Przykładowa cena naprawy uszkodzonego laptopa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Przykładowa cena naprawy uszkodzonego laptopa

Post autor: Heron »

Witam, mój model laptopa to HP Pavilion dv5 1299ew, który wyposażony jest w kartę graficzną NVIDIA GeForce 9600M GT. Karta graficzna pozwala na granie w niemalże każdą grę na rynku jakie do tej pory miałem okazję przetestować. Problemem jest że komputer niezmiernie grzeje się i zdaję sobie sprawę że mogę w jakiś sposób uszkodzić laptopa grając w bardzo wymagające gry. Czy można oszacować cenę naprawy laptopa gdyby uszkodził się w najgorszy możliwy sposób podczas grania np. spowodowaniem przegrzania się laptopa ? Przykładowo gramy w grę nagle pyk i komputer się psuje (mowa o HP PAVILION DV5 1299ew). Chcemy ów laptop naprawić a usterka wywołana poprzez granie oraz przegrzanie laptopa to możliwie najgorszy przypadek (tylko oczywiście taki aby był możliwy dla wystąpienia podczas grania). Ile mogłaby wynieść cena naprawy laptopa ? :/
Awatar użytkownika
fri.K
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Przykładowa cena naprawy uszkodzonego laptopa

Post autor: fri.K »

Zależy kto ma to naprawiać.
- Jeśli na "Towar niezgodny z umową" to sprzedawca za free Ci go zrobi (2 lata od zakupu).
- Jeśli sam chcesz się bawić to: koszt kupienia (i ewentualnie sprawdzenia do PL) chipa karty graficznej od 400PLN w górę.
- Jeśli jakaś firma to dołóż tak 200-400 za fatygę.

No i tak, może się grafa spalić - miałem już taki przypadek, choć umierała etapami, kosztowała 3 miesiące walki ze sprzedawcą i laptok wrócił z inną kartą (Nowszą).
3x Fedora 19, 3x Fedora 17, MeeGo Harmattan
Ubuntu 12.04 64bit serwer, desktop
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

Problemem jest że komputer niezmiernie grzeje się i zdaję sobie sprawę że mogę w jakiś sposób uszkodzić laptopa grając w bardzo wymagające gry.
Normalny sposób użytkowania komputera to także granie, a grając w gry nie łamiesz przecież gwarancji. Graj do woli, a jak się spali, to oddasz do gwarancji.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

a tak po za tym, to granie w jakiekolwiek gry na laptopie wiąże się z wyższą temperaturą sprzętu, także niespecjalnie bym się tym przejmował na Twoim miejscu
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Więc mam rozumieć, że podwyższona temperatura w trakcie grania w wymagające gry (nawet dość długiego grania dziennie) na laptopie nie koniecznie oznacza jakąś niechybną przyszłościową klęskę laptopa ? :)
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Dokładnie tak. Komponenty laptopów są przystosowane do pracy w wyższych temperaturach, np. wersje laptopowe procesorów Intela mają o 10st C większą maksymalną temperaturę pracy niż desktopowe wersje. W szczegółach karty grafiki w moim laptopie jest napisane, że rdzeń wytrzyma 110st C :) Dyski twarde podobnie - mimo, że dysk WD w moim laptopie bardzo często przekracza 60st C, to ma już 1,5 roku łącznego czasu online i ma się dobrze. A grałem na tym laptopie we wszelkie możliwe gry (na miarę możliwości GPU), katowałem go obliczeniami rozproszonymi BOINC, a ostatnio pracuje cały czas podłączony do neta jako serwer:-P
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ok, a tak a propo tej przypuszczalnej naprawy laptopa przy przypuszczalnej usterce podczas grania - ile by mogło to wynieść ? Naprawa w prywatnym jakimiś serwisie na własny koszt oczywiście.
Awatar użytkownika
3miel
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: 3miel »

jak ci padnie grafika to stawiam ze 500 zł +/- 100 za reballing tylko nie wiem czy na starym chipsecie czy nowym
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Heron pisze:Ok, a tak a propo tej przypuszczalnej naprawy laptopa przy przypuszczalnej usterce podczas grania - ile by mogło to wynieść ? Naprawa w prywatnym jakimiś serwisie na własny koszt oczywiście.
wszystko zależy od tego jak rozległe byłyby to uszkodzenia, ogólnie ceny napraw to raczej sprawa indywidualna, nie ma jakiegoś tam wzorca, każdy serwisant inaczej to sobie policzy...wszystko zależy też od podzespołów, które trzeba by było wymienić, ich ceny oraz kosztu sprowadzenia / zamówienia
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ale czy można chociaż jednoznacznie stwierdzić że w przypadku mojego modelu nie zapłacę więcej niż 500 zł ? Przecież musi być jakaś granica cenowa prawda ? Może ktoś z Was siedzi gdzieś jako serwisant notebooków - nie da się z góry wycenić takiej usterki ? :/
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

kilka lat prowadziłem serwis komputerowy, niedawno odsprzedałem działalność, szczerze Ci powiem, że na oko to można sobie wyceniać, ale nie bardzo widzę w tym sens, ponieważ dajmy na to bez oglądania sprzętu powiem Ci, że nie zapłacisz więcej niż 500, a po dokładnym zdiagnozowaniu usterki wyjdzie np. dwa razy tyle...
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Heron pisze:Ale czy można chociaż jednoznacznie stwierdzić że w przypadku mojego modelu nie zapłacę więcej niż 500 zł ? Przecież musi być jakaś granica cenowa prawda ? Może ktoś z Was siedzi gdzieś jako serwisant notebooków - nie da się z góry wycenić takiej usterki ? :/
Przed kilkoma dniami mój Acer 3610 (staruszek pięcioletni) został zajeżdżony na śmierć Warcraftem 3 ... padł wentylator na procesorze (koszt 40EURO) i zasilacz (koszt 80EURO).
Czyli po cenach serwisu Acera 450 złotych plus robocizna 200 ... a to tylko głupi wentylator.
Ta sama naprawa z wykorzystaniem używanego wentyla i zasilacza z Allegro to 40PLN + 30PLN a do tego 50PLN robocizna ... czy to uświadamia Ci jak nonsensowne są próby okreslenia przypuszczalnych kosztów naprawy?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

A samochód jak rozbijesz to też jesteś w stanie przeliczyć koszt ew. napraw przed wypadkiem? Czasem koszt naprawy przekroczy wartość auta. Nie inaczej jest z laptopem, gdzie może się zepsuć dosłownie wszystko, ale nie musi.
jarekezg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Przykładowa cena naprawy uszkodzonego laptopa

Post autor: jarekezg »

trochę odgrzeje kotleta ale:
kup sobie podstawkę chłodzącą
i oddaj do czyszczenia jak już ma np z 6msc ten laptop- koszt czyszczenia to z 50-60zł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”