Jak się teraz Ubuntu 10.10 spisuje w praktyce? (długie)

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
marki
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Jak się teraz Ubuntu 10.10 spisuje w praktyce? (długie)

Post autor: marki »

Witam

Jak się Wam teraz Ubuntu 10.10 spisuje w praktyce (użycie domowe, główny PC w domu)?

Przygodę (a właściwie próbę) Ubuntu miałem z numerem 9.04. Wtedy niestety zrezygnowałem, bo było zdecydowanie za dużo problemów (między innymi z odtwarzaniem plików .mkv x264 720p/1080p, dźwiękiem przestrzennym, obsługą telefonów komórkowych itd). Ogólnie wytrzymałem ok 2 tygodni i zrezygnowałem wracając do Windowsa.

Czy Ubuntu 10.10 jest już lepiej dopracowanym systemem od 9.04?

Konfiguracja na której miało by to wszystko chodzić (dużo się nie zmieniło od próby z 9.04):
Intel C2D 1.86 Ghz, 4Gb Ram, nvidia 7600GS, płyta główna Gigabyte P965 DS3 (a na niej wbudowana karta sieciowa, dźwięk realteka 5.1). Resztę akcesoriów pomijam, bo to działać na pewno będzie.

Zastosowania:

biuro/internet - tutaj przy 9.04 był problem z pikselizacją obrazków przy powiększaniu stron internetowych w FF (czego w Win XP nie było)

filmy HD 720/1080p w x264 i kontenerze MKV + dźwięk 5.1 - czy Ubuntu ma teraz z tym jakieś problemy (bo przy 9.04 były, i to praktycznie dyskwalifikujące system - to był główny problem powrotu do Win XP).

obsługa peryferiów:
- pen drive, zewnętrzne HDD
- bluetooth (odbiornik USB)
- drukarki sieciowe (konkretnie Brother DCP-375CW)
- telefony komórkowe (Nokia, Samsung, LG, SE) - czy jest jakieś dedykowane oprogramowanie do robienia backupów, dostępu do książki telefonicznej, wysłania smsów (pisane na klawiaturze PC). Bo widzę, że producenci tych telefonów nic nie oferują.
Z tym również był bardzo duży problem w 9.04
- współpraca z nawigacjami samochodowymi (głównie chodzi mi o aktualizacje Automapy).
- współpraca z czytnikiem kart SD itp (wbudowany w drukarkę sieciową)
- współpraca z kablami HDMI (tak aby można było spokojnie podłączyć TV LED po wymianie karty graficznej).

Czy da się aktualnie w prosty sposób przenieść ustawienia, ulubione itd z Firefoxa i z Thunderbirda?

Jak teraz wygląda sprawa ze sterownikami do kart graficznych ATI? Obudzili się w końcu w tej firmie i tworzą dedykowane sterowniki dla Linuxa?

Jak myślicie warto się teraz spróbować przesiąść z Windows 7 x64? Pytam, bo nie chcę tracić czasu na przesiadkę, zwłaszcza, jeśli z góry jest ona skazana na niepowodzenie.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Jak się teraz Ubuntu 10.10 spisuje w praktyce? (długie)

Post autor: zibiboniek1 »

co do filmów w hd to problemów nie ma,bynajmniej u mnie,tyle że dyski bd nie będą chodziły z menu,
drukarka ponoć funkcjonuje z ubu
co do bluetootha,mój to noname i działa out of box
peny i hdd zewnętrzne działają bez zająknięcia
intel q6600 2,4Ghz x4, 2GiB ram, GeForce 8500GT 512MiB
[img]http://yanosik24.pl/widget/18387.png[/img]
85r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: 85r »

Zainstaluj sobie ubuntu obok windows 7 i będziesz wiedział, ja tak mam, lunuxa traktuje jak zabawkę którą czasem się pobawię bo niestety na linuxie nie pogram w najnowsze gry.
Ubuntu 10.10 oparty na gnome jest bardzo szybki w porównaniu do windowsa 7 mimo włączenia efektów w compizie. Kubuntu 10.10 odradzam bardzo niedopracowany.

Co do sterów do ati to są, sam je wykrywa i proponuje ich instalacje. Instalowałem też pobrane ze strony ati dla linuxa i też działały.
Co do firefoxa to mi się udało przenieść zakładki
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

@ marki:
Nie trać czasu, wg. podanych kryteriów nie jesteś targetem.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

marki pisze:Jak się Wam teraz Ubuntu 10.10 spisuje w praktyce (użycie domowe, główny PC w domu)?
Ogólnie jestem zadowolony, brakuje mi tylko dobrej obsługi starej karty ati.
marki pisze::
Intel C2D 1.86 Ghz, 4Gb Ram, nvidia 7600GS, płyta główna Gigabyte P965 DS3 (a na niej wbudowana karta sieciowa, dźwięk realteka 5.1). Resztę akcesoriów pomijam, bo to działać na pewno będzie.
Nie widzę tutaj niczego nietypowego, myślę że powinno działać
marki pisze:biuro/internet - tutaj przy 9.04 był problem z pikselizacją obrazków przy powiększaniu stron internetowych w FF (czego w Win XP nie było)
U mnie działa bez problemu
marki pisze:Zastosowania:filmy HD 720/1080p w x264 i kontenerze MKV + dźwięk 5.1 - czy Ubuntu ma teraz z tym jakieś problemy (bo przy 9.04 były, i to praktycznie dyskwalifikujące system - to był główny problem powrotu do Win XP).
Tutaj nie wiem, sam oglądam tylko DVDripy po 700 MB, wiadomo skąd. W sumie to nie ja oglądam tylko moja rodzina. Mój telewizor ma 15 lat więc i tak żadnej różnicy nie widać.
marki pisze: obsługa peryferiów:
- pen drive, zewnętrzne HDD
- bluetooth (odbiornik USB)
- drukarki sieciowe (konkretnie Brother DCP-375CW)
- telefony komórkowe (Nokia, Samsung, LG, SE) - czy jest jakieś dedykowane oprogramowanie do robienia backupów, dostępu do książki telefonicznej, wysłania smsów (pisane na klawiaturze PC). Bo widzę, że producenci tych telefonów nic nie oferują.
Z tym również był bardzo duży problem w 9.04
- współpraca z nawigacjami samochodowymi (głównie chodzi mi o aktualizacje Automapy).
- współpraca z czytnikiem kart SD itp (wbudowany w drukarkę sieciową)
- współpraca z kablami HDMI (tak aby można było spokojnie podłączyć TV LED po wymianie karty graficznej).
Ad 1. Działa
Ad 2. Działa
Ad 3. Powinno działać
Ad 4. Możesz spróbować z wammu, ale marno to widzę, kup telefon którego producent wspiera linuxa (czytaj telefon z andrdoidem)
Ad 5. Nie masz co na to liczyć, kup nawigację której producent wspiera linuxa
Ad 6. Powinno działać
Ad 7. Powinno działać o ile masz kartę nvidii, z ati różnie bywa.
marki pisze: Czy da się aktualnie w prosty sposób przenieść ustawienia, ulubione itd z Firefoxa i z Thunderbirda?
Tak, są tutoriale na stronie mozilli
marki pisze:Jak teraz wygląda sprawa ze sterownikami do kart graficznych ATI? Obudzili się w końcu w tej firmie i tworzą dedykowane sterowniki dla Linuxa?
Od kiedy AMD przejęło ATI to coś ruszyło w tej sprawie, jednakże stare karty nie-HD dalej chodzą kijowo.
marki pisze: Jak myślicie warto się teraz spróbować przesiąść z Windows 7 x64? Pytam, bo nie chcę tracić czasu na przesiadkę, zwłaszcza, jeśli z góry jest ona skazana na niepowodzenie.
Jeśli przebolejesz aktualizację automapy i backup telefonu to możesz próbować linuxa (do tych dwóch rzeczy można zainstalować odchudzonego xp na virtualboxie).
Jeżeli nie jesteś w stanie chodzić na kompromisy to zostań przy Windows i od innych systemów trzymaj się z daleka dopóki nie osiągną 30-40%
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
Vonnemiz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Vonnemiz »

Admc pisze: Jeśli przebolejesz aktualizację automapy i backup telefonu to możesz próbować linuxa (do tych dwóch rzeczy można zainstalować odchudzonego xp na virtualboxie).
Jeżeli nie jesteś w stanie chodzić na kompromisy to zostań przy Windows i od innych systemów trzymaj się z daleka dopóki nie osiągną 30-40%
Ja mam na Virtualu "winde" bo rzeczywiście czasem programy nie chodzą :)
ale na Ubuntu10.10 znajduje wszystko co jest mi potrzebne :)

Prawdą jest że:
- chciałem mieć dobry system
- darmowy system z "aktualizacjami":)
- pracowałem pod Win7 ale pod Ubuntu wydaje mi się że można zrobić więcej :) a jestem tylko zwyczajnym użytkownikiem, który za "wiele" nie zrobi.
- a co gier czasami się gra w szachy heheh
- co do filmów - chodzi wszystko - nawet projektor video podłączony sam "się wykrywa"
- mały kłopot z drukarką - ale to może dlatego że jeszcze nim się nie zająłem :P
- GIMP wg mnie lepszy od Photoshop'a :)
- i Skype działa :)

Podsumowując : ŻYĆ i NIE UMIERAĆ :)
"Nella mia vita ci sono solo due cose che devo fare: mangiare e morire"
Awatar użytkownika
doiges
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: doiges »

85r pisze:Kubuntu 10.10 odradzam bardzo niedopracowany.
Chcesz niedopracowanego Kubuntu, zainstaluj 10.04 ( na moim komputerze jego grub powodował problemy z uruchamianiem komputera, masa błędów, częste zawieszanie)

PS.: Przepraszam za Offtop.
Czy wiesz, że pingwiny potrafią skakać na wysokość dwóch metrów? Wejdź:
www.hrabia-niczego.blogspot.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”