Perl czy PHP

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
new_user
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Perl czy PHP

Post autor: new_user »

Mam do przeparsowania plik XML z 70000 rekordami jest to XML z ksiazkami (Tytul, autor, stron, okladka, naklad, data wydania, itp) jedna ksiazka ma duzo pol (okolo 20) nastpnie po przeparsowaniu lub w trakcie parsowania potrzebuje to wgrac do MySQL i sie zastanawiam w czym to lepiej zrealizowac co mi szybciej to przetworzy czy perl czy PHP.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Odp: Perl czy PHP

Post autor: Dwimenor »

Nie wiem, co będzie szybsze*, ale śmiem twierdzić iż jeżeli weźmiesz się za napisanie kodu już teraz to niezależenie od języka skończy parsować się znacznie wcześniej niż otrzymasz odpowiedź. Ile minęło od zadania pytania? 15 minut? już dawno by ci śię skończyło parsować, tym bardziej, że 70k rekordów to nie jest aż tak strasznie dużo.

*I tak wąskim gardłem będzie serwer bazodanowy.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
new_user
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

NIe chodzi o to ze skonczy parsowac. Chodzi mi o to ze w przyszlosci skrypt ten bedzie rozbudowywany nie skonczy si ena samym parsowaniu docelowo skrypt bedzie zaciagal opisy okladki itp z hurtowni dlatego zadalem takie pytanie w czym lepiej cos takiego robic i rozwijac pozniej. Bo owszem moglbym sobie zrobic albo w tym albo w drugim przeparsowac i koniec ale to nei bedzie koniec.
VGT
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: VGT »

Ale to będzie wykonywane 100 razy dziennie? Obstawiam, że nie. Jest to zapewne okresowa aktualizacja danych z tego xml'a, więc czy zrobi różnicę, że w którymś języku wykona się o kilka-kilkanaście procent szybciej?
Spójrz z innej strony i zrób to w języku, który dla Ciebie jest lepszy w utrzymaniu i rozbudowie kodu, skoro będzie trzeba to rozwijać.
new_user
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Powiedzmy ze wybiore PHP a przeciez wiadomo ze przewaznie serwery daja limit 30 sekund na wykonanie takiego skryptu. Czy moze znacie sposob na obejscie togo limitu? Bo wiadomo parsowanie takiego XML bedzie znacznie dluzsze niz 30 sekund.
Wiem z moich odswiadczen ze niektore serwery maja poblokoawne funkcje typu set_time_limit, max_execution_time. Zastanawiałem się czy to pomoże "lynx -dump http://serwer/skrypt.php" czy takie wywołanie przedłuży prace skryptu?
Druga kwestia i tez mniej wiecej dla tego pytania takie. Skrypt aktualizujacy niech pracuje daje 15 minut to przez 15 minut obciazy serwer i moga mi wylaczyc wykonywanie skryptow zaznacze ze skrypty tego typu bede na nazwa.pl.
VGT
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: VGT »

Tego typu skrypty zazwyczaj odpala się nocą, gdy obciążenie maszyn jest niewielkie, więc nie powinno to być przyczyną blokady serwera przez administrację. Ostatecznie zawsze możesz się skontaktować z bok'iem, przedstawić sytuację i otrzymasz odpowiedź, czy sprawi to problem, ale moim zdaniem nie powinno. Przynajmniej nie u poważnych firm hostingowych, do których nazwa.pl w miarę można zaliczyć.

W kwestii limitu 30 sekund. Skrypty wywoływane z cron'a idą przez CLI, który właśnie z tego względu, że wykonuje głównie tego typu zadania, może mieć zupełnie inną konfigurację (brak limitu czasu, większe limity pamięci itp.), ale tutaj dużo zależy od tego, jak są skonfigurowane serwery, więc ponownie chyba najprościej zapytać.

Z blokadą set_time_limit itp. akurat na nazwa.pl chyba problemu by nie było. Co prawda tylko raz już dosyć dawno temu uruchamiałem u nich stronę klienta, ale kojarzę, że konfiguracja serwerów była całkiem przyjazna, gdyż nawet funkcje typu shell_exec nie były zablokowane.
new_user pisze:[..]
Zastanawiałem się czy to pomoże "lynx -dump http://serwer/skrypt.php" czy takie wywołanie przedłuży prace skryptu?
[..]
Nadal skrypt pobierany jest przez protokół http, więc obowiązują go te same zasady jak w przypadku otwarcia w przeglądarce
new_user
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzieki.

Skoro mówisz, że na nazwa.pl nie powinno być takich problemów to zobaczę jak to pojdzie w praniu.
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: leon1313 »

Najlepszy jest ten język, który znasz. I w bashu tez da rade zrobić.. :-)
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
new_user
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiem ze BASH ma poteżne możliwości ale jakoś nie wyobrażam sobie BASH do parsowania XML.
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: leon1313 »

"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”