Firmware do kamery iSight dla Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Firmware do kamery iSight dla Ubuntu
Zainstalowałem Ubuntu 10.10 na iMac'u i dodałem nakładkę Macbuntu. W tej nakładce jest program Cheeese do obsługi kamerki. W Macu jest zintegrowana kamerka i po włączeniu program nie wykrywa kamerki i wywala błąd. Jak to skonfigurować żeby grało?
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Odp: Ubuntu na iMac'u problem z kamerą
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
EDIT:
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
EDIT:
Kod: Zaznacz cały
lsusb
lspci
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Producent tej kamery to prawdopodobnie firma iSight. W razie czego można sprawdzić pod MacOS w <Jabłko>/O tym Macintoshu/Więcej informacj/USB.
Zakładając, że tak jest to pod Ubuntu trzeba by:
- podmontować partycję z MacOS (może być tak, że Ubuntu sam sobie to zrobił, trzeba sprawdzić w Miejsca/Komputer);
- uruchomić Synaptica i zwykłym szukaj znaleźć "iSight". Potem zainstalować firmware, który powinien się pojawić na liście. W trakcie instalacji pojawi się pytanie o to gdzie znajduje się sterownik. Ubuntu sam zaproponuje nieomal prawidłową ścieżkę dostępu do partycji MacOS. Pierwszy człon tej ścieżki trzeba podmienić na ten katalog, do którego jest podmontowana partycja MacOS.
To tak z pamięci więc trzeba będzie trochę uważać w trakcie wykonania.
Zakładając, że tak jest to pod Ubuntu trzeba by:
- podmontować partycję z MacOS (może być tak, że Ubuntu sam sobie to zrobił, trzeba sprawdzić w Miejsca/Komputer);
- uruchomić Synaptica i zwykłym szukaj znaleźć "iSight". Potem zainstalować firmware, który powinien się pojawić na liście. W trakcie instalacji pojawi się pytanie o to gdzie znajduje się sterownik. Ubuntu sam zaproponuje nieomal prawidłową ścieżkę dostępu do partycji MacOS. Pierwszy człon tej ścieżki trzeba podmienić na ten katalog, do którego jest podmontowana partycja MacOS.
To tak z pamięci więc trzeba będzie trochę uważać w trakcie wykonania.
marek
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
No więc kamerka nie ma załadowanego firmware'u. Czy można to firmware pobrać z netu?Nie mam Mac OS'owej partycji. A czy z płyty instalacyjnej Mac OS'a nie można tego pobrać?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Odp: Firmware do kamery iSight dla Ubuntu
Na płytce musi być skoro jest na partycji MacOS tylko nie wiem gdzie. Spróbuję sprawdzić ale dostęp do sprzętu i płytek będę miał dopiero jutro około południa.
Możesz zajrzeć tutaj:
viewtopic.php?t=108165
Uchował się tam mój wątek z czasów gdy sam go rozwiązywałem i znalazłem jakieś linki na ten temat. Tylko, że ja miałem partycję MacOS. Ale może się uda coś z tego wyciągnąć.
EDIT:
Przeszukałem na tyle ile potrafiłem i wygląda to tak:
Synaptic podczas instalacji iSight proponuje wyodrębnienie firmware z oprogramowania Apple. Jako ścieżkę dostępu podaje taką:
MacOS/System/Library/Extensions/IOUSBFamily.kext/Contents/Plugins/AppleUSBVideoSupport.kext/Contents/MacOS/AppleUSBVideoSupport
Skoro nie masz partycji MacOS to by trzeba skądś ten plik wziąć. Najprościej by było z iMac mającego MacOS. Sprawdzałem płytki instalacyjne MacOS no i nie mają tego pliku. Pewnie jest ukryty w jakimś archiwum. Nie wiem jak się do niego dobrać.
Znalazłem za to w sieci taki adres
http://www.mediafire.com/?81xtkqyttjt
z potrzebnym plikiem do pobrania.
Możesz zajrzeć tutaj:
viewtopic.php?t=108165
Uchował się tam mój wątek z czasów gdy sam go rozwiązywałem i znalazłem jakieś linki na ten temat. Tylko, że ja miałem partycję MacOS. Ale może się uda coś z tego wyciągnąć.
EDIT:
Przeszukałem na tyle ile potrafiłem i wygląda to tak:
Synaptic podczas instalacji iSight proponuje wyodrębnienie firmware z oprogramowania Apple. Jako ścieżkę dostępu podaje taką:
MacOS/System/Library/Extensions/IOUSBFamily.kext/Contents/Plugins/AppleUSBVideoSupport.kext/Contents/MacOS/AppleUSBVideoSupport
Skoro nie masz partycji MacOS to by trzeba skądś ten plik wziąć. Najprościej by było z iMac mającego MacOS. Sprawdzałem płytki instalacyjne MacOS no i nie mają tego pliku. Pewnie jest ukryty w jakimś archiwum. Nie wiem jak się do niego dobrać.
Znalazłem za to w sieci taki adres
http://www.mediafire.com/?81xtkqyttjt
z potrzebnym plikiem do pobrania.
marek