Jak zmienić programy otwierające pobrane pliki w przglądarce firefox? [solved]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak zmienić programy otwierające pobrane pliki w przglądarce firefox? [solved]
Witam, przy instalacji niektórych programów samoczynnie zmieniają się domyślne programy w firefox. (i to na takie które nie mają nawet związku z danym plikiem) Przykładowo otwieram zip-a a tu program do symulacji obwodów, no ręce opadają. Zmiana w firefoxie nic nie daje. (Preferencje>aplikacje)
Co zrobić by wywalić stamtąd nieodpowiednie programy i ustawić te które są ok??
Co zrobić by wywalić stamtąd nieodpowiednie programy i ustawić te które są ok??
- zbyszek_k007
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Odp: Jak zmienić domyślne programy w firefox?
Jakie programy w firefoxie, skoro firefox jest programem? Gdzie masz Preferencje>Aplikacje? Kompletnie nie wiem jaki masz problem, napisz to jeszcze raz po ludzku...
-
- Piegowaty Guziec
Ściągam jakiś plik wyskakuje okienko czy chcę go zapisać, daję TAK, później chcę go otworzyć i wyskakuje błąd, bo program który jest ustawiony w ff nie potrafi otworzyć danego pliku. (Po przejściu do katalogu pobrane mogę plik po ludzku otworzyć.)
W menu edycja jest coś takiego jak preferencje, dalej aplikacje i idąc na logikę można tam zmienić aplikacje lecz niestety zmiany nic nie wnoszą, gdyż pobrane pliki dalej otwierają się w nieodpowiednich programach. (Które oczywiście ich nie obsługują.)
W menu edycja jest coś takiego jak preferencje, dalej aplikacje i idąc na logikę można tam zmienić aplikacje lecz niestety zmiany nic nie wnoszą, gdyż pobrane pliki dalej otwierają się w nieodpowiednich programach. (Które oczywiście ich nie obsługują.)
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Akurat to jest sytuacja, w której jeden obraz powiedziałby więcej niż tysiąc słów ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Odp: Jak zmienić programy otwierające pobrane pliki w przglądarce firefox?
Okej.
Opiszę jeszcze raz wraz z załączonym obrazkiem.
Mam pobrany plik.
http://zapodaj.net/30be05d8eebe.png.html
Otwieram go i wyskakuje w nieodpowiednim programie.
http://zapodaj.net/e65e3353ca16.png.html
Gdy chcę to zmienić, efektu nie ma.
http://zapodaj.net/4288528120c7.png.html
Opiszę jeszcze raz wraz z załączonym obrazkiem.
Mam pobrany plik.
http://zapodaj.net/30be05d8eebe.png.html
Otwieram go i wyskakuje w nieodpowiednim programie.
http://zapodaj.net/e65e3353ca16.png.html
Gdy chcę to zmienić, efektu nie ma.
http://zapodaj.net/4288528120c7.png.html
- zbyszek_k007
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Tego. w czym ma się otworzyć plik nie zmienia się w przeglądarce. Klikasz prawym na pobrany plik i na 'Właściwości'. Przechodzisz na zakładkę 'Otwieranie' i tam zaznaczasz w jakim programie chcesz otworzyć plik.
-
- Piegowaty Guziec
Tylko że przeglądarka i tak robi swoje. (Zaczyna mnie tak wkurzać że chyba przerzucę się na operę.)zbyszek_k007 pisze:Tego. w czym ma się otworzyć plik nie zmienia się w przeglądarce. Klikasz prawym na pobrany plik i na 'Właściwości'. Przechodzisz na zakładkę 'Otwieranie' i tam zaznaczasz w jakim programie chcesz otworzyć plik.
- zbyszek_k007
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Masz źle wybrany program do otwierania plików. Zrób tak, jak mówiłem, czyli znajdź plik w miejscu, gdzie go ściągnąłeś, prawym przyciskiem i 'Właściwości'. Przejdź na zakładkę 'Otwieranie' i wybierz 'Przeglądarka obrazów'. A ten błąd 'Parsing error' wskazuje na to, że ten obrazek jest prawdopodobnie uszkodzony.
-
- Piegowaty Guziec
Chodzi o to że tam jest ustawione dobrze a ff tego nie uznaje. http://zapodaj.net/7ec541c15ca8.png.html
- zbyszek_k007
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No to przyznaję, że nie wiem co jest @$!... Spróbuj zaktualizować firefoxa z jego własnego repo:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za chęci ale i tak to nic nie dało. FF zaczął mnie irytować i zrobiłem to co wcześniej napisałem -przeszedłem na opere. Jestem zadowolony i nie dzieją się takie rzeczy. Dodatkowo jest nieco szybsza.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Jak zmienić programy otwierające pobrane pliki w przglądarce firefox? [solved]
po aktualizacji systemu do 11.04 mam podobny problem z oknem "Pobieranie plików". Wybieram "otwórz" (pobrany plik) i dostaję komunikat :
Nie można wyświetlić "tutaj_adres_pliku". To położenie nie jest katalogiem.
Nie można wyświetlić "tutaj_adres_pliku". To położenie nie jest katalogiem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Jak zmienić programy otwierające pobrane pliki w przglądarce firefox? [solved]
Witajcie,
Mam identyczny problem, o którym pisze Arachne.
Zamieszczę screeny, żeby było wiadomo o co chodzi - natomiast problem nie dotyczy samego firefoxa - z załącznikami w Evolution jest to samo.
Firefox - klikam 2 razy na ściągnięty plik i pokazuje się taka informacja (oczywiście jak otworzę folder zawierający i przez nautilus otworzę plik, to wszystko jest ok)

Evolution - ta sama sytuacja

Jedno co w międzyczasie znalazłem w Evolution - można na załączniku kliknąć PPM i pokazuje się menu kontekstowe, z którego można wybrać aplikację do otwierania - i to działa.

Mam wrażenie, że standardowo załączniki z Evolution i FF ubuntu traktuje jako katalogi odczytywane przez nautilus - wskazywałaby na to treść komunikatu "Nie można wyświetlić "tutaj_adres_pliku". To położenie nie jest katalogiem."
Pomóżcie proszę
Pozdrawiam
Mam identyczny problem, o którym pisze Arachne.
Zamieszczę screeny, żeby było wiadomo o co chodzi - natomiast problem nie dotyczy samego firefoxa - z załącznikami w Evolution jest to samo.
Firefox - klikam 2 razy na ściągnięty plik i pokazuje się taka informacja (oczywiście jak otworzę folder zawierający i przez nautilus otworzę plik, to wszystko jest ok)

Evolution - ta sama sytuacja

Jedno co w międzyczasie znalazłem w Evolution - można na załączniku kliknąć PPM i pokazuje się menu kontekstowe, z którego można wybrać aplikację do otwierania - i to działa.

Mam wrażenie, że standardowo załączniki z Evolution i FF ubuntu traktuje jako katalogi odczytywane przez nautilus - wskazywałaby na to treść komunikatu "Nie można wyświetlić "tutaj_adres_pliku". To położenie nie jest katalogiem."
Pomóżcie proszę
Pozdrawiam
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Czasami na te głupawki Fujfuja pomaga otwarcie pliku za jego pomocą. Zdarza się tak z plikami .flv, że otwiera zawsze domyślnym odtwarzaczem (tj. Totemem), bo nie zawsze ma dodany filtr dla plików .flv.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Jak zmienić programy otwierające pobrane pliki w przglądarce chrome?
Witam,
mam podobny problem ale na chromie. I tam już naprawdę nie wiem jak to zmienić. Pojawia się tylko informacja, że 'to położenie nie jest katalogiem'. Próbowałem zmieniać ustawienia systemu, ale to nic nie zmieniło. Stało się to po instalacji innych środowisk graficznych KDE, LXDE i XFCE.
Poza tym czasem do przeglądania plików otwiera mi się Dolphin.
Proszę o pomoc
mam podobny problem ale na chromie. I tam już naprawdę nie wiem jak to zmienić. Pojawia się tylko informacja, że 'to położenie nie jest katalogiem'. Próbowałem zmieniać ustawienia systemu, ale to nic nie zmieniło. Stało się to po instalacji innych środowisk graficznych KDE, LXDE i XFCE.
Poza tym czasem do przeglądania plików otwiera mi się Dolphin.
Proszę o pomoc