Obraz z laptopa na monitorze 23" poprzez habel vga - Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Obraz z laptopa na monitorze 23" poprzez habel vga - Ubuntu
Witam, chciałem podłączyć monitor LG 23" do laptopa za pomocą kabla vga. Wszystko ok ale jak zrobić by obraz na monitorze był głównym ekranem ? Podpinam kabel, zamykam lapa, wszystko "robię" na monitorze. Ustawiałem w System-->preferencje--->monitory ale nie mogę dojść do oczekiwanego efektu. Jestem na Ubuntu, gnome, karta graficzna to jakaś zintegrowana intela.
- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Obraz z laptopa na monitorze 23" poprzez habel vga - Ubuntu
Napisz co jest tym oczekiwanym efektem i co otrzymujesz. U mnie jest opcja powielania jak się ją wyłączy jest możliwość wyłączenia wyświetlacza z laptopa. Jeżeli podczas uruchamiania mam już podłączony zewnętrzny monitor to system się do niego dostosowuje. Zn zewnętrzny mam kwadratowy i tam są właściwe proporcje a na laptopie obraz rozciągnięty. Więc nie wiem jakich efektów nie możesz osiągnąć. Należy też ustawić w opcjach zasilania by podczas zamknięcia klapy gdy laptop ma zasilanie system się nie wyłączał/ hibernował a tylko wyłączał wyświetlacz.
-
- Piegowaty Guziec
Chcę by cały obraz był wyświetlany tylko na monitorze 23" ( co zresztą napisałem już w pierwszym poście). Teraz jak podpinam kabel to mam rozszerzony pulpit, a tego nie chcę. Jeśli zaznaczę opcję "wyświetlaj to samo na monitorach", to mam to co chce ale w rozdziałce 1024x768 co na 23" lcd wygląda paskudnie.
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Jaka karta graficzna? AFAIK nvidia ma to fajnie rozwiązane. Możesz też popróbować programem arandr
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
inny OS=debian lenny
-
- Piegowaty Guziec
Niestety arandr dalej nie pomaga...chyba, że nie potrafię prawidłowo obsłużyć tego programiku 

- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odznaczasz "Ten sam obraz na wszystkich monitorach" Klikasz na rysunku Laptop. Po prawej stronie zaznaczasz wyłącz. Klikasz na rysunku monitor. Po prawej stronie ustawiasz sobie rozdzielczość odpowiednią dla 23'. Zapisujesz zmiany. U mnie to działa na jakiejś zintegrowanej grafie intela. Plus w System->Preferencje>Zarządzanie zasilaniem ustawiasz by ci się nie hibernował po zamknięciu klapy. Po tych czynnościach napisz co odbiega od tego czego oczekujesz.
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki wielkie już śmiga ładnie. Jedynie nie mogę zamknąć całkowicie laptopa bo się wygasza ekran, a innej opcji nie mam
.

- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
gconf-editor -> /apps/gnome-power-manager/buttons/lid_ac -> wartość: nothingDzięki wielkie już śmiga ładnie. Jedynie nie mogę zamknąć całkowicie laptopa bo się wygasza ekran, a innej opcji nie mam.
Analogicznie dla battery.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
inny OS=debian lenny
inny OS=debian lenny
- MonaLu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Obraz z laptopa na monitorze 23" poprzez habel vga - Ubuntu
Cześć,
Pozwalam sobie wyciągnąć wątek z otchłani, bo najbardziej mi pasuje do problemu, a z tego szukania, to już sama nie wiem, co chcę znaleźć.
Otóż podłączyłam sobie przez VGA telewizor i nawet udaje mi się pracować na monitorze, podczas gdy dziecko ogląda bajkę. Ale docelowo chodziło o to, żeby sobie włączyć film i oglądać wygodnie na dużym ekranie. Wówczas monitor lapka nie jest mi potrzebny, wręcz przeszkadza, a zamknąć klapy nie mogę, bo się wszystko wyłącza. Postąpiłam jak radzi nithathak, ale wszystko i tak się powyłączało w momencie zamknięcia klapy, postęp jest, że system wstał, bo poprzednie zamknięcia klapy czasem zmuszały mnie do twardego restartu. W ustawieniach zasilania mam zaznaczone, że ma nic nie robić bo zamknięciu klapy, a gconfa już nie ma... W sieci twierdzą, że poruszenie myszką po zamknięciu klapy powoduje wstanie zewnętrznego monitora, ale nie mam zewnętrznej myszki... Naprawdę jeszcze tego nie zafiksowali? I nikt nie znalazł sposobu, żeby sobie włączyć film, zamknąć klapę i spokojnie oglądać? A jak już się ogląda na jednym, a pracuje na drugim, to żeby okna się otwierały zawsze na tym samym monitorze? Ma ktoś sposób? Proooszę!
Pozwalam sobie wyciągnąć wątek z otchłani, bo najbardziej mi pasuje do problemu, a z tego szukania, to już sama nie wiem, co chcę znaleźć.
Otóż podłączyłam sobie przez VGA telewizor i nawet udaje mi się pracować na monitorze, podczas gdy dziecko ogląda bajkę. Ale docelowo chodziło o to, żeby sobie włączyć film i oglądać wygodnie na dużym ekranie. Wówczas monitor lapka nie jest mi potrzebny, wręcz przeszkadza, a zamknąć klapy nie mogę, bo się wszystko wyłącza. Postąpiłam jak radzi nithathak, ale wszystko i tak się powyłączało w momencie zamknięcia klapy, postęp jest, że system wstał, bo poprzednie zamknięcia klapy czasem zmuszały mnie do twardego restartu. W ustawieniach zasilania mam zaznaczone, że ma nic nie robić bo zamknięciu klapy, a gconfa już nie ma... W sieci twierdzą, że poruszenie myszką po zamknięciu klapy powoduje wstanie zewnętrznego monitora, ale nie mam zewnętrznej myszki... Naprawdę jeszcze tego nie zafiksowali? I nikt nie znalazł sposobu, żeby sobie włączyć film, zamknąć klapę i spokojnie oglądać? A jak już się ogląda na jednym, a pracuje na drugim, to żeby okna się otwierały zawsze na tym samym monitorze? Ma ktoś sposób? Proooszę!