[Acer Aspire One D260] Nie moge uwolnić się od windowsa7...

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Awatar użytkownika
Krotu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[Acer Aspire One D260] Nie moge uwolnić się od windowsa7...

Post autor: Krotu »

Witam serdecznie. Mam identyczny problem jak w tym temacie: viewtopic.php?t=131729 , lecz nie znalazłem tam żadnej odpowiedzi. Specyfikacje mam co do joty taką samą.

Posiadam netbooka Acer Aspire One D260. Postanowiłem zmienić OS z racji że producent-idiota na siłe wwiercił w niego Windows 7 Starter bo wygrali sobie przetarg czy cośtam, przez co chodzi tragicznie, nawet nie da rady zmienić tapety, nie mówiąc o braku jakiegokolwiek komfortu pracy (zmuła, zmuła, zmuła...). Z początku zdecydowałem się na Ubuntu Remix, lecz z powodu braku sterowników do Wifi Broadcom'a i czytnika kart wstrzymałem się i stwierdziłem że zainstaluje Windows XP. Z pozoru myślałem że to będzie proste, zaskoczyła mnie rosyjska kombinacja aby instalować i mimo udanej próby instalacji na pendrive stał się błąd z hal.dll. Dosyć powszechnie znany z instalki z pendrive i znowu bez sposobu na naprawe(fixbooty i inne 30x alpejskie wpisywacje nie pomogły).

Jako iż dzisiaj nastąpił szczyt mojego wkur... na Windows 7, zwracam sie do Was, drodzy użytkownicy tego forum. Czy jest szansa abym wreszcie używał Ubuntu Remix na tym netbooku?

Będę wdzięczny i nawet na grilla zaproszę.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: [Acer Aspire One D260] Nie moge uwolnić się od windowsa7...

Post autor: igotit4free »

Jeśli masz możliwość podpięcia się do Internetu przewodowo to zrób to.
Potem znajdź w menu głównym zakładkę "sterowniki" albo podobnie i zainstaluj podpowiadany tam sterownik własnościowy.

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Krotu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam i dzięki za odpowiedź.

Próbowałem również i tak, mimo znalezienia przez Hardware Drivers paczki dla Broadcoma internet bezprzewodowy nadal nie działa, baa, nawet nie chce się zainstalować (Czy to z powodu live?).
Korzystam z Live tego Remixa bo nie chce zmieniać MBR i Boot'a, przez co pozniej nie mieć możliwości z korzystania komputera normalnie skoro z góry jest skazane na nie dzialanie wifi. A wiadomo że netbook bez wifi to nie powinien się nazywać netbookiem...

Jakieś pomysły zanim wbije gwoździa w matrycę przez Windows 7?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Witam ... ten grill mnie przekonał :) ... Zatem proponuje mój kernel wersja dla Broadcoma. Proszę zajrzeć do wątku o optymalizacji - str. ok 41-44. Obecna wersja 9.0. Aby działo ACPI, w tym m.in. klawisze Fn i specjalne, proszę wykonać skrypt grub-acpi.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Krotu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki bardzo za pomoc!

Już po problemie, a rozwiązanie było prostsze niż by się wydawało. Postanowiłem zaryzykować i zainstalować Ubuntu Netbook na całym dysku, aby mieć motywacje do kombinowania. Jak wspominałem, przedtem jechałem na Live. To było odpowiedzią. Po instalacji nie zaskoczyłem się że internet nadal nie działa, podpiąłem więc kabel do routera i porobiłem najzwyklejsze aktualizacje, w których znalazł się i ten do Broadcom'a. Po restarcie jak widać wszystko działa i stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego OS'a.

Grill oczywiście aktualny ;). Tu daje obiecane zaproszenie, w środku adres. Wystarczy przewrócić kartkę:

http://img375.imageshack.us/img375/7433 ... grilla.jpg

Jeszcze raz dzięki ;)
comar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: comar »

Krotu pisze: Po restarcie jak widać wszystko działa i stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego OS'a.
Jak rozumiem chodziło Ci o sterownik wifi? Czytnik kart też Ci działa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”