Tak z ciekawości chciałem się zapytać czym się różni zwykłe ubuntu od ubuntu serwer edition?
Bo np obrazy do pobrania na oficjalnej stronie mają po ponad 600mb, przy zwykłej wersji ubuntu i przy ubuntu serwer edition, wiem ze ubuntu serwer edition to na serwer ale czym się niby różni można ja zainstalować na deskopie?
ubuntu serwer edition, a zwykłe ubuntu
- thetox
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
ubuntu serwer edition, a zwykłe ubuntu
http://www.prezone.pl/
- mths
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
- Architektura: x86_64
Odp: ubuntu serwer edition, a zwykłe ubuntu
wersja serwer ma inne jądro i typowe narzędzia sieciowe. nie znajdziesz tam zbędnych (z punktu widzenia prawdziwego 'serwera') zabawek desktopowych. instalacja tejże wersji odbywa się w trybie tekstowym i oczywiście po instalacji nie masz żadnego gui.
można oczywiście wszystko doinstalować i zrobić z tej wersji 'desktop'. paradoksalnie bardziej wtajemniczeni często tak właśnie robią zamiast od razu zainstalować wersję desktop. i oni tylko wiedzą po co ;]
można oczywiście wszystko doinstalować i zrobić z tej wersji 'desktop'. paradoksalnie bardziej wtajemniczeni często tak właśnie robią zamiast od razu zainstalować wersję desktop. i oni tylko wiedzą po co ;]
FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
Keep it simple, stupid.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Odp: ubuntu serwer edition, a zwykłe ubuntu
Na upartego da się to zainstalować na desktopie, ale jaki ma to sens? Jak chcesz się bawić, to lepiej ściągnij sobie to 

Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane