jaki telefon dotykowy kupić?
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Avila czy LG Cookie?
Sprawa ekranów dotykowych unikaj wyświetlaczy operowych (są gorsze od pojemnościowych) bo pojemnościowe są czulsze i lepiej reagują na dotyk.
- Potulniaczek
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Ja nie muszę nigdzie zaglądać.Używam to wiem.To jest telefon multimedialny i używa się go nie tylko do dzwonienia.Po co i Android,skoro mam go wyłączyć?Ja uciągnąłem już tym telefonem co najmniej 1G danych,ale większość przez sieć Wi-fi.Telefon korzystając z darmowych aplikacji łączy się z siecią i pobiera reklamy.Android to bajka,ale jeśli mamy ochotę korzystać z takiego telefonu,to trzeba się z liczyć ze sporym poborem danych.castor_troy pisze:Zanim zasugerujesz się takimi pseudoradami zajrzyj na forum androida w jak prosty sposób można blokować i odblokowywać połączenia z siecią.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@Potulniaczek
Wszyscy których znam blokują połączenie 3G różnymi programami. Tutaj mamy do wyboru APNdroid, Extented Controls, Droidwall. Ten ostatni wymaga odblokowanego roota. Co do reklam to podmieniasz plik /etc/hosts na ten z xda-developers i już nie masz reklam. Mój telefon nie odebrał jeszcze ani nie wysłał bajta przez 3G. Wszysko robie przez wifi.
@Mr.QooCis
Spicy nie ma co brać bo nie ma sterowników do karty graficznej, przez to nie pograsz sobie w żadną gierkę 3d. LG Swift wydajnościowo przebija Spicę. Po podkręceniu do 800 MHz można pograć nawet w Gangstara (odpowiednik GTA na telefon). Tu masz dowód: http://www.youtube.com/watch?v=KS4eSNNoZ2Y
Wszyscy których znam blokują połączenie 3G różnymi programami. Tutaj mamy do wyboru APNdroid, Extented Controls, Droidwall. Ten ostatni wymaga odblokowanego roota. Co do reklam to podmieniasz plik /etc/hosts na ten z xda-developers i już nie masz reklam. Mój telefon nie odebrał jeszcze ani nie wysłał bajta przez 3G. Wszysko robie przez wifi.
@Mr.QooCis
Spicy nie ma co brać bo nie ma sterowników do karty graficznej, przez to nie pograsz sobie w żadną gierkę 3d. LG Swift wydajnościowo przebija Spicę. Po podkręceniu do 800 MHz można pograć nawet w Gangstara (odpowiednik GTA na telefon). Tu masz dowód: http://www.youtube.com/watch?v=KS4eSNNoZ2Y
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS

a co do spicy to właśnie, nie obsługuje technologii 3D. także jeśli już będę kupował to właśnie swifta.
EDIT:
wiem o tym, że oporowe są cięższe w obsłudze. ale wiem też, że rysik likwiduje problemlinuxozaurus pisze:Sprawa ekranów dotykowych unikaj wyświetlaczy operowych (są gorsze od pojemnościowych) bo pojemnościowe są czulsze i lepiej reagują na dotyk.

i uwierzcie, że gdybym miał więcej kasy na telefon to bym kupił coś z górnej półki. ale niestety nie mam więc liczę się z tym, że taki telefon nie będzie jakiś "wypasiony".
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Widzę że zrozumiałeś że te tytułowe są nie są warte uwagi. Android nie jest zły (ostatnio jest moda na Androida) bo można go okiełznać.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
Jeżeli już masz wybierać pomiędzy Spicą a Swiftem i nie ma dla ciebie znaczenia typ ekranu i jesteś w stanie dołożyć do i5700, to sprawa przedstawia się tak:
Lubisz pograć w gry 3d i chcesz telefon w którym nie trzeba będzie od razu za dużo dłubać i będzie w miarę dobrze działał out of box, wybierz Swifta. Na Swifta zresztą pojawia się także sporo modyfikacji, więc jak będziesz chciał pomęczyć się z rootowaniem, wgrywaniem softu itp. to nie powinieneś specjalnie narzekać.
Nie grasz w gry 3d, co najwyżej 2d i wiesz, że na pewno będziesz wgrywał modyfikacje - Samsung i5700. Telefon ten posiada całkiem niezłą scenę moderów i da się znaleźć na niego naprawdę ciekawe ROMy, ale nie licz na to, że telefon będzie działał dobrze zaraz po wyjęciu z pudełka. Niestety, był to dopiero drugi telefon Samsunga na andku i dopiero się na nim uczyli jak robić telefony z andkiem. Jak zsumuje się niewielką wiedzę programistów i do tego użycie niestandardowego dla androida procesora, mamy gotową tragedię, Samsung spaprał tam prawie wszystko co dało się spaprać, cały system jest źle skompilowany, nie ma sterowników 3d do skądinąd mocnego układu graficznego jaki posiada ten telefon, samsung zastosował swój system plików (rfs), który powoduje opóźnienia i fragmentację plików. Podstawą jest root, alternatywny soft + szereg modyfikacji.
No i dodatkowe ryzyko, jak weźmiesz telefon z androidem - licz się z tym, że szybko możesz "wsiąknąć" i tani telefon ci nie wystarczy. Sam od niespełna roku posiadam Spice i był to wtedy najtańszy telefon z andkiem, gdyby nie to, że ten model modyfikuje tyle osób, to dawno bym się pozbył. Obecnie zamiaruję kupić HTC Desire, myślałem o Samsungu Galaxy S, ale biorąc pod uwagę marną jakość wykonania i ogólne partactwo Samsunga, jeżeli chodzi o adaptowanie nieautorskich OS na telefony, dałem sobie spokój.
Lubisz pograć w gry 3d i chcesz telefon w którym nie trzeba będzie od razu za dużo dłubać i będzie w miarę dobrze działał out of box, wybierz Swifta. Na Swifta zresztą pojawia się także sporo modyfikacji, więc jak będziesz chciał pomęczyć się z rootowaniem, wgrywaniem softu itp. to nie powinieneś specjalnie narzekać.
Nie grasz w gry 3d, co najwyżej 2d i wiesz, że na pewno będziesz wgrywał modyfikacje - Samsung i5700. Telefon ten posiada całkiem niezłą scenę moderów i da się znaleźć na niego naprawdę ciekawe ROMy, ale nie licz na to, że telefon będzie działał dobrze zaraz po wyjęciu z pudełka. Niestety, był to dopiero drugi telefon Samsunga na andku i dopiero się na nim uczyli jak robić telefony z andkiem. Jak zsumuje się niewielką wiedzę programistów i do tego użycie niestandardowego dla androida procesora, mamy gotową tragedię, Samsung spaprał tam prawie wszystko co dało się spaprać, cały system jest źle skompilowany, nie ma sterowników 3d do skądinąd mocnego układu graficznego jaki posiada ten telefon, samsung zastosował swój system plików (rfs), który powoduje opóźnienia i fragmentację plików. Podstawą jest root, alternatywny soft + szereg modyfikacji.
No i dodatkowe ryzyko, jak weźmiesz telefon z androidem - licz się z tym, że szybko możesz "wsiąknąć" i tani telefon ci nie wystarczy. Sam od niespełna roku posiadam Spice i był to wtedy najtańszy telefon z andkiem, gdyby nie to, że ten model modyfikuje tyle osób, to dawno bym się pozbył. Obecnie zamiaruję kupić HTC Desire, myślałem o Samsungu Galaxy S, ale biorąc pod uwagę marną jakość wykonania i ogólne partactwo Samsunga, jeżeli chodzi o adaptowanie nieautorskich OS na telefony, dałem sobie spokój.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
-
- Sędziwy Jeż
hmm, cenna porada, dziękować
dzisiaj połaziłem po komisach i zobaczyłem samsunga monte w idealnym stanie, zero rys, wszystkie folie itp. pobawiłem się nim chwilę i nie zauważyłem jakichś rażących błędów. ma on wi-fi co jak widzę jest wręcz niezbędne teraz. wydaje się przyjemnym telefonem ale nie ma żadnego systemu, jedynie zwykłe oprogramowanie do komórek. miałem też w ręku dziś lg swift i stwierdzam, że także jest on telefonem, z którym idzie się dogadać. miał on wersję 1.6 androida ale śmigał szybko dość, wi-fi także bez problemu złapało zasięg i wyszukiwało strony. co myślicie o samsungu monte?
PS. nazwę tematu można zmienić na bardziej adekwatny do wszystkich wypowiedzi bo nie skończyło się na telefonach tematowych
//castor_troy: nazwę tematu sam powinieneś zmienić, dokonasz tego w zaawansowanej edycji pierwszego postu
ok, nie wiedziałem, myślałem, że tylko admini mają taką moc

PS. nazwę tematu można zmienić na bardziej adekwatny do wszystkich wypowiedzi bo nie skończyło się na telefonach tematowych

//castor_troy: nazwę tematu sam powinieneś zmienić, dokonasz tego w zaawansowanej edycji pierwszego postu
ok, nie wiedziałem, myślałem, że tylko admini mają taką moc

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Zedytuj 1 post aby zmienić tytuł.
Co do swifta z Androidem 1.6 to nie problem aktualizujesz go 2.1
a co do monte powiem tylko tani smartfon ale bez. Androida.
Co do swifta z Androidem 1.6 to nie problem aktualizujesz go 2.1
a co do monte powiem tylko tani smartfon ale bez. Androida.
-
- Sędziwy Jeż
Odp: jaki telefon dotykowy kupić?
ok już zmieniłem. wiem wiem, że bez androida jest. bawiłem się oboma dzisiaj i tak sobię myślę, że swift "delikatnie" lepszy. ale monte też niczego sobie jest. oba mają ciekawy wygląd, choć to najmniejszy problem. monte nie ma qwerty przy pisaniu sms, to może troszkę wkurzać w telefonach dotykowych. ale ma wi-fi, tak jak swift. jutro jeszcze tam pójdę bo ma być u gościa swift także porównam oba naraz i zobacze jakie ma zalety jeden i drugi oraz jakie mają wady. coś czuję, że wynik będzie jednak na korzyść swift'a. ale zobaczę też ich cenę i jeśli będzie duża różnica to wezmę tańszego. tak to jest jak ma się ograniczone fundusze...
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Monte to tel bez przyszłości (brak aktualizacji) zawiera system bada (kiepski soft) bierz swifta.
-
- Sędziwy Jeż
no właśnie, wiem, że ma zwykłego softa tak jak i avila i cookie i nawet jak mój SGH J700 (w każdym razie takiego, że nic z nim zrobić nie można)
więc zbytnio się nim nie nabawię. dodam tylko, że monte ma ekran pojemnościowy, tak zachwalany przez wszystkich. ale jak mówię, wszystko będzie zależeć od ceny. jeśli różnica będzie 50 zł albo coś to biorę swifta ale jeśli więcej to niestety będę zmuszony wziąć samsunga. wiadomo, że nie ma się co napalać, że będzie to jakiś super tel ale sądzę, że będzie lepszy od avili i cookie, prawda?
i monte ma fajny "mont"
zdjęcia można przeglądać pochylając telefon, zależnie, w którą stronę przechylimy to w tą stronę przesuną się zdjęcia
ciekawe rozwiązanie.
i z tego co czytam na forach innych to BADA nie jest taki zły, ludzie nawet mówią, że jest lepszy niż android czego ja nie mogę stwierdzić bo się nie znam :/

i monte ma fajny "mont"

i z tego co czytam na forach innych to BADA nie jest taki zły, ludzie nawet mówią, że jest lepszy niż android czego ja nie mogę stwierdzić bo się nie znam :/
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Monte jest lepszy od avilli i cookie. Pamiętaj monte to tel bez przyszłości. Swifta można zaktualizować lub pobawić się nie oficjalnym modem o nazwie caynogenmod.
-
- Sędziwy Jeż
no ale jeśli nie będę mógł kupić swifta to monte chyba mnie nie zabije prawda? ja was rozumiem, że androida można modyfikować na nieskończoną ilość sposobów ale wątpię, że będę się w to bawił. chodzi mi o zwykły telefon, tyle że dotykowy.linuxozaurus pisze:Monte jest lepszy od avilli i cookie. Pamiętaj monte to tel bez przyszłości. Swifta można zaktualizować lub pobawić się nie oficjalnym modem o nazwie caynogenmod.
- Admc
- Gibki Gibbon
Jak kupowałem telefon z Androdiem to też nie chciałem go modyfikować, ale kiedy chciałem zagrać w Need for Speeda a gra mi przycinała to od razu zrootowałem telefon, podkręciłem procesor i zmieniłem jądro linux na wydajniejszą wersję.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
-
- Sędziwy Jeż
wiem, rozumiem. jutro się okaże co wybiorę, chyba że jednak się na razie nie zdecyduję na nic jak się wkurzę
i tak w ogóle to chciałbym tego swifta, już się na niego zdecydowałem ale jak napisałem wyżej, cena gra rolę i to dużą i możecie zachwalać androida a ja i tak kupię to na co mnie będzie stać.

- Admc
- Gibki Gibbon
@Fenrijin
Nie sądzisz, że proponowanie windowsa na linuxowym forum jest co najmniej nie na miejscu? Zwłaszcza, że WM to system bez przyszłości, jak sam przyznałeś, już nie rozwijany. Microsoft olał go na rzecz Windows Phone co to nawet kopiuj-wklej nie ma.
Nie sądzisz, że proponowanie windowsa na linuxowym forum jest co najmniej nie na miejscu? Zwłaszcza, że WM to system bez przyszłości, jak sam przyznałeś, już nie rozwijany. Microsoft olał go na rzecz Windows Phone co to nawet kopiuj-wklej nie ma.
-
- Sędziwy Jeż
dzięki za porady ale ja już się tylko między dwoma zastanawiam
już nie myślę o innych. a co do windy, dopiero się jej pozbyłem z kompa a mam sobie go pchać na telefon? nie no, dzięki ale nieee, już bym wolał zostać przy swoim telefonie niż mieć taki z windą
i też myślę, że swift będzie dobry. jak już napisałem wyżej, jutro dam znać czy i co kupiłem. kolega miał omnie... hmm, wysłałem mu piosenkę którą mój zwykły kom odtwarzał bez problemu... a omnia co na to? no niestety, ona nie znała takiego formatu nawet 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
Bzdura, na Monte nie ma zainstalowanego systemu BADA, jest tylko standardowy soft Samsunga napisany w Javie, a to kolosalna różnica. Poza tym, BADA to nie jest znowu taki kiepski system, nie jest może tak perspektywiczny jak Android, ale na pewno lepszy niż to, co Samsung ładuje standardowo.linuxozaurus pisze:Monte to tel bez przyszłości (brak aktualizacji) zawiera system bada (kiepski soft) bierz swifta.
Co do klawiatury ekranowej qwerty w Monte, to gdzieś czytałem że ostatnie aktualizacje Samsunga ją wprowadzają, ale ten temat już musisz zgłębić sam.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Ja nikomu nie polecam tel z Winshtem. (sama nie lubię tego softu). Na omnię można zgrać Anroida.
http://www.omniamobile.pl/informacje/an ... ung-omnia/
http://www.omniamobile.pl/informacje/an ... ung-omnia/
- Mac88
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Tani a dobry telefon z dotykowym wyświetlaczem to ....... Samsung Monte
-Wave jest spoko,ale już dużo droższy...
Ps to Panowie polecam w przyszłości : http://www.youtube.com/watch?v=rmhcLBjq_Xw
:D:

Ps to Panowie polecam w przyszłości : http://www.youtube.com/watch?v=rmhcLBjq_Xw

Ubuntu od Jaunty Jackalope 9.04