Runes of Magic. Brak reakcji wine.

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Awatar użytkownika
snevill
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Runes of Magic. Brak reakcji wine.

Post autor: snevill »

Witam! Chciałbym zaznaczyć, że z wine doświadczenia nie mam żadnego dlatego was drodzy forumowicze proszę o pomoc.
Mój problem wygląda następująco. Kilka dni temu dla testów zainstalowałem sobie kubuntu 10.04. Zainstalowałem tam wine i gra Runes of Magic prawie się odpaliła (Po kliknięciu na "Rozpocznij grę" wyskakiwał błąd z jakimś plikiem exe coś od updatów). Wczoraj zainstalowałem ubuntu 10.04 zainstalowałem wine (tą samą wersję co w kubuntu czyli 1.2-rc3). Przygotowałem wine z godnie z tym co było podane pod tym linkiem. Zainstalowałem te same sterowniki (Nvidia 195.36.15). I... nic. Wine nie reaguje. Na pasku aplikacji pojawia się tylko na chwilę startowanie gry i znika. Poza tym nie ma żadnego efektu. Chcę nadmienić, że wine zainstalowało się i działa poprawnie.

Tu kilka konfiguracji oraz wypociny wine które mogą się przydać przy rozwiązaniu problemu.
glxinfo | grep direct

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: Yes
    GL_EXT_Cg_shader, GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
Próba uruchomienia pliku Runes of Magic.exe

snevill@BOSS429:~$ wine '/home/snevill/.wine/drive_c/Program Files/Runes of Magic/Runes of Magic.exe' 
snevill@BOSS429:~$ fixme:advapi:SetEntriesInAclA 1 0x33f724 (nil) 0x33f75c
fixme:advapi:SetSecurityInfo stub
fixme:advapi:SetEntriesInAclA 1 0x33f710 (nil) 0x33f758
fixme:advapi:SetEntriesInAclA 1 0x33f730 (nil) 0x33f778
fixme:system:SetProcessDPIAware stub!
fixme:dwmapi:DwmIsCompositionEnabled 0x33f080
fixme:iphlpapi:NotifyAddrChange (Handle 0xfae8a4, overlapped 0xfae8ac): stub
Na tym się zwiesza i jak nacisnę enter to pojawia się znak zachęty.
A oto sprzęt na jakim próbuję uruchomić grę.
Procesor: Amd Athlon X2 2,7GHz
Ram: 2 GB
Karta graficzna: Nvidia Gforce 9400GT 512MB
Reszta konfiguracji raczej nie potrzebna. Nadmienię jeszcze, że pracuję w rozdzielczości 1920x1020.
Bardzo proszę o pomoc ponieważ ta gra jest już ostatnim bastionem windowsa na moim komputerze.
Lupuszek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Odp: Runes of Magic. Brak reakcji wine.

Post autor: Lupuszek »

Miałem ten sam problem. Rozwiązałem go następująco:

wszedłem do katalogu z zainstalowaną grą i odpaliłem ją klikając w Laucher.exe. Pociągnęło wszystkie aktualizacja i gierka śmiga bez problemu.
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: oscarr »

A ja klikam na launcher i pojawia się okno launchera, jak klikam na "rozpocznij grę" to od razu wyskakuje okno błędu "wine" (takie w stylu instalatora windows)
Tytuł: Program Error
Treść na górze na białym tle: The program ClientUpdate.exe has encountered a serious problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience.
Treść na dole na szarym tle: This can be caused by a problem in the program or deficiency in Wine. You may want to check http://appdb.winehq.org for tips about runing this application.
If this problem is not present under Windows and has not been reported yet, you can report it at http://bugs.winehq.org
Na samym dole jest przycisk: Close
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Po miesiącu odpoczynku, dzisiaj znów zabrałem się za walkę z Runes of Magic.

1. Zainstalowałem najnowszego Wine 1.3.1 (razem z winetricks)

2. Zgodnie z sugestiami z winehq doinstalowałem dodatki za pomocą komendy:

winetricks vcrun2005 ie6 wininet
3. Do katalogu:

~/.wine/drive_c/windows/system32/
wgrałem 2 biblioteki:

dnsapi.dll oraz vivoxsdk.dll

o które ROM się upominał (widać to było uruchamiając roma z terminala) i voila !
Gra się uruchamia i chodzi nawet całkiem dobrze co jest dla mnie dużym zaskoczeniem, bo mój CPU to jednordzeniowy AMD Athlon LE1600.
alurmi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Post autor: alurmi »

Co do aktualizacji to mam z nimi problem gdy instalacja sie konczy gra sie zamyka i wyskakuje error;/ wie ktos co to moze byc?
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

co dokładnie wyskakuje ?

Jeżeli tak jak napisałeś do mnie w PW faktycznie jest to identyczna sytuacja z jaką się ja spotkałem, to:

Szukasz na necie plików: dnsapi.dll i vivoxsdk.dll
Są to biblioteki z windowsa i bez problemu je znajdziesz wpisując w googla nazwę pliku + download.

Pliki te wgrywasz do katalogu C:windows/system32/ na dysku C: emulatora Wine
Jeżeli używasz playonlinux to musisz sam jakoś sobie poradzić jak dostać się do tego katalogu w przypadku zwykłej instalacji wine ścieżka "C:windows/system32/" to po prostu "/home/nazwausera/.wine/drive_c/windows/system32/" i tam należy przegrać pliki o których piszę.

W terminalu wpisujesz jeszcze "winetricks vcrun2005 ie6 wininet" (nie wiem jak to się ma do playonlinux) - rozpocznie to proces instalacji kilku pakietów windowsowych.

Po tym już powinno wsjo działać.
Jeżeli nie działa, widać brakuje czegoś innego

Warto wtedy uruchomić grę z poziomu konsoli i dobrze prześledzić co się tam pokazuje gdy gra się zawiesza.

Jeżeli będziesz potrzebował jeszcze pomocy, to wklej właśnie wynik powyższej próby (czyli to co gra "wypluwa" uruchamiana w konsoli).
alurmi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zrobiłem tak jak zalecałeś i dalej nic ;(

[email]roger@Terba:~/.wine[/email]/drive_c/Program Files/Runes of Magic$ ./launcher.exe
Can't exec "/usr/lib/cli/binfmt-detector-cli": No such file or directory at /usr/share/binfmt-support/run-detectors line 92.
HTTP/1.1 200 OK
Content-Type: application/octet-stream
Accept-Ranges: bytes
Content-Length: 19172
Date: Wed, 06 Oct 2010 02:18:22 GMT
Server: lighttpd/1.4.19

winetricks vcrun2005 ie6 wininet wpisuje w terminal i pisze "winetricks: command not found"

to jest to co wyskoczylo w terminalu :) Dodam ze gra jest zaktualizowana jesli to ma jakies znaczenie.
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

1. jaką ty masz wersję wine ?
2. winetricks sobie doinstaluj (raczej znajdziesz w centrum oprogramowania).
3. spróbuj uruchomić roma komendą "wine launcher.exe"
alurmi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Chyba 1.3.4 albo 1.3 , winetricks mam zainstalowane ,gra zaktualizowana ale gdy wcisne start gry jest wlasnie ten error w stylu windy oto co mi wyskakuje po starcie w konsoli:

[email]roger@Terba:~/.wine[/email]/dosdevices/c:/Program Files/Runes of Magic$ fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x33a4dc,0x00000000), stub!
fixme:shdocvw:PersistStreamInit_InitNew (0x127f40)
fixme:shdocvw:ViewObject_Draw (0x127f40)->(1 -1 (nil) (nil) (nil) 0x6e8 0x600a88 0x600a88 (nil) 00000000)
fixme:ras:RasEnumConnectionsA (0x630607a8,0x914e820,0x6305f610),stub!
fixme:ras:RasEnumConnectionsA RAS support is not implemented! Configure program to use LAN connection/winsock instead!
fixme:shdocvw:BindStatusCallback_OnProgress status code 1
fixme:shdocvw:BindStatusCallback_OnProgress status code 2
windowinit
setfocus
fixme:shdocvw:BindStatusCallback_OnProgress status code 11
killfocus
setfocus
killfocus
setfocus
click
fixme:shdocvw:OleObject_Close (0x127f40)->(1)
wine: Unhandled stack overflow at address 0x600dad (thread 001f), starting debugger...
err:seh:setup_exception_record stack overflow 1260 bytes in thread 001f eip 7bc59871 esp 00240e44 stack 0x240000-0x241000-0x340000
[email]roger@Terba:~/.wine[/email]/dosdevices/c:/Program Files/Runes of Magic$
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Z tego co widzę, masz ubuntu 64bit. Możliwe że problem wynika z tego właśnie faktu.
Z LOGU wynika, że problem dotyczy przepełnienia stosu, a więc związane jest to z obsługą pamięci RAM, a to już może mieć związek właśnie z wersją systemu. Gdzieś czytałem, że niektóre programy uruchamiane pod Wine mają problem z korzystaniem z pamięci ... aczkolwiek dotyczyło to tylko przypadków gdy pamięci było ponad 4GB.
dzemski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: dzemski »

miałem podobny problem
wszedłem w ustawienia Wine i dodalem w bibliotekach dnsapi.dll obsługę wewnętrznej i zewnętrznej biblioteki

start launcher.exe tylko i wyłącznie poprzez terminal, klikanie myszką nic nie daje.

niestety na Radeonie 4850 gra chodzi potwornie wolno. Po ustawieniu w Catalyst wszystkiego na minimum i w grze wszystkiego na minimum wyciągam w 1680x1050 max 15 kl/s, średnio jest w okolicach 9-10. Na łyndołsie gra na max detalach idzie średnio 25-30 kl/s.
treuer25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: treuer25 »

Mam pytanie czy gra już chodzi na radeonach mam radeona 3850 i chciałbym wiedzieć czy da się już potwierdzić Eule w grze czy się już pokazuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”