ubuntu serwer edition, a zwykłe ubuntu

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
thetox
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

ubuntu serwer edition, a zwykłe ubuntu

Post autor: thetox »

Tak z ciekawości chciałem się zapytać czym się różni zwykłe ubuntu od ubuntu serwer edition?
Bo np obrazy do pobrania na oficjalnej stronie mają po ponad 600mb, przy zwykłej wersji ubuntu i przy ubuntu serwer edition, wiem ze ubuntu serwer edition to na serwer ale czym się niby różni można ja zainstalować na deskopie?
http://www.prezone.pl/
Awatar użytkownika
mths
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
Architektura: x86_64

Odp: ubuntu serwer edition, a zwykłe ubuntu

Post autor: mths »

wersja serwer ma inne jądro i typowe narzędzia sieciowe. nie znajdziesz tam zbędnych (z punktu widzenia prawdziwego 'serwera') zabawek desktopowych. instalacja tejże wersji odbywa się w trybie tekstowym i oczywiście po instalacji nie masz żadnego gui.

można oczywiście wszystko doinstalować i zrobić z tej wersji 'desktop'. paradoksalnie bardziej wtajemniczeni często tak właśnie robią zamiast od razu zainstalować wersję desktop. i oni tylko wiedzą po co ;]
FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Odp: ubuntu serwer edition, a zwykłe ubuntu

Post autor: Hwiparam »

Na upartego da się to zainstalować na desktopie, ale jaki ma to sens? Jak chcesz się bawić, to lepiej ściągnij sobie to :craz:
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”