Strony nie ładują się do końca
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Strony nie ładują się do końca
Witam
Od niedawna mam Ubuntu 10.10
Problem mam z połączeniem z siecią... łączę się z siecią poprzez router (sieć firmy Internetia).
Chodzi o to że sieć jest ale jest problem z wyświetlaniem stron tzn strony się wyświetlają ale nie ładują się do końca czyli FF albo chromium pobiera stronę i przy około 90 % staje i w tym momencie się zawiesza i nie potrafi dokończyć pobierania... z niektórymi stronami wogule sobie nie radzi ponieważ nie otwiera ich wcale
Co dziwniejsze gdy podłączam neta z ORANGE to wszystko działa jak należy.
Dzwoniłem do internetii i oni uważają że u nich wszystko gra...
Jakieś pomysły
Od niedawna mam Ubuntu 10.10
Problem mam z połączeniem z siecią... łączę się z siecią poprzez router (sieć firmy Internetia).
Chodzi o to że sieć jest ale jest problem z wyświetlaniem stron tzn strony się wyświetlają ale nie ładują się do końca czyli FF albo chromium pobiera stronę i przy około 90 % staje i w tym momencie się zawiesza i nie potrafi dokończyć pobierania... z niektórymi stronami wogule sobie nie radzi ponieważ nie otwiera ich wcale
Co dziwniejsze gdy podłączam neta z ORANGE to wszystko działa jak należy.
Dzwoniłem do internetii i oni uważają że u nich wszystko gra...
Jakieś pomysły
- Pan Świnka
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
Odp: Strony nie ładują się do końca
objaw jak przy dziwnym mtu
spróbuj zmniejszyć dla połączenia internetią.
poszukajcie odpowiedzi w /dev/null 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Możesz jaśniej co ma zmniejszyć i co to jest mtu?Pan Świnka pisze:objaw jak przy dziwnym mtu
- Pan Świnka
- Serdeczny Borsuk
Tak, przepraszam, tak na szybko napisałem:
MTU to maximal transfer unit, http://pl.wikipedia.org/wiki/Maximum_Transmission_Unit
generalnie z mojej wiedzy jest to ile tak naprawde w pakiecie TCP idzie danych. zdarza się tak, że coś po drodze uznaje że pakiet będzie określonej bardzo wielkości i nie umieją/nie chcą dzielić pakietów na mniejsze kawałki - to tak w teori.
nie jestem pewien oczywiscie czy to w Twoim przypadku jest ten problem - ale - klikasz na network managerze prawym klawiszem myszy, znajdujesz połaczenie w odpowiedniej zakładce (u mnie na przykład jest w "bezprzewodowe") zaznaczasz połączenie, klikasz przycisk modyfikuj i u mnie w pierwszej zakładce jest MTU - automatycznie. ale przyciskami mozesz zmieniac wielkosci proponuje zacząć od 1300 bo defaultowo jest 1500, potem jeszcze 1000.
MTU to maximal transfer unit, http://pl.wikipedia.org/wiki/Maximum_Transmission_Unit
generalnie z mojej wiedzy jest to ile tak naprawde w pakiecie TCP idzie danych. zdarza się tak, że coś po drodze uznaje że pakiet będzie określonej bardzo wielkości i nie umieją/nie chcą dzielić pakietów na mniejsze kawałki - to tak w teori.
nie jestem pewien oczywiscie czy to w Twoim przypadku jest ten problem - ale - klikasz na network managerze prawym klawiszem myszy, znajdujesz połaczenie w odpowiedniej zakładce (u mnie na przykład jest w "bezprzewodowe") zaznaczasz połączenie, klikasz przycisk modyfikuj i u mnie w pierwszej zakładce jest MTU - automatycznie. ale przyciskami mozesz zmieniac wielkosci proponuje zacząć od 1300 bo defaultowo jest 1500, potem jeszcze 1000.

- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Najlepiej sprawdzić u swojego OPA,jakiej wielkości paczki przepuszcza.
1000 tak jak proponujesz to stanowczo za mało bo ilość paczek wzrośnie o ok. 1/3
Z regóły jest to o. 14..
W Windowsie jest polecenie :
ping -f -l 1500 [url]http://www.jakas_strona.pl[/url]
gdzie wartość 1500 zmieniamy stopniowo aż pakiecik przestaje być dzielony na fragmenty.
Sprawdza się w ten sposób kilka stron i MTU ustawia najmniejsze.
W Linuksie
ping -s 1500 -c 10 -M do <nazwa_hosta>
Od razu wyskoczy zalecane MTU
1000 tak jak proponujesz to stanowczo za mało bo ilość paczek wzrośnie o ok. 1/3
Z regóły jest to o. 14..
W Windowsie jest polecenie :
ping -f -l 1500 [url]http://www.jakas_strona.pl[/url]
gdzie wartość 1500 zmieniamy stopniowo aż pakiecik przestaje być dzielony na fragmenty.
Sprawdza się w ten sposób kilka stron i MTU ustawia najmniejsze.
W Linuksie
ping -s 1500 -c 10 -M do <nazwa_hosta>
Od razu wyskoczy zalecane MTU
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Witam 
Jeżeli można odkopuje temat. Mam dosłownie ten sam problem z tym samym dostawca internetu, tylko że niestety u mnie to wygląda dość dziwnie bo jak mam normalnie kabelek podłączony do kompa z Ubuntu 10.10 to wszystko śmiga jak tylko podłącze router to wszystko pada. Dodam ze próbowałem już wszystkiego od przekierowania porto, przez DMZ a nawet to co wyżej napisane MTU
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak ten problem rozwiązać to był bym bardzo wdzięczny.

Jeżeli można odkopuje temat. Mam dosłownie ten sam problem z tym samym dostawca internetu, tylko że niestety u mnie to wygląda dość dziwnie bo jak mam normalnie kabelek podłączony do kompa z Ubuntu 10.10 to wszystko śmiga jak tylko podłącze router to wszystko pada. Dodam ze próbowałem już wszystkiego od przekierowania porto, przez DMZ a nawet to co wyżej napisane MTU

- Pan Świnka
- Serdeczny Borsuk
nie podpowiem tylko rzucę hasłem: TTL pakietu, czy przypadkiem nie jest tak że ten dostawca obcina jakoś coś co ma o jeden TTL mniej niż domyślnie ?

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
a spróbuj jeszcze zmienić MAC routera na ten co ma komputer.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
MAC nic nie dal
Poczytam cos z tym TTL i ewentualnie pozostanie mi tylko zadzwonienie do nic i ustalenie z nimi co sie dzieje 

- pads1
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
Re: Strony nie ładują się do końca
mam podobny problem z netem dzielonym z orange na win7 i ubuntu na laptopie. czesc stron zwyczajnie sie nie wczytuje - np. facebook.
ustawialem ip, wszystko wydaje sie byc ok - poza tym ze niektore strony nie dzialaja.
ustawialem ip, wszystko wydaje sie byc ok - poza tym ze niektore strony nie dzialaja.