Usuwanie ubuntu...(Error no such partition grub rescue>)

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
frixus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Usuwanie ubuntu...(Error no such partition grub rescue>)

Post autor: frixus »

Witam
Zainstalowałem sobie kiedyś UBUNTU obok Visty. Jednak chce teraz go odinstalować, aby zostala sama Vista. W 'zarządzaj dyskami' >> usunąłem tam partycje z linuxem. I teraz jak uruchomię komputer to wyskoczy mi błąd (kiedyś już tak miałem, lecz miałem linuxa na pendrivie i zainstalowalem go od nowa) :

Error no such partition
grub rescue>

Powinienem usunąć jeszcze chyba tego 'gruba'. Szukałem trochę w google i dowiedziałem się że może pomóc płytka z systemem.(A ja nie mam płytki bo Viste mialem już zainstalowaną na laptopie). Znalazłem też jakieś polecenia (fixmbr i fixboot ktore miałbym wpisać w konsoli odzyskiwania ale nie wiem gdzie je wpisać, jak wlączyc tą konsole)

dodam że na pendrivie mam ubuntu 10.10 i mógłbym wykonać livecd bo instalować znowu ubuntu bym nie chciał. Chce zrobić by została mi narazie sama VISTA.

Proszę o szybką pomoc bo jak wyłącze komputer to znów mi ten błąd wyskoczy ;//

Z góry dzięki ;]]
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Usuwanie ubuntu...(Error no such partition grub rescue>)

Post autor: namok »

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1014708 Przewiń do How to restore the Windows Vista or 7 bootloader. Znajdziesz tam też linka do strony skąd można pobrać płytę recovery.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”