Drżenie ekranu Samsung SyncMaster 959NF.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
nycko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Drżenie ekranu

Post autor: nycko »

nowypawel pisze:Przelączyłem się na ubuntu, ustawiłem co trzeba, na razie nic się nie dzieje, ale to za szybko aby coś powiedzieć. W każdym razie serio ta rozdzielczość jak na mnie jest wysoka i przede wszystkim przy przeglądaniu Internetu wszystko jest małe.
nowypawel pisze: Tak, problemu nie ma pod Windowsem i na Ubuntu przy ustawieniach 1280x1024 85Hz. Nie wiem czy dodawać SOLVED- przy 1152x864 85 Hz problem nie został rozwiązany, z drugiej strony można chyba wskazać na sterownik nv jako winowajcę.
zastanawiam się tylko, dlaczego na monitorze crt, którego proporcje obrazu to 4:3, ustawiasz nieproporcjonalne 1280x1024, zamiast 1280x960... tym bardziej, że wcześniej użyłeś proporcjonalnego 1152x864.

Spróbuj ustawić 1280x960x85Hz -> mniej linii w poziomie (960 zamiast 1024) = większa treść wyświetlana = mniejszy wysiłek dla oczu
nowypawel
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: nowypawel »

kriss55- żeby była jasność- tym razem chodzi mi o to, czy niskiej jakości sterownik może być "cichym zabójcą". W sensie siedzę sobie na obecnych ustawieniach, nie widzę nic niepokojącego ale tak naprawdę występują niewidoczne efekty (drżenie, wygładzanie elementów?), które psują mi oczy.

Tamta osoba z oficjalnego forum pisała, że pod Windowsem jej oczy nie bolały, pod Ubuntu tak...

Odpisano jej, że ból oczu nie zależy od systemu operacyjnego, co do niedawna wydawałoby mi się oczywiste. Teraz już pewności nie mam- może zależy od użytych w systemie sterowników? W Windowsie ma dobrej jakości zamknięte stery, w Ubuntu otwarte, lub niższej jakości zamknięte (wiadomo, jak jest z wsparciem producentów sprzętu pod linuksem) i bolą ją oczy?

nycko- mogę się pobawić, ale oczekuję już na zamówionego laptopa i odchodzę definitywnie, mam nadzieję, od CRT. Swoją drogą jak wiele jest rzeczy, z których większość pewnie zwykłych użytkowników nie zdaje sobie sprawy a mają duże znaczenie- jak z wyborem rozdzielczości o właściwych proporcjach. Nie wiedziałem, że ma to wpływ na obciążenie oczu.

Wygląda na to, że moje obawy się potwierdzają i używanie linuksa może być w pewnych wypadkach niekorzystne dla oczu:

viewtopic.php?t=140876

Już się naprawdę boję po prostu. :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”