Neoware CA10 jako prosty serwer apache

Porady sprzętowo-handlowe
kra1986
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Neoware CA10 jako prosty serwer apache

Post autor: kra1986 »

Panuje zakup takiego terminala:
http://allegro.pl/terminal-thin-client- ... 34962.html
parametry:
- CPU 1Ghz
- RAM 128, ale można dołożyć dwie kości po 512 MB (mam takie DDR 1 PC 400 GoodRam, może podejdą)
- HDD, pamięć rom, ale można tasiemką 44 podłączyć HDD 2,5 (posiadam Toshibkę 30GB 4200rpm bodajże)
- pasywne chłodzenie - rewelacja, można po ludzku spać :)

Co uważacie o konfiguracji, czy ma szansę w starciu z:
- prostym serwerem Linux + Apache + CakePHP + PostreSQL
- ponadto serwer dzieliłby łącze w domowej sieci
- oraz byłby serwerem ftp, sporadycznie używanym
Do niego byłaby podpięta Neostrada...
Oczywiście Linux który planuje zainstalować to Ubuntu, ale w formie tekstowej (KDE się to zwie:>).

Proszę o poradę czy konfiguracja podoła wypunktowanym wyzwaniom.
Dzięki za sugestię.
Awatar użytkownika
Pan Świnka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Odp: Neoware CA10 jako prosty serwer apache

Post autor: Pan Świnka »

KDE ? raczej to się nazywa terminal :-)

tak poradzi sobie bez problemu.
poszukajcie odpowiedzi w /dev/null ;-)
balker
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Neoware CA10 jako prosty serwer apache

Post autor: balker »

Sorry, za odkopanie starego postu, ale może moja opinia się komuś kiedyś przyda.

Mam dokładnie taki terminal, a na nim apache, php, postgresql, svn, ftp oraz jeszcze kilka innych fajnych usług ;) Generalnie chodzi to znakomicie; cicho, energooszczędnie i stabilnie.
Wpakowałem do niego 2x512MB (aczkolwiek można ponoć dopchnąć tam 2x1GB, pytanie tylko po co?) oraz dysk sata 160GB, na przejściówce. Na codzień korzysta z niego zaledwie kila osób, więc zapas mocy jest spory.

Na początku troszkę zaskoczyły mnie jego rozmiary, oczywiście można sprawdzić przed zakupem, jednak ja byłem nieco zaskoczony wielkością i masą terminala. Z drugiej strony jednak, nic nie stoi na przeszkodzie aby go wrzucić za szafe, pod szafe czy gdziekolwiek indziej. Plusów można wymieniać sporo, stosunkowo jednak mały (w porównaniu do tradycyjnego komputera), energooszczędny, cichy i tani w zakupie (całkowity koszt razem z ram, przejściówkami itp wyniósł ~230zł).
W zasadzie jedynym minusem, który mi rzucił się w oczy, jest brak sata. Niestety stare złącze IDE jest dość wolne (do tego przejściówka) o czasach dostępu nie wspominając. O ile jeszcze przy codziennym użytkowaniu, nie gra to specjalnie roli, o tyle, jak robimy z tego ftp i chcemy wrzucić coś większego (typu DVD 4,7GB) to transfer na poziomie 8MB zapis i 10,5MB odczyt (tutaj nie jestem w stanie dokładnie stwierdzić, wbudowana sieciówka pracuje w trybie 100Mb/s, więc wiele więcej nie osiągniemy, aczkolwiek dzieki portowi PCI, możemy zamontować gigabitowa) nie jest rewelacją (choć jest dobry).

Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to moich spostrzeżeń umieściłem na mojej stronie (link w profilu).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”