Witam - postawilem kiedys postfixa w/g tego: viewtopic.php?t=51592
Teraz chciałem wygenerowac nowe klucze. I okazuje sie ze apache przyja je. Natomiast jak lacze sie klientem - thunderbirdem z poczta to przy wysylaniu poczty mam inny certyfikat, ten, ktory podmienilem plikami /etc/postfix/smtpd.cert i /etc/postfix/smtpd.cert - tu wszystko OK -albo i nie: thunderbird nie chce go przechowywac (moze dlatego ze dalem mu 20 lat waznosci?).
Ale jak odbieram poczte po TSL/SLL na porcie 995 to wywala mi jakis domyslny certyfikat który niby konczy sie za miesiac z danymi z powietrza typu USA i default inne (np UO: Automatically-generated POP3 SSL key). Gdzie zmusic postfixa, by uzywal tego samego certyfikaty dla uslugi pop3 (tu szwankuje) i smtp (tu OK)
Genek
nowe certyfiktaty do postfixa
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: nowe certyfiktaty do postfixa
Mała podpowiedź:
sudo apt-get install postfix postfix-mysql postfix-doc mysql-client mysql-server courier-authdaemon courier-authlib-mysql courier-pop courier-pop-ssl courier-imap courier-imap-ssl libsasl2 libsasl2-modules libsasl2-modules-sql sasl2-bin libpam-mysql openssl phpmyadmin
Czyli mówiąc słowiami normalnymi: za transport pop3s nie odpowiada postfix tylko courier.
http://www.faqforge.com/linux/distribut ... ian-linux/
sudo apt-get install postfix postfix-mysql postfix-doc mysql-client mysql-server courier-authdaemon courier-authlib-mysql courier-pop courier-pop-ssl courier-imap courier-imap-ssl libsasl2 libsasl2-modules libsasl2-modules-sql sasl2-bin libpam-mysql openssl phpmyadmin
Czyli mówiąc słowiami normalnymi: za transport pop3s nie odpowiada postfix tylko courier.
http://www.faqforge.com/linux/distribut ... ian-linux/
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: IceWM
- Kontakt:
Odp: nowe certyfiktaty do postfixa
Dzieki! jestes wielki Loen1313. Fakt!
EDIT:
Jeszcze pytanie - skorzystałem z tej instrukcji ale teraz widzę, że courier nasłuchuje na tcp6... i moj squirelmail nie moze sie z nim na zwyklym lokalhoscie polaczyc...
Nie mialem do czynienia jeszcze z ipv6 czy to o to biegha?
przed updatem wszystko ladnie chodzilo
EDIT:
Juz nie ma problemu - przy tym wszystkim zginal (nie wygenerowal sie? pem dla imap'a)
EDIT:
Jeszcze pytanie - skorzystałem z tej instrukcji ale teraz widzę, że courier nasłuchuje na tcp6... i moj squirelmail nie moze sie z nim na zwyklym lokalhoscie polaczyc...
Nie mialem do czynienia jeszcze z ipv6 czy to o to biegha?
Kod: Zaznacz cały
tcp6 0 0 [::]:imaps [::]:* LISTEN 27683/couriertcpd
tcp6 0 0 [::]:pop3s [::]:* LISTEN 2165/couriertcpd
tcp6 0 0 [::]:pop3 [::]:* LISTEN 2125/couriertcpd
tcp6 0 0 [::]:imap2 [::]:* LISTEN 27714/couriertcpd
Kod: Zaznacz cały
SquirrelMail version 1.4.15
By the SquirrelMail Project Team
ERROR
Error connecting to IMAP server: tls://localhost.
0 :
EDIT:
Juz nie ma problemu - przy tym wszystkim zginal (nie wygenerowal sie? pem dla imap'a)