Instalacja Ubuntu 10.10 Netbook na Asus'ie 1201n

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
InDyK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Instalacja Ubuntu 10.10 Netbook na Asus'ie 1201n

Post autor: InDyK »

Witam

Zdecydowałem się na instalację Ubuntu 10,10 w wersji netbookowej na moim Asus'ie. Jednak przy próbie instalacji pojawił się pewien problem ( wynikający zapewne z mojej niewiedzy). Oddzieliłem od dysku (już pod Windowsem 7) pewną przestrzeń , ok. 30gb na ten cel i chciałem rozpocząć instalacje jednak w programie do partycjonowania (już w Ubuntu, liveUSB tak to nazwijmy :) ) nie mogę nic z tą przestrzenią zrobić, próba zrobienia osobnych partycji pod Win7 kończy się komunikatem o zmienieniu dysku na dysk dynamiczny i ostrzega o niemożności odpalania systemów z takiego dysku. Niestety kompletnie się na tym nie znam a jako, że mam oryginalny Win7 i sporą ilość danych na dysku nie chcę ryzykować ich stracenia. Google powiedziało, że operacja wrócenia dysku z dynamicznego na "zwykły" wiąże się z full formatem a tego też bym nie chciał. Moglibyście mnie jakoś naprowadzić? Co mam zrobić a dokładnie jak utworzyć partycje czy to pod ubuntu czy też Win7 bez zmieniania dysku na dynamiczny.

Dzięĸi z góry za informacje ;)
Miejmy nadzieję, że uda się wejść w świat linuxa :P
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: Instalacja Ubuntu 10.10 Netbook na Asus'ie 1201n

Post autor: igotit4free »

Moim zdaniem masz dysk z partycjami dynamicznymi już w tej chwili i nic z nim nie zrobisz, bez ponownego jego podziału związanego z nadaniem nowych partycji.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
InDyK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Instalacja Ubuntu 10.10 Netbook na Asus'ie 1201n

Post autor: InDyK »

igotit4free pisze:Moim zdaniem masz dysk z partycjami dynamicznymi już w tej chwili i nic z nim nie zrobisz, bez ponownego jego podziału związanego z nadaniem nowych partycji.
Windows twierdzi, że nie. Próbowałem z poziomu gpart z live'a, to samo. Podczas próby formatowania nieprzydzielonego miejsca wyskakuje komunikat błędu, coś o partycjach rozszerzonych ... chyba było coś o tym, że nie mogą przekraczać 4 .. nie jestem pewien. W każdym razie, jestem w kropce :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”