Połączenie Lin<->Win z dnia na dzień przestało działać

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Radnak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Połączenie sieciowe i udostępnianie internetu - Windows Linux przestało działać

Post autor: Radnak »

Hej,
przez ponad miesiąc wszystko sprawniutko chodziło, mianowicie:
- na Ubuntu łączę się przez adapter wi fi z routerem w mieszkaniu obok [ legalnie, spokojnie ]
- kablem UBU < - > WIN [ zwykły ethernetowy, rj45 ]

WiFi normalnie czytało po instalacji Ubuntu, udostępnienie łącza ponieważ potrzebowałem na szybko użyłem Firestartera

Mój komputer jest bramą dla drugiego, z tym, że z bliżej nieznanych przyczyn ( kominiarz był dziś u mnie jak to pomoże ) nagle połączenie kablowe przestało działać.
Internet na win działał coraz zamulaściej aż w 5 minut po prostu przestało istnieć jakiekolwiek połączenie, procedura restart nic nie pomogła.

Ustawiałem na nowo różne IP na win, zmieniałem DNS, niestety na nic, komputery które wcześniej doskonale ze sobą współpracowały teraz nie są w stanie nawet się spingować.

O tym tutkiem sobie pomagałem za 1 razem: http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ost8117154

Osoba trzecia korzystająca z komputera w czasie mojego odpoczynku zezwoliła na aktualizację - nie wiem czego, ot dziś rano wyskoczyło coś do aktualizacji.

I teraz moje pytanie, cóż mam zrobić ? WIN ma wyłączoną zaporę i nie ma firewalla, w Lin nie było nic zmieniane. Ostatnimi dniami nie było żadnego dodatkowego oprogramowania instalowanego.

Jako iż nie jest jakoś super potrzebny na drugiej maszynie internet, mogę próbować jakąś okrężną drogą, bo nie mam pojęcia jak z firestarterem to załatwić.

Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, pozdrawiam.

EDIT:
reinstalka windowsa nie pomogła, teraz jestem w kropce. Nic nie było ruszane i samo przestało działać ? wilgotność powietrza mi pakiety zjada w kablu na 2,5m ? Żadnego z komputerów nawet spingować nie da się ( oprócz samego siebie ).

edit2:
zmieniło mi nazwę tytułu 1 posta, ale zmienić nazwy tematu nie mogę nigdzie, albo nagle oślepłem xd
Wiedz chroni, niewiedza zagraża..
Kasjo.
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Odp: Połączenie Lin<->Win z dnia na dzień przestało działać

Post autor: thalcave »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

zmień go proszę trochę bo nie wiadomo czego się w temacie spodziewać.

Co do tematu rozumiem, że oba komputery mają IP ustawione na stałe? Czy router przydziela je dynamicznie? Czy komputery się widzą po IP.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Radnak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Połączenie Lin<->Win z dnia na dzień przestało działać

Post autor: Radnak »

Nie wiem jaki to może być bardziej treściwy temat, może taki.

Router przydziela dynamicznie IP z od 192.169.0.2 w górę
mój komputer z linuxem ( połaczenie internetowe z Netii łapie przez router za pomocą adaptera wi fi ) zwykle otrzymuje 192.168.0.2 właśnie.

Podłączyłem kablem ethernetowym teraz mój komp z innym komputerem ( windows xp ) i za każdym razem ustawiałem ręcznie

Kod: Zaznacz cały

sudo ifconfig eth0 192.168.1.1
na komputerze z win ręcznie ustawiałem sieć na 192.168.1.2 i brame na 1.1 [ mojego lina ]
odpalałem firestarter i było.

Pewnego pięknego dnia nagle na windowsie zaczął zamulać net, rzuciłem ping z linuxa i na 8 pakietów 6 dotarło. Z windowsa spingowałem swój, żaden. Ponownie linux -> wind 2 pakiety doszły. Aż w końcu przestało działać.

Podłączam, stawiam ifconfigiem eth0 na jakiekolwiek adresy ( zmieniając na win też ) i żaden pakiet nie dociera, neta nie ma, folderu udostępnionego na win nie widzę.
Wiedz chroni, niewiedza zagraża..
Kasjo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”