Witam.
Jestem ciekawy ile trzeba czekać na pojawienie się pakietów (w tym przypadku PyQT 4.8.3) w repozytorium Ubuntu 10.10 jeżeli 4 dni temu zostały dodane do repozytorium Ubuntu 11.04
Same PyQt 4.8.3 jest wersją stabilna.
Próbowałem instalacji z paczki tar.gz ale mimo braku błędów Eclipse nie widział modułów PyQt
Na razie używam wersji 4.7.1 ale brak w niej klasy QDeclaritive potrzebnej do obsługi QML z poziomu PyQt
Cykl udostepnania nowych pakietów w repozytorium
- cukier_lukier
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86
Odp: Cykl udostepnania nowych pakietów w repozytorium
Nie jest wcale powiedziane, że te pakiety w ogóle się pojawią.
- eskimoss
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Ogólna zasada z oprogramowaniem jest taka: jak chcesz mieć coś nowego to dodajesz PPA, jeśli istnieje. Jak w nim nie ma dla twojej wersji systemu to robisz upgrade systemu albo kombinujesz ze źródłami.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Nie ma praktycznie szansy, by python-qt4 z 10.10 został zaktualizowany do 4.8.3 - jako, że jest to biblioteka, z dużą ilością programów które od niej zależą, to deweloperzy nie zaryzykują takiej aktualizacji.
Na -backports także nie ma co liczyć, ta biblioteka nie spełnia wymogów. Za to możesz skorzystać z https://launchpad.net/~kubuntu-ppa/+archive/backports, ale uważaj, by nie zaktualizowało ci zbyt wielu pakietów bo będzie płacz.
EDIT:
Na -backports także nie ma co liczyć, ta biblioteka nie spełnia wymogów. Za to możesz skorzystać z https://launchpad.net/~kubuntu-ppa/+archive/backports, ale uważaj, by nie zaktualizowało ci zbyt wielu pakietów bo będzie płacz.
EDIT:
Można także poprosić o wykonanie backportu danego pakietu - w przypadku większości programów jest to prosty proces.Ogólna zasada z oprogramowaniem jest taka: jak chcesz mieć coś nowego to dodajesz PPA, jeśli istnieje. Jak w nim nie ma dla twojej wersji systemu to robisz upgrade systemu albo kombinujesz ze źródłami.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
No to mnie trochę zmartwiliście.
Aktualnie piszę program w PyQt który interfejs ma napisany w całości w QML. Niestety PyQt zawiera moduł QDeclaritive potrzebny do użycia QML w aplikacji PyQt dopiero od wersji 4.8
To pozostaje mi albo olać ubuntu 10.10 lub przerzucić się na PySide ewentualnie pisać w C++.
Może bym się skusił na PySide tylko nie wiem czy jest już on na tyle stabilny by go móc używać
Aktualnie piszę program w PyQt który interfejs ma napisany w całości w QML. Niestety PyQt zawiera moduł QDeclaritive potrzebny do użycia QML w aplikacji PyQt dopiero od wersji 4.8
To pozostaje mi albo olać ubuntu 10.10 lub przerzucić się na PySide ewentualnie pisać w C++.
Może bym się skusił na PySide tylko nie wiem czy jest już on na tyle stabilny by go móc używać