Greedy Car Thieves - Nowa gra inspirowana GTA2
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Greedy Car Thieves - Nowa gra inspirowana GTA2
Witam serdecznie,
Z przyjemnością chciałbym przedstawić Wam grę będąca obecnie jeszcze w etapie produkcji, jednak grywalna wersja beta jest już dostępna. W związku z tym chcielibyśmy zaprosić do testów i podzielenia się z nami Waszymi opiniami. Obecnie możliwa jest tylko i wyłączanie gra multi-player (to w końcu tutaj jest najwięcej zabawy!), jednak w finalnej wersji zapewne i pojawi się kampania dla pojedynczego gracza.
Strona internetowa gry: http://gct-game.net
Serdecznie zapraszamy!
Z przyjemnością chciałbym przedstawić Wam grę będąca obecnie jeszcze w etapie produkcji, jednak grywalna wersja beta jest już dostępna. W związku z tym chcielibyśmy zaprosić do testów i podzielenia się z nami Waszymi opiniami. Obecnie możliwa jest tylko i wyłączanie gra multi-player (to w końcu tutaj jest najwięcej zabawy!), jednak w finalnej wersji zapewne i pojawi się kampania dla pojedynczego gracza.
Strona internetowa gry: http://gct-game.net
Serdecznie zapraszamy!
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Greedy Car Thieves - Nowa gra inspirowana GTA2
Dlaczego to ma takie duże wymagania? Myślałem, że gra będzie miała wymagania zbliżone do GTA2 i będę sobie grał jak za dawnych lat a tu lipa.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Uwierz, nie ma duzych wymagan w stosunku do tego co oferuje
. Swiat poszedl troche do przodu i mozna sobie pozwolic na wspaniale efekty wzbogacajace rozgrywke. I tak mamy w pelni dynamiczne oswietlenie i cienie wraz z dynamicznym cyklem dnia i nocy. W nocy latarnie swieca, samochody maja wlaczone reflektory. Rankiem wita nas wschod slonca w pomaranczowych barwach z dlugimi cieniami od budynkow. Zalezalo nam bardzo zeby gameplay wzbogacic klimatem otoczenia.

- Admc
- Gibki Gibbon
Świat poszedł do przodu ale mój laptop nie. Moja obecna konfiguracja to:
Intel Celeron M 410 (1,46 GHz)
ATI Radeon Xpress 200M (256 MB vram)
1 GB ram
Rozumiem, że nie ma szans żeby gra chodziła w miarę płynnie (~17 fps).
Intel Celeron M 410 (1,46 GHz)
ATI Radeon Xpress 200M (256 MB vram)
1 GB ram
Rozumiem, że nie ma szans żeby gra chodziła w miarę płynnie (~17 fps).
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
No niestety, nie ma szans zeby sie nawet uruchomila, bo wymagana jest karta graficzna zgodna z Shader Model 3.0 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
...i OpenGL 2.0 co nie pozwala na odpalenie gry na starszych zintegrowanych Intelach.
- Admc
- Gibki Gibbon
Ja nie rozumiem, kiedyś nawet zaawansowne gry 3d miały niskie wymagania a teraz byle gierki 2,5d wymagają sharderów 3.0. A no tak, zapomniałem. "Po co przystosowywać gry pod starszy sprzęt, niech klient kupi sobie nowy!". A takie GTA2 mogę na telefonie odpalić i to całkiem płynnie chodzi.
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
A mi się podoba i działa bez problemów - jak to sie rozrośnie to całkiem przyjemne może być 

Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@Admc: wydaje Ci sie ze byly porzadne bo kiedy w nie grales to byla najwyzsza dostepna technologia, stad przeswiadczenie "jakie to zaawansowane graficznie gry byly". A prawda jest taka ze tam nic poza jednolicie oswietlona geometria z lightmap'ami nie bylo. No i GCT to nie gierka 2.5D tylko w pelni 3D.
"Po co przystosowywać gry pod starszy sprzęt, niech klient kupi sobie nowy!" - po czesci racja, i troche sie tym kierowalismy. W tym sensie, ze ustalilismy: "gra bedzie wymagac kart wspierajacych Shader Model 3.0 i basta". I dzieki temu wiemy dokladnie jaki mamy target i na co mozemy sobie pozwolic. Stad calkiem sporo bajerkow graficznych. Utrzymywanie kodu zeby wspieral rowniez slabsze konfiguracje sprzetowe troszke mija sie z celem z dwoch powodow:
1. Duzo wiecej pracy
2. Wezmy sytuacje, gdzie gracz grajacy na slabszym kompie ma slaba grafike, zadnych cieni, zadnych dynamicznych swiatel, jednolicie oswietlone wszystko. Jak teraz sobie wyobrazasz rozgrywke miedzy graczami majacymi fajna grafike i tymi majacymi slaba? W efekcie nikt nie gralby na dobrej grafice bo nie chcieliby zeby przeciwnikow w cieniu nie bylo widac wiec powylaczaliby wszystkie bajery. A przeciez nie o to chodzi.
@karmelek - ciesze sie, ze sie podoba
. A rozrosnie sie na pewno, twardo teraz poprawiamy bledy i dodajemy nowe feature'y. Najbardziej obawiam sie tego ze czeka mnie od nowa do napisania edytor map z jakims normalniejszym interfejsem uzytkownika (pewnie pod wxWidgets), ale przynajmniej wtedy latwiej bedzie tym zarzadzac, zarowno z punktu widzenia programisty jak i uzytkownika. Zapewne i znajda sie jakies narzedzia do tworzenia wlasnych kampanii single-player :>.
"Po co przystosowywać gry pod starszy sprzęt, niech klient kupi sobie nowy!" - po czesci racja, i troche sie tym kierowalismy. W tym sensie, ze ustalilismy: "gra bedzie wymagac kart wspierajacych Shader Model 3.0 i basta". I dzieki temu wiemy dokladnie jaki mamy target i na co mozemy sobie pozwolic. Stad calkiem sporo bajerkow graficznych. Utrzymywanie kodu zeby wspieral rowniez slabsze konfiguracje sprzetowe troszke mija sie z celem z dwoch powodow:
1. Duzo wiecej pracy
2. Wezmy sytuacje, gdzie gracz grajacy na slabszym kompie ma slaba grafike, zadnych cieni, zadnych dynamicznych swiatel, jednolicie oswietlone wszystko. Jak teraz sobie wyobrazasz rozgrywke miedzy graczami majacymi fajna grafike i tymi majacymi slaba? W efekcie nikt nie gralby na dobrej grafice bo nie chcieliby zeby przeciwnikow w cieniu nie bylo widac wiec powylaczaliby wszystkie bajery. A przeciez nie o to chodzi.
@karmelek - ciesze sie, ze sie podoba

- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Witam.
Chciałem powiedzieć, że projekt faktycznie wygląda na bardzo interesujący i w weekend postaram się grę przetestować na Intel GMA X4500 (OpenGL 2.1 - otwarte stery) i GeForce 9600GT (OpenGL 3.3 - stery 260.19.36) i Ubuntu 10.04.2 64bit na obu kompach. Postaram się też napisać coś o grze na WikiGames.
Bardzo lubiłem GTA2 i szkoda, że chociaż jest darmowe to nie działa na wine.
Liczę na tryb SinglePlayer, gdyż nie chcę się kompromitować moim brakiem umiejętności w starciu z innymi graczami.
Nie rozumiem natomiast jak chcecie zarobić na grze skoro udostępniacie ją jako Freeware? Jak oddajecie produkt za darmo, to nie lepiej zrobić go OpenSource i obniżyć koszty produkcji poprzez skorzystanie ze społeczności?
Chciałem powiedzieć, że projekt faktycznie wygląda na bardzo interesujący i w weekend postaram się grę przetestować na Intel GMA X4500 (OpenGL 2.1 - otwarte stery) i GeForce 9600GT (OpenGL 3.3 - stery 260.19.36) i Ubuntu 10.04.2 64bit na obu kompach. Postaram się też napisać coś o grze na WikiGames.
Bardzo lubiłem GTA2 i szkoda, że chociaż jest darmowe to nie działa na wine.
Liczę na tryb SinglePlayer, gdyż nie chcę się kompromitować moim brakiem umiejętności w starciu z innymi graczami.
Nie rozumiem natomiast jak chcecie zarobić na grze skoro udostępniacie ją jako Freeware? Jak oddajecie produkt za darmo, to nie lepiej zrobić go OpenSource i obniżyć koszty produkcji poprzez skorzystanie ze społeczności?
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Na razie to, jak by nie patrzec, jest wersja beta (czy moze nawet alpha; beta lepiej brzmi
). Troche tutaj jednak jeszcze sie zmieni. No i przede wszystkim chcemy zrobic tryb single player i na tym ew. cos skrobnac. Multiplayer natomiast z cala pewnoscia zostanie darmowy. Tutaj jest ew. taka opcja ze moze bylyby chetne firmy reklamowac sie na ciezarowkach, ktore sie w grze pojawia
. Ale to sie jeszcze zobaczy jak to wszystko wyjdzie. Na razie chcemy nasz projekt doszlifowac, dokonczyc, no i liczymy po prostu na uwagi graczy celem wprowadzenia stosownych poprawek.
Co do OpenSource, to bardzo prawdopodobne ze, nawet jesli nie cala, to jednak duza czesc zostanie upubliczniona. Np. silnik (konkretnie moduly graficzny i dzwiekowy) stanowia stosunkowo odrebna calosc i to mozna juz calkiem niedlugo (po drobnych porzadkach w kodzie
) upublicznic w calosci. Ale jak mowie, na razie to wszystko jakos sie rozwija i po prostu bedziemy czytac i sluchac co ludzie maja nam do powiedzenia, a my sie do tego jakos dopasujemy w miare mozliwosci
.

Co do OpenSource, to bardzo prawdopodobne ze, nawet jesli nie cala, to jednak duza czesc zostanie upubliczniona. Np. silnik (konkretnie moduly graficzny i dzwiekowy) stanowia stosunkowo odrebna calosc i to mozna juz calkiem niedlugo (po drobnych porzadkach w kodzie

-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Możemy założyć, że głównym zadaniem bezpłatnej wersji multiplayer jest promowanie GCT. Nieuniknione jest również zamieszczenie bezpłatnej wersji na torrentach, po części jest to ryzykowne posunięcie, ponieważ wystawiamy grę w środowisku przesiąkniętym piractwem, ale z drugiej strony możemy bezpłatnie promować grę, budując przy tym społeczność GCT.
Płatny singleplayer jest dobrym pomysłem, dodałbym jeszcze płatne dodatki.
Płatny singleplayer jest dobrym pomysłem, dodałbym jeszcze płatne dodatki.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Oczywiscie, dodatki to bardzo wazna kwestia. Generalnie mamy w planach zrobic taki edytor map, aby stosunkowo latwo mozna bylo skryptowac dodatkowe kampanie. Mamy tez ciekawe pomysly na modyfikacje gry polegajce na... a, chocby zmianie motywu na klimat II Wojny Swiatowej, a moze w druga strone - cos z przyszlosci
. W obecnych warunkach zmodowanie gry w ten sposob nie byloby czyms szczegolnie trudnym, a z pewnoscia bardzo ciekawym.

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Kod: Zaznacz cały
$ ./gct-game
initializing video...
Naruszenie ochrony pamięci
2.6.35-25-generic
Ubuntu 10.10 x86_64
core i5 430M 2.26 GHz
ATI 5650 z aktualnymi sterownikami ATI
Wymagane pakiety mam zainstalowane:
Nvidia-Cg-Toolkit (nvidia-cg-toolkit)
WxWidgets GTK 2.8 (libwxgtk2.8-dev)
SDL_image (libsdl-image1.2)
Pomoc chętnie widziana

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hmm... gdzies tam w folderze gry powinien sie zrobic taki plik "log_BlossomEngine_OGL.exe". Moglbys wrzucic jego zwartosc?
-
- Sędziwy Jeż
Udało mi się uruchomić grę. Problemem był pewnie brak restartu komputera. log_BlossomEngine_OGL.txt wygląda w porządku - same OKejki i gra działa. Muszę jeszcze ją opanować, bo póki co mam problem z poruszaniem się w dobre strony 

-
- Piegowaty Guziec
Witam mam problem z zainstalowaniem tej gry , pomógł by ktoś ?
-
- Sędziwy Jeż
dalkes, jej się nie instaluje. Wypakujesz i możesz grać. Jedyne co musisz zrobić, to upewnij się że masz te paczki zainstalowane:
*nvidia-cg-toolkit
*libwxgtk2.8-dev
*libsdl-image1.2
Sprawdzisz to w synapticu (sudo synaptic). Jak Ci którejś brakuje, to doinstaluj, restart i możesz grać.
*nvidia-cg-toolkit
*libwxgtk2.8-dev
*libsdl-image1.2
Sprawdzisz to w synapticu (sudo synaptic). Jak Ci którejś brakuje, to doinstaluj, restart i możesz grać.
- Krisof
- Sędziwy Jeż
Bardzo przyjemnie się gra
Przydała by się opcja podciągania.
Trochę samochody jeżdżą z prędkością światłą i trochę driftują
Ogólni pomysł ładny
Edit:

Trochę samochody jeżdżą z prędkością światłą i trochę driftują

Ogólni pomysł ładny

Edit:
Wlaśnie, poruszanie to najgorsza sprawwujtruj pisze:...Muszę jeszcze ją opanować, bo póki co mam problem z poruszaniem się w dobre strony

Dell Vostro 1710, GF 8600M, Ubuntu 10.04, 3G RAM, | Urt, TC:E,TC:CQB | player
True Combat: Close Quarters Battle <------ POTRZEBA GRACZY MOD DO Wolfenstein: ET
(troszkę patchy wychodzi)
True Combat: Close Quarters Battle <------ POTRZEBA GRACZY MOD DO Wolfenstein: ET
(troszkę patchy wychodzi)
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak, poruszanie wymaga wprawy
. Dlatego tez w finalnej wersji bedzie mozliwosc "wlaczenia" strowania znanego z GTA2, bez myszki. Oczywiscie w tym wypadku rozgrywka bedzie trudniejsza w tym sensie, ze gracze uzywajacy myszki beda mieli przewage w postaci bardziej "elastycznego" sterowania. Ale kto wie, moze zjawi sie jakis wymiatacz grajacy na sterowaniu GTA2 :>.
Co do wozow, to fizyka rzeczywiscie jest troche kontrowersyjna. Jednym sie podoba, innym nie, ale wszyscy maja problemy zeby ja opanowac
. Zobaczymy jeszcze jak to bedzie. Przyspieszenie raczej na pewno zostanie troche zredukowane 

Co do wozow, to fizyka rzeczywiscie jest troche kontrowersyjna. Jednym sie podoba, innym nie, ale wszyscy maja problemy zeby ja opanowac