net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas
To fajnie ;x A kiedy nowy kernel wrzucisz?
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas
Te błędy przez to, że kernele ext73 nie mają dołączonych ubuntowskich skryptów preinst, prerm, postinst, postrm podczas kompilacji. Jest tylko ręcznie obejście do update-initramfs.taedoju pisze:dzięki za szybką odpowiedź ale nie przyniosła ta komenda porządanego efektu=/.Może chodzi o ten podproces?Kod: Zaznacz cały
mateusz@mateusz-1001HA:~$ sudo dpkg -P --force-all linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs (Odczytywanie bazy danych ... 91306 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs ... Examining /etc/kernel/postrm.d . run-parts: executing /etc/kernel/postrm.d/initramfs-tools 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs update-initramfs: Deleting /boot/initrd.img-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs run-parts: executing /etc/kernel/postrm.d/zz-update-grub 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs exec: 15: update-grub: not found run-parts: /etc/kernel/postrm.d/zz-update-grub exited with return code 2 Failed to process /etc/kernel/postrm.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs.postrm line 269. dpkg: błąd przetwarzania linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs (--purge): podproces zainstalowany skrypt post-removal zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs mateusz@mateusz-1001HA:~$
Z ciekawości pokaż wynik:
Kod: Zaznacz cały
sudo update-grub
sudo rm /var/cache/apt/archives/*
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Cóż w okolicach 99.0 % takie przypadki nie wsypują ... ale może jak wydam kolejna "stabilną" wersje znajdę czas na "wbicie" paczki.deb w/w elementów. Jeszcze jednym rozwiązaniem na zaistniała sytuację, będzie zainstalowanie ponownie samego image kernela poprzez:
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/linux- ... s_i386.deb
a następnie:
cd Pobrane/
sudo dpkg -i --force-all linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs_i386.deb
i kolejno odinstalowanie i ponowna instalacja ... ale może tym razem kernela 12.6 który za chwile udostępnię.
Pozdrawiam
EDIT:
UWAGA dla Ubuntu 10.04 oraz 10.10 ... te skrypty, będą błędnie działać na 9.10. Poniższe kernele oraz proponowane modyfikacje powinny jednak działać także z nowymi wersjami (odpowietrzających obecnym wersjom Ubuntu) dystrybucji bazujących na Debianie - zatem Mint oraz właśnie Debian, a także innym pokrewnych. Jednakże instalacja na innych dystrybucjach niż Ubuntu - we wskazanych wersjach, realizowana jest jedynie na ryzyko i odpowiedzialność podejmujących się tego Śmiałków
Poniższe kernele (wraz ze sterownikami) zbudowałem w oparciu o źródła Vanilla ("czysty" kernel), a także patch (lekko przeze mnie zmodyfikowany - aby mógł działać na spatch`owanym do 2.6.37.2 kernelu) Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups oraz patche (od 0001-0003) BFQ by Paolo Valente.
Ponownie proszę o testy kernela (na chwile obecną jedynie atom) i wasze Panie i Panowie wrażenia i opinie - w szczególności, co do responsywności, a także wydajności np. w grach. Proszę się nie sugerować wynikami glxgeras ... pod patchem sched_autogroup, będą mocno przekłamane w dół
. Jeśli kernel okaże się funkcjonować prawidłowo = wydajniej, responsywniej i bardziej oszczędnie, uznam go za stabilny i umieszczę w wątku przyklejonym.
Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności.
Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:
instalator-linux-imege-headres-v.12.6-atom
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.12.6-atom - sterownik 5.60.246.2
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.12.6-atom - wersja sterownika 0019
Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:
instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.12.6-atom
Użytkownicy chipsetów Wifi firmy Ralink - tu wystarczy uruchomić skrypt dla kernela i nagłówków.
Podibnie, jak w przypadku kernela 12.2, na tę chwilę do obecnego kernela włączyłem sterowniki, które powinny obsługiwać m.in. (nie wliczam chipów na USB) chipy Ralink`a: RT2760, RT2790, RT2860, RT2880, RT2890, RT3052, RT3060, RT3062, RT3090, RT3091, RT3092, RT3562, RT3592 , nie buduje odrębnych modułów.
Ponownie prosze o testy.
Pozdrawiam
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/linux- ... s_i386.deb
a następnie:
cd Pobrane/
sudo dpkg -i --force-all linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs_i386.deb
i kolejno odinstalowanie i ponowna instalacja ... ale może tym razem kernela 12.6 który za chwile udostępnię.
Pozdrawiam
EDIT:
####### Kernel testowy v. 12.6 #######
UWAGA dla Ubuntu 10.04 oraz 10.10 ... te skrypty, będą błędnie działać na 9.10. Poniższe kernele oraz proponowane modyfikacje powinny jednak działać także z nowymi wersjami (odpowietrzających obecnym wersjom Ubuntu) dystrybucji bazujących na Debianie - zatem Mint oraz właśnie Debian, a także innym pokrewnych. Jednakże instalacja na innych dystrybucjach niż Ubuntu - we wskazanych wersjach, realizowana jest jedynie na ryzyko i odpowiedzialność podejmujących się tego Śmiałków

Poniższe kernele (wraz ze sterownikami) zbudowałem w oparciu o źródła Vanilla ("czysty" kernel), a także patch (lekko przeze mnie zmodyfikowany - aby mógł działać na spatch`owanym do 2.6.37.2 kernelu) Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups oraz patche (od 0001-0003) BFQ by Paolo Valente.
Ponownie proszę o testy kernela (na chwile obecną jedynie atom) i wasze Panie i Panowie wrażenia i opinie - w szczególności, co do responsywności, a także wydajności np. w grach. Proszę się nie sugerować wynikami glxgeras ... pod patchem sched_autogroup, będą mocno przekłamane w dół

Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności.
##########################################################
Kernel 2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs
Dla Netbooków opartych na procesorach Intel Atom
##########################################################
Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:
instalator-linux-imege-headres-v.12.6-atom
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.12.6-atom - sterownik 5.60.246.2
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.12.6-atom - wersja sterownika 0019
Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:
instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.12.6-atom
Użytkownicy chipsetów Wifi firmy Ralink - tu wystarczy uruchomić skrypt dla kernela i nagłówków.
Podibnie, jak w przypadku kernela 12.2, na tę chwilę do obecnego kernela włączyłem sterowniki, które powinny obsługiwać m.in. (nie wliczam chipów na USB) chipy Ralink`a: RT2760, RT2790, RT2860, RT2880, RT2890, RT3052, RT3060, RT3062, RT3090, RT3091, RT3092, RT3562, RT3592 , nie buduje odrębnych modułów.
Ponownie prosze o testy.
Pozdrawiam
w wątku przyklejonym - dodałem nowy profil cpufreqd
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
A jak sprawdzić czy mój procesor obsługuje to speedstep? Przy okazji popraw kilka literówek 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
literówek ...
ciągły pośpiech ... a najlepiej sprawdzić na stronie producenta 
PS. dodałem skrypt usuwający błąd init: ureadahead main process (xxx) terminated with status 5

PS. dodałem skrypt usuwający błąd init: ureadahead main process (xxx) terminated with status 5

- aniulka87
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Już nowy kernel? No to trzeba wypróbować;) Ściągniemy i przetestujemy;)
A tak przy okazji mam takie pytanko. Gdy uruchamiam kompa, to na czarnym ekranie pojawia mi się cały spis errorów. Teraz jest ich dużo, bo każde nowe uruchomienie, nawet z uśpienia, dodaje nowy wpis. Z tego co udało mi się zobaczyć, to są to te same błędy lub bardzo podobne. W nazwie mają render error i jakieś 0x...., dalej nie pamiętam. Szybko to znika. Postaram się następnym razem zapisać to co widzę. Nie przeszkadza mi to w niczym, ale wolałabym aby nie wyświetlały mi się jakieś errory;) Może komuś się to z czym skojarzy:)
A tak przy okazji mam takie pytanko. Gdy uruchamiam kompa, to na czarnym ekranie pojawia mi się cały spis errorów. Teraz jest ich dużo, bo każde nowe uruchomienie, nawet z uśpienia, dodaje nowy wpis. Z tego co udało mi się zobaczyć, to są to te same błędy lub bardzo podobne. W nazwie mają render error i jakieś 0x...., dalej nie pamiętam. Szybko to znika. Postaram się następnym razem zapisać to co widzę. Nie przeszkadza mi to w niczym, ale wolałabym aby nie wyświetlały mi się jakieś errory;) Może komuś się to z czym skojarzy:)
MSI U135DX
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
@eXt73
Znalazłem błąd w skrypcie instalującym cpufreqd. Źle nazwałeś skrypt na serwerze, nie potrzebnie wstawiałeś do niego instalator-*
Znalazłem błąd w skrypcie instalującym cpufreqd. Źle nazwałeś skrypt na serwerze, nie potrzebnie wstawiałeś do niego instalator-*
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
ale którą wersje ?
aha jak to by było w przypadku ondemand to rzeczywiście ponowne pobranie mogłoby nazwę instalatora zmienić. W przypadku pierwszorazowego pobranie nie powinno być problemu.
Pozdrawiam
aha jak to by było w przypadku ondemand to rzeczywiście ponowne pobranie mogłoby nazwę instalatora zmienić. W przypadku pierwszorazowego pobranie nie powinno być problemu.
Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/instal ... 3-ondemand
Zły link wrzuciłeś do skryptu. Skrypt pobiera instalator, a nie konfig. To jest wersja dynamiczna.
Zły link wrzuciłeś do skryptu. Skrypt pobiera instalator, a nie konfig. To jest wersja dynamiczna.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
aha ... już poprawione 

-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Oki, dzięki wielkie, działa tak jak trzeba 

- aniulka87
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
w wątku przyklejonym - dodałem nowy profil cpufreqd
Ext73, ten dynamiczny jest dla mojego atomka? Znalazłam, że mój procesor obsługuje to coś (speedstep), ale wolę się upewnić, zanim znowu z własnej głupoty coś zepsuję;)
MSI U135DX
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Jeśli masz Atoma n450 to będzie działać 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Koleżanko powinno działaćaniulka87 pisze:Ext73, ten dynamiczny jest dla mojego atomka? Znalazłam, że mój procesor obsługuje to coś (speedstep), ale wolę się upewnić, zanim znowu z własnej głupoty coś zepsuję;)

Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
robiąc to drogą eXt
po sudo update-grub
"sudo: update-grub: command not found"
przy usuwaniu archiwów
"nie jest katalogiem"
Examining /etc/kernel/preinst.d/
Done.
Rozpakowanie pakietu zastępującego linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs ...
Examining /etc/kernel/postrm.d .
run-parts: executing /etc/kernel/postrm.d/initramfs-tools 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postrm.d/zz-update-grub 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
Konfigurowanie linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs (2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs-10.00.Custom) ...
Running depmod.
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/pm-utils 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/update-notifier 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub 2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
exec: 15: update-grub: not found
run-parts: /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub exited with return code 2
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs.postinst line 341.
dpkg: błąd przetwarzania linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs (--install):
podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
linux-image-2.6.37.2-ext73-f1-12.5-atom-ags-bfq-cfs
"sudo: update-grub: command not found"
przy usuwaniu archiwów
"nie jest katalogiem"
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
A to chyba brak pełnego grubą, co masz zainstalowane ?

-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Mam takie pytanie, czy jest możliwość emulacji większej rozdzielczości ekranu? Nie wszystkie aplikacje/gry mają możliwość zmiany rozmiaru okna, i nie wszystkie mieszczą się na ekranie. Wystarczy żeby z 1024x600 zrobić 1024x768.
-
- Serdeczny Borsuk
ok udało się, po zastosowaniu metody eXt, doszło do tego że nie wywaliło mi błędu przy instalowaniu gruba (w ogóle mogłem to zrobić) zainstalowałem grub, i wykonałem proces deinstalacji raz jeszcze i teraz poszło bez problemu,dziękuje za poświęcony czas!!:)
EDIT:
po instalacji 12.6 nie mogę go wybrać gdy włączam netbooka...=/ podobnie było gdy miałem 12.5 z 12.2 nie miałem tego problemu....teraz gdy robię updajt grub
co powinienem zrobić? może powodem jest to że mam lubuntu ? (przy instalacji pojawia się zapytanie o nakładke gnome,ale później następuje kontynuacja, pyta o lib 2 coś tam czy jest zainstalowany)
problemowy
taedoju.
EDIT:
po instalacji 12.6 nie mogę go wybrać gdy włączam netbooka...=/ podobnie było gdy miałem 12.5 z 12.2 nie miałem tego problemu....teraz gdy robię updajt grub
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.37-ck1-ext73-f1-12.2-atom-bfq-cfs
Found GRUB 2: /boot/grub/core.img
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst ... done
problemowy
taedoju.

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Witam. Mam Acer Apire One D255 z Intelem Atom N450, jak wyczytałem w tym temacie i na stronie intela ten procesor obsługuje speedstep, zatem zainstalowałem twoje ustawienia dynamiczne cpufreq. I mam takie pytanie, jeżeli mój netbook chodzi na baterii i mam włączony dajmy na to firefoxa z filmikiem hd z youtube'a no to wtedy procesor powinien chodzić na pełnej mocy i tak jest mimo, że cpufreq-info podaje 1000MHz a nie 1666MHz?
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
@eXt73
Masz jakieś pomysły co do nowego kernela? 12.6 jak na razie sprawuje się u mnie super, bardzo szybki, zero "namysłu", wystarczy że kliknę, a system od razu robi co chcę.
Masz jakieś pomysły co do nowego kernela? 12.6 jak na razie sprawuje się u mnie super, bardzo szybki, zero "namysłu", wystarczy że kliknę, a system od razu robi co chcę.