Utrata dostępu do folderu - błąd podczas kopiowania plików.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Utrata dostępu do folderu - błąd podczas kopiowania plików.
Witam!
Podczas zgrywania na dysk przenośny linux się zawiesił ( ogólnie reinstaluje linuxa, ponieważ wszystkie operacje na plikach wywołują zacinanie się całego systemu ). Oczywiście podczas zgrywania zaciął się, po restarcie w programie Krusader cały katalog do którego zgrywałem pliki zmienił się na "skrót, kartkę" ma 0 b (z 40 gb powinien mieć),Windows widzi katalog, ale "plik lub katalog jest uszkodzony lub nieczytelny" Co robić?
//castor_troy: przed zatwierdzeniem postu sprawdź, czy nie zawiera błędów i literówek
Podczas zgrywania na dysk przenośny linux się zawiesił ( ogólnie reinstaluje linuxa, ponieważ wszystkie operacje na plikach wywołują zacinanie się całego systemu ). Oczywiście podczas zgrywania zaciął się, po restarcie w programie Krusader cały katalog do którego zgrywałem pliki zmienił się na "skrót, kartkę" ma 0 b (z 40 gb powinien mieć),Windows widzi katalog, ale "plik lub katalog jest uszkodzony lub nieczytelny" Co robić?
//castor_troy: przed zatwierdzeniem postu sprawdź, czy nie zawiera błędów i literówek
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Odp: Plik nie istnieje - problem z katalogiem.
Zgrywasz używając systemu "na komputerze" czy LiveCD lub USB?
Ja użyłbym Live, usunąłbym uszkodzone archiwum i skopiował je ponownie.
Z uwagi na specyficzny sposób w jaki Linux zapisuje dane (zwłaszcza na urządzeniach zewnętrznych) archiwum którego tworzenie przerwało "zawieszenie się" systemu jest bezwartościowe.
Ja użyłbym Live, usunąłbym uszkodzone archiwum i skopiował je ponownie.
Z uwagi na specyficzny sposób w jaki Linux zapisuje dane (zwłaszcza na urządzeniach zewnętrznych) archiwum którego tworzenie przerwało "zawieszenie się" systemu jest bezwartościowe.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Plik nie istnieje - problem z katalogiem.
Zgrywałem muzykę, pokolei wszystkie katalogi, po wgraniu ostateniego, przeszedłem do kopiowania następnego katalogu, a ten zniknał tak właściwie, z tego co pamiętam to nawet tamten folder jeszcze był gdy zaczałem kopiować następny. Nie da się już tego odzyskać?
Ubunu mam zainstalowane z pół roku;) 10.10 z 3 miesiące? (Od premiery).
EDIT:
Sory za kolejny post, ale nie mogę teraz na ten dysk nic dodawać ani usuwać - nie mam praw do do dysku? Co robić? Jest to dysk terabajtowy i ma wiele GB danych...
Ubunu mam zainstalowane z pół roku;) 10.10 z 3 miesiące? (Od premiery).
EDIT:
Sory za kolejny post, ale nie mogę teraz na ten dysk nic dodawać ani usuwać - nie mam praw do do dysku? Co robić? Jest to dysk terabajtowy i ma wiele GB danych...
- igotit4free
- Przyjaciel
Odp: Utrata dostępu do folderu - błąd podczas kopiowania plików.
Jeśli masz uszkodzony system to uruchom się w sesji Live i korzystając z
dokonaj wszystkich operacji kopiowania/przenoszenia.
Kod: Zaznacz cały
sudo nautilus
-
- Piegowaty Guziec
W tym momencie próbuję chkdsk na Windowsie... Nie wiem co oznacza uruchomianie w sesji Live?
- igotit4free
- Przyjaciel
Live CD.
Prawie każda szanująca się dystrybucja Linuksa może być uruchomiona z płyty LiveCD. Dla jednych jest to opcja, a inne, tak jak Ubuntu (i wszelkie *buntu), rozpowszechniane są w tej właśnie formie. Nie ma sensu opisywać zalet czy wad płyt LiveCD, skupmy się zatem na tym, czym taka płyta jest. Bez obaw – nie musimy znać jej w 100%. Na początek ograniczmy się do 4 informacji: ...