Komputer pokładowy na ubuntu

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
siara2134
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Komputer pokładowy na ubuntu

Post autor: siara2134 »

Tak jak w temacie. Znajomy postanowił że chce mieć komputer pokładowy w samochodzie. Myśl padła by do tego wykorzystać netbook + arduino. I tu moje pytanie.. Potrzeba małego netbooka w niskiej cenie.. na allegro jest sporo tzw. Chinskich netbooków w cenie ok. 200zł. Netbook będzie miał za zadanie jedynie przez usb odbierać dane z czujników i je wyświetlać na ekranie. I tu moje pytanie.. Czy da się na takim sprzęcie zainstalować np. ubuntu w wersji na ARM ? jak nie to jaki inny sprzęt radzicie ?

Pozdrawiam
Kamil Sampolski
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Odp: Komputer pokładowy na ubuntu

Post autor: kris55 »

Proponuje zapoznać się z artykułem: Komputer pokładowy inny niż wszystkie, na forum elektroda.pl: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1899618.html
Znajdziesz tu większość odpowiedzi na swoje pytania i zawsze ewentualnie możesz skorzystać z kontaktu z autorem tego opracowania. Wejście na forum i pełne uprawnienia do tam umieszczonych plików wymagają rejestracji na tym forum.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
siara2134
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: siara2134 »

Odpada. Zapomniałem powiedzieć że chodzi o kolorowy lcd. No ale trudno... Jak niskie koszty to na monochromie się zrobi ;) Jakieś porady dla początkującego ?
Kamil Sampolski
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Post autor: kris55 »

Jakieś porady dla początkującego ?
Tak.
Oprzeć się na sprawdzonej konstrukcji i na napisanym sofcie. Jak jesteś początkujący to możliwość kontaktu z autorem jest wielką pomocą.
No i wykorzystanie netbooka, zastanów się, gdzie go umocujesz, na kolanach będziesz trzymał ? na fotelu obok ? (bo na deskę to raczej nie), to rozwiązanie z linku który Ci podałem uprzednio nie ma takich problemów, no i po co w komputerze pokładowym kolorowy wyświetlacz, tam są wyświetlane zwięzłe i konkretne informacje. Miałem w trzech samochodach fabryczne komputery, zawsze wyświetlacze monochromatyczne i nie odczułem nigdy nawet myśli, że mógłby być kolorowy.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”