- jest wypasiona grafika,
- jest możliwość gry we dwóch,
- mamy kilka wersji rozgrywki do wyboru: spaceball, deathmatch, team deathmatch, cannonkeeper,
- dobra sztuczna inteligencja komputera (gra samemu nie nudzi się),
- grawitacja pochodząca od planet, podnosi poziom trudności i rozgrywka staje się ciekawsza.

Generalnie "miodność" gry jest znakomita. Wspaniała pozycja dla kogoś, kto potrzebuje rozrywki na kilkanaście minut (w przerwie zamiast papierosa?) i powrócić do obowiązków - niestety gra wciąga bardzo i kilkanaście minut potrafi przerodzić się w kilka godzin

Obecnie jest dostępna wersja 0.6.9 alpha na stronie projektu: http://mars-game.sourceforge.net/?page_id=8 - są tam paczuszki .deb, które bezproblemowo zainstalowałem na Ubuntu. Jeśli po zainstalowaniu gra nie wyświetla się poprawnie, należy w opcjach wyłączyć shadery - to powinno pomóc.
Jeśli ktoś preferuje wersję spolszczoną, to zrobiłem tłumaczenie - dostępne tutaj
Oczywiście, jeżeli ktoś ma lepszą wersję tłumaczenia, to możemy ją dopracować - w końcu czego nie robi się dla tak pięknej gry

Jeśli ktoś wyczai błąd w grze, to można go zgłaszać tutaj - co powinno szybciej doprowadzić projekt do pierwszej wersji stabilnej. Ja troszkę polemizowałem na stronie domowej projektu i myślę, że niektóre moje pomysły zostaną zrealizowane, co mogłoby usprawnić kilka rzeczy...
Tymczasem przyjemnej rozgrywki