Cykl udostepnania nowych pakietów w repozytorium

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Qba10
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Cykl udostepnania nowych pakietów w repozytorium

Post autor: Qba10 »

Witam.
Jestem ciekawy ile trzeba czekać na pojawienie się pakietów (w tym przypadku PyQT 4.8.3) w repozytorium Ubuntu 10.10 jeżeli 4 dni temu zostały dodane do repozytorium Ubuntu 11.04

Same PyQt 4.8.3 jest wersją stabilna.

Próbowałem instalacji z paczki tar.gz ale mimo braku błędów Eclipse nie widział modułów PyQt
Na razie używam wersji 4.7.1 ale brak w niej klasy QDeclaritive potrzebnej do obsługi QML z poziomu PyQt
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Odp: Cykl udostepnania nowych pakietów w repozytorium

Post autor: cukier_lukier »

Nie jest wcale powiedziane, że te pakiety w ogóle się pojawią.
Awatar użytkownika
eskimoss
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: eskimoss »

Ogólna zasada z oprogramowaniem jest taka: jak chcesz mieć coś nowego to dodajesz PPA, jeśli istnieje. Jak w nim nie ma dla twojej wersji systemu to robisz upgrade systemu albo kombinujesz ze źródłami.
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: kklimonda »

Nie ma praktycznie szansy, by python-qt4 z 10.10 został zaktualizowany do 4.8.3 - jako, że jest to biblioteka, z dużą ilością programów które od niej zależą, to deweloperzy nie zaryzykują takiej aktualizacji.
Na -backports także nie ma co liczyć, ta biblioteka nie spełnia wymogów. Za to możesz skorzystać z https://launchpad.net/~kubuntu-ppa/+archive/backports, ale uważaj, by nie zaktualizowało ci zbyt wielu pakietów bo będzie płacz.

EDIT:
Ogólna zasada z oprogramowaniem jest taka: jak chcesz mieć coś nowego to dodajesz PPA, jeśli istnieje. Jak w nim nie ma dla twojej wersji systemu to robisz upgrade systemu albo kombinujesz ze źródłami.
Można także poprosić o wykonanie backportu danego pakietu - w przypadku większości programów jest to prosty proces.
Qba10
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Qba10 »

No to mnie trochę zmartwiliście.
Aktualnie piszę program w PyQt który interfejs ma napisany w całości w QML. Niestety PyQt zawiera moduł QDeclaritive potrzebny do użycia QML w aplikacji PyQt dopiero od wersji 4.8
To pozostaje mi albo olać ubuntu 10.10 lub przerzucić się na PySide ewentualnie pisać w C++.
Może bym się skusił na PySide tylko nie wiem czy jest już on na tyle stabilny by go móc używać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”