowania Ubuntu) i zobacz, co kernel wypisuje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
a jakie jest ostatni komunikat kernela ?dragusny pisze:Uruchomiłem sam skrypt ze sterownikami Realteka, tak samo jak w przypadku poprzedniego kernela. Nie pojawia się żaden błąd, tylko komputer się zwiesza na ekranie ładowania.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
EDIT:
W terminalu wpisz lsmod i zobacz,m czy niema tam omawianego modułu.Ivn pisze:Co do usypiana myszki, to dzięki twojej pomocy poradziłem sobie, wyłączając samsung-tools_usb-autosuspend w folderze /etc/pm/power.d/
Co do sprawdzenia czy samsung-backlight działa, to jaką komendą w terminalu lub jakim programem najprościej to zrobić, bo rozumiem, że w monitorze systemu tego nie zobaczę?
Pozdrawiam
EDIT:
Nie testowałem, ale jestem pewien, że tak ... w zasadzie na każdej w miarę nowej dystrybucji opartej na Debianie.elmer pisze:... Czy te kernele zadzialaja z dystrybucja MINT? ....
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Nie ukrywam, że jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa i nie wiem jak to sprawdzić, mogę jedynie powiedzieć, że podczas uruchamiania do momentu zawieszenia się netbooka nie wyświetla się żaden komunikat.e X t 7 3 pisze:a jakie jest ostatni komunikat kernela ?
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
Log z lsmod:

Jak widać samsung-backlight znajduje się na liście, ale jest, jakoby nieużywany. W sumie w tej chwili to jedyna rzecz która mnie jakoby trapi, zauważyłem też problemy z wybudzaniem z uśpienia po zamknięciu i otwarciu klapy na zasilaniu z baterii, ale z tym jeszcze mogę żyćModule Size Used by
aes_i586 6844 1
aes_generic 25798 1 aes_i586
easy_slow_down_manager 3485 0
binfmt_misc 5786 1
bnep 8598 2
ipt_REJECT 1829 1
ipt_LOG 6229 5
snd_hda_codec_realtek 221400 1
xt_limit 1156 7
xt_tcpudp 1811 7
snd_hda_intel 18339 2
ipt_addrtype 1397 4
snd_hda_codec 61638 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 4714 1 snd_hda_codec
snd_pcm_oss 30687 0
snd_mixer_oss 12557 1 snd_pcm_oss
arc4 1022 2
xt_state 835 7
snd_pcm 51932 3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 999 0
snd_seq_oss 23402 0
ath9k 73910 0
snd_seq_midi 3784 0
snd_rawmidi 14855 1 snd_seq_midi
mac80211 153039 1 ath9k
ath9k_common 1345 1 ath9k
snd_seq_midi_event 4320 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
ip6table_filter 799 1
snd_seq 39755 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
ip6_tables 10238 1 ip6table_filter
snd_timer 15103 2 snd_pcm,snd_seq
nf_nat_irc 954 0
nf_conntrack_irc 2607 1 nf_nat_irc
nf_nat_ftp 1216 0
ath9k_hw 248268 2 ath9k,ath9k_common
ath 11071 2 ath9k,ath9k_hw
nf_nat 11740 2 nf_nat_irc,nf_nat_ftp
btusb 9508 2
i915 327362 4
snd_seq_device 4117 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 40606 16 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
cfg80211 117898 3 ath9k,mac80211,ath
soundcore 4303 1 snd
nf_conntrack_ipv4 8723 9 nf_nat
nf_defrag_ipv4 823 1 nf_conntrack_ipv4
drm_kms_helper 24979 1 i915
cfbcopyarea 2861 1 i915
cfbimgblt 1901 1 i915
cfbfillrect 3001 1 i915
nf_conntrack_ftp 4764 1 nf_nat_ftp
snd_page_alloc 5517 2 snd_hda_intel,snd_pcm
shpchp 21971 0
nf_conntrack 46053 7 xt_state,nf_nat_irc,nf_conntrack_irc,nf_nat_ftp,nf_nat,nf_conntrack_ipv4,nf_conntrack_ftp
uvcvideo 54474 0
intel_agp 8745 1 i915
intel_gtt 11483 3 i915,intel_agp
videodev 54999 1 uvcvideo
v4l1_compat 12194 2 uvcvideo,videodev
button 3634 1 i915
video 10049 1 i915
output 1208 1 video
psmouse 38980 0
serio_raw 3328 0
evdev 7175 22
samsung_backlight 2232 0
iptable_filter 860 1
ip_tables 9252 1 iptable_filter
x_tables 10878 10 ipt_REJECT,ipt_LOG,xt_limit,xt_tcpudp,ipt_addrtype,xt_state,ip6table_filter,ip6_tables,iptable_filter,ip_tables
usbhid 31626 0
sg 19869 0
sd_mod 28357 4
sky2 40112 0
thermal 6294 0

- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
hm...mam kolejny problem na kernelu 12.0, mianowicie nie mogę wyłączyć netbooka, a robię to naaaprawdę rzadko, dlatego dopiero teraz to zauważyłem.
Sprawa wygląda tak, klikam sobie na ikonkę, wybieram "Wyłącz komputer", pojawia się splash, przechodzi do trybu tekstowego, wyłącza się dysk i tak zostaje, co zmusza mnie do użycia sprzętowego wyłącznika.Nie widzę żadnego błędu w trybie tekstowym.Uśpienie, hibrenacja i ponowne uruchomienie działają prawidłowo.
Na kernelu oznaczonego numerkiem 11.1 wyłącza się prawidłowo.
Sprawa wygląda tak, klikam sobie na ikonkę, wybieram "Wyłącz komputer", pojawia się splash, przechodzi do trybu tekstowego, wyłącza się dysk i tak zostaje, co zmusza mnie do użycia sprzętowego wyłącznika.Nie widzę żadnego błędu w trybie tekstowym.Uśpienie, hibrenacja i ponowne uruchomienie działają prawidłowo.
Na kernelu oznaczonego numerkiem 11.1 wyłącza się prawidłowo.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Z tego co wiedzę nie działa prawidłowo ACPI ... a skrypt acpi-grub wykonałeś ?

- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
tak, skrypt acpi-grub wykonanye X t 7 3 pisze:Z tego co wiedzę nie działa prawidłowo ACPI ... a skrypt acpi-grub wykonałeś ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Ps. testowałem kernel 12.0 na 10 maszynach i na wszystkich działa prawidłowo ... w tym na 3 1201n, 1 1201nl i na maszynach 10" ... coś ten 1215n wyjątkowy jest
. Poza tym ewentualne problemy mogą wynikać z włączonego NO_HZ = Tickless System (Dynamic Ticks), który włączyłem w wyniku monitów kilku Użytkowników ... teoretycznie powinien poprawiać wydajność pracy na baterii (tzn. jej oszczędność ) ... ale tyle teorii ... poprawa sięga ok 1 % [a czasem jest gorzej niż z wyłączoną tą opcją !]
, a spadek wydajności 2 - 5 %
... zatem używany już przez mnie kernel 12.1 ma te opcje już wyłączoną (niedługo udostępnię).
Pozdrawiam
EDIT:

Pozdrawiam
EDIT:
a jakaś usługa "nie marudzi" przy restarcie ?pingwin114 pisze:tak, skrypt acpi-grub wykonany