Dźwięk na TV po kablu hdmi

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
krzys.r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Dźwięk na TV po kablu hdmi

Post autor: krzys.r »

Witam,
mam problem z konfiguracją sprzętu - nie potrafię puścić dźwięku po hdmi na panel LCD.
Sprzęt to asus P5GD1-FM/S i karta grafiki GF9400 z wyjściami VGA, DVI i HDMI, na płycie głównej brak wyjścia spdif, karta grafiki akurat takowe posiada. W bios płyty jest opcja dla PCI-E: VC1 for Azalia & Root Ports - właczona,
lspci zwraca m.in.: Intel Corporation 82915G/P/GV/GL/PL/910GL PCI Express Root Port.
System to minimal ubuntu - kernel 2.6.32-28-generic, z XBMC, który pracuje jako HTPC pod telewizorem. W tej chwili uruchamiam amlituner aby usłyszeć dźwięk - aczkolwiek czasem nie jest on konieczny i prościej byłoby gdyby wizję i fonie obsłużył TV. Z pozdrowieniami
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Odp: Dźwięk na TV po kablu hdmi

Post autor: dk75 »

Spróbuj zainstalować najnowsze backporty ALSY dla twojego kernela, również najnowsze sterowniki nVidii by się przydały. Nie ręczę, że zadziała, gdyż pod U9.10 z backportami ALSY i kernela z U10.04 mi działało ale pod U10.04 i teraz U10.10 nie. Ale teraz pojawiły się backporty dla obecnego kernela dla ALSY (miesiąc temu jeszcze nie było) - zainstalowałem ale nie robiłem rebootu jeszcze więc nie mogę potwierdzić, czy już działa.

No i oczywiście trzeba korzystać z PulseAudio jako wyjścia dźwięku i ustawić HDMI jako wyjście (albo urządzenie wirtualne do równoczesnego odtwarzania na wszystkich urządzeniach sprzętowych).
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

Hmmm... nie wystarczy podłączyć kabla hdmi do tv i komputera przed jego uruchomieniem. A potem w ustawieniach wyjścia dźwięku ustawić wyście cyfrowe HDMI?
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
Krbor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Krbor »

Dokładniej chodzi o ustawienie profilu ;) w preferencjach dźwięku wybieramy zakładkę sprzęt i z listy rozwijalnej wybieramy jedną z opcji dotyczących HDMI
Nawet najmądrzejsi nie wiedzą wszystkiego.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: dk75 »

To akurat oczywistość (chyba, że się ustawi kartę wirtualną PulseAudio to nie trzeba) ale mi np. pod 9.10 działało z backportami a w 10.04 i teraz 10.10 nie działa.

W ogóle PulseAudio działa gorzej począwszy od 10.04... jak miałem w MPlayerze ustawione wyjście na PulseAudio bezpośrednio to mi z VDPAU filmy dostały czkawki. Jak przestawiłem na plugin ALSY w PulseAudio (czyli przez pośrednika) to działa płynnie ale za to straciłem możliwość wysyłania dźwięku na wirtualne urządzenie PulseAudio i jak podłączę słuchawki BT to muszę ręcznie zmieniać urządzenie - krok wstecz.

W U9.10 działało to dużo lepiej i to z portami ALSY i PulseAudio z 10.04 co jest dziwne...
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
krzys.r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: krzys.r »

No właśnie, że nie wystarczy podłączyć kabel pod TV, ciągle jest tak podpięty (złącze HDMI2) - zmiana na wyjście HDMI w 3 miejscach w zakładce audio, restart sprzętu nie pomaga - to akurat trywialne, backporty mam chyba aktualne (instalowałem za pomocą apt-get install linux-backports-modules-alsa-lucid-generic-`uname -r`), w mikserze audio wszystkie pozycje na full, podejrzewam, że jednak leży konfiguracja pulseaudio (instalowałem korzystając z poradnika na forum.xbmc.org).
Zastanawiam się też nad skompilowaniem najnowszego kernela wczytując config z obecnego jajka.

edit: Dodam, że wcześniej przełączenie analog na hdmi powodowało wyciszenie dźwięku na wzmacniaczu (to normalne) i brak dźwięku na TV, a powrót z hdmi na analog nie powodował przekierowania dźwięku na wyjście analogowe, musiałem zrestartować komputer, w tej chwili przełączanie wyjść działa płynnie (możliwości do wyboru to: analog, cyfrowe, hdmi) nie wiem czy na wyjściu optycznym spdif płyty jest dźwięk bo nie posiadam wzmacniacza z wejściem optycznym.
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: [r4] »

Mnie na najnowszym dostępnym oficjalnie kernelu w 10.10 śmiga jak marzenie (czy kernel ma znaczenie, nie wiem, w zeszłym roku w październiku też grało); po włączeniu telewizora jako wyświetlacza w panelu sterowania Nvidii, w preferencjach PulseAudio wybieram wyjście HDMI i voila!

Netbook z ION i GF9400 właśnie.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”