[SOLVED] Mplayer sie zawiesza

Grafika, film, dźwięk.
donDeMoN
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] Mplayer sie zawiesza

Post autor: donDeMoN »

Po ostatniej - wczorajszej aktualizacji Mplayer zawiesza sie przy odtwarzaniu filmu. A konkretniej w czasie odtwarzania filmu w pewnym momencie obraz jakby sie "wykrzacza" i następuje zawieszenie odtwarzacza.

Częściowo ten problem udało mi sie rozwiązać przez zmiane w opcjach kodeka ze standardowego Xvid 1.0 na FFmpeg. Tyle, że teraz zamiast zawieszania sie wywala mi błedy w czasie odtwarzania typu "Error at MB: 849", "header damaged" itd. Można dalej oglądać, ale widać po tych upierdliwych komunikatach, że ktoś coś schrzanił we wczorajszej aktualizacji, bo dotychczas nie miałem żadnych problemów.

Pomóżcie ludziska!

P.S. Dodaje, że sprawdzałem na kilku plikach avi.
Awatar użytkownika
alex2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Openbox

Odp: Mplayer sie zawiesza

Post autor: alex2 »

Spróbuj
sudo apt-get purge mplayer
sudo apt-get install mplayer

Jak nie pomoże, to podaj proszę wynik komendy:
dpkg -l | grep codec
donDeMoN
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wykonałem oba polecenia, ale nie wiedzieć czemu nie mam zainstalowanego Mplayera. Spróbowałem z komendy sudo apt-get autoremove mplayer i później sudo apt-get install mplayer ale dalej to samo. Nie ma programu na liście zainstalowanych.
Awatar użytkownika
alex2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Spróbuj przez włączenie konsoli i polecenie mplayer.
donDeMoN
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale odpaliłem ponownie skrypt co jest na pulpicie "Skonfiguruj Lamparcika". Dałem tam na instalacje mplatyera i kodeków. Program jest już na liście systemowej tylko te same błędy wyrzuca przy odtwarzaniu.

dpkg -l | grep codec daje taki wynik:

Kod: Zaznacz cały

ii  gnome-codec-install                   0.4.2ubuntu2                                    GStreamer codec installer
ii  libavcodec-extra-52                   4:0.5.1-1ubuntu1+medibuntu1                     ffmpeg codec library
rc  libavcodec52                          4:0.5.1-1ubuntu1                                ffmpeg codec library
ii  libcelt0-0                            0.7.1-1                                         The CELT codec runtime library
ii  libdirac-encoder0                     1.0.2-2                                         open and royalty free high quality codec - e
ii  libkate1                              0.3.7-3                                         Kate is a codec for karaoke and text encapsu
ii  libmimic0                             1.0.4-2build1                                   A video codec for Mimic V2.x content
ii  libopencore-amrnb0                    0.1.2-1                                         Adaptive Multi Rate speech codec - shared li
ii  libopencore-amrwb0                    0.1.2-1                                         Adaptive Multi-Rate - Wideband speech codec 
ii  libspeex1                             1.2~rc1-1ubuntu1                                The Speex codec runtime library
ii  libwavpack1                           4.60.1-1                                        an audio codec (lossy and lossless) - librar
ii  libxvidcore4                          2:1.2.2+debian-0ubuntu2                         An open source MPEG-4 video codec (library)
ii  w32codecs                             1:20110131-0.1medibuntu1                        win32 binary codecs
Awatar użytkownika
alex2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Widzę, że masz w32 codecs z Medibuntu.
Ja mam to co Ty, tylko bez tego w32. Też mam Mplayera - avi, mpeg, wmv, mp3, i dvd - hulają ok.

Możliwe że dublują działanie.
Ja bym proponował usunąć w32 codecs.
donDeMoN
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ale napisz jak sie usuwa ten kodek. Podaj komende.

EDIT:
OK już sam znalazłem jak tą usunąć.

sudo apt-get purge w32codecs

Problem z odtwrzaniem rozwiązany. Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”