Potrzebna pomoc przy odzyskiwaniu hasła !

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Dżolero
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Potrzebna pomoc przy odzyskiwaniu hasła !

Post autor: Dżolero »

Witam wszystkich !
Kiedyś archiwizowałem swoje pliki (domyślnym programem archiwizującym + za pomocą tego też programu dodawałem hasło do pliku) oraz nagrywałem je na płyty.
Dziś zaszła potrzeba skorzystania z nagranego, zarchiwizowanego i ohasłowanego pliku, jednak za każdym razem kiedy próbowałem go otworzyć i wpisywałem hasło, on po 3-4 sekundach prosił o hasło ponownie.
Używam 2-3 haseł więc po wpisaniu każdego z nich i to w różnych wariantach nadal nie odniosłem zamierzonego skutku.
Jest jakiś program na Ubuntu 10.10, który pomógłby mi odzyskać hasło ?
Proszę o pomoc !
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Odp: Potrzebna pomoc przy odzyskiwaniu hasła !

Post autor: nithathak »

Brutus program pod windowsa do bruteforce i słownikowej. Może pod wine odpali. W każdym razie będziesz mógł sobie stworzyć listę swoich standardowych haseł i sprawdzić wszystkie po kolei. Był jakiś linuksowy program do bruteforce nazwy nie pamiętam ale nie działał poprawnie. Testowałem go na zip z hasłem "ala" a on leciał dalej testując dłuższe hasła. Jeszcze jedna ważna kwestia. Zauważyłem że na liuksie są problemy z hasami na archiwach. To był bodajże jakiś rar z sieci więc zapewne tworzony na windzie. Pod windą hasło akceptował a na ubu nie chciał. Nie wiem może to kwestia kodowania, węc jeśli te archiwa robiłeś będąc jeszcze na windzie warto spróbować rozpakować je na windzie przy pomocy win-rara.
Dżolero
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Dżolero »

Archiwa były robione pod ubuntu i to albo po 8.04 albo pod 10.04. Nie odczytuje mi tych"linuxowych". Mają one rozszerzenie 7z.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

zainstaluj sobie peazip, jest to program dzięki któremu można zarchiwizować jak i wypakować praktycznie każdy typ archiwum
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”