Drukarki sieciowe - instalacja.

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
stachst
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Drukarki sieciowe - instalacja.

Post autor: stachst »

Na komputerze w pracy widzę w sieci komputery, jeśli są włączone.
Nie widzę natomiast dwóch drukarek, które są w sieci.
Kiedyś miałem dwie podłączone, jak miałem na komputerze zakładowym Win 98.
Czy jeśli nie widzę tych drukarek, to one są podłączone do komputerów i te dopiero udostępniają je innym użytkownikom?
Jak jedną z nich sobie podłączyć, aby móc drukować?
Mam Linux Ubuntu- sieć zakładowa i internet już mi działa!
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Drukarki sieciowe - instalacja.

Post autor: frytek »

drukarka sieciowa (w sensie "sprzętowo sieciowa") nie musi być widoczna. ale powinieneś znać jej IP i model.

IP można sobie w większości drukarek wydrukować - z menu na drukarce przeważnie jest dostępna opcja "drukuj konfigurację" - obejmuje to licznik stron, MAC adres, IP itd. przynajmniej tak jest w HP.

jak już poznasz IP, to system/administracja/drukarki/nowa drukarka. Wybierasz opcję Sieciowa i potem "TCP Socket/Jet Direct". potem musisz pokazać model. jeśli go nie ma, to można pobrać (jeśli drukarka działa pod linuksem) odpowiedni plik ze sterownikiem ze strony Linux Printing.

Natomiast jeśli drukarka jest "sieciowa" w sensie takim, że udostępnia ją windows, to wybierasz typ "sieciowa / SMB / Windows" - trzeba wklepać IP kompa i nazwę udostępniania, a potem podać jakiegoś usera i hasło z kompa, który udostępnia. :)
abyss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Post autor: abyss »

Jakie modele laserowych drukarek sieciowych, B/W A4 (podpiętych kablem na stałe do routera Dl-524) możecie polecić? Chodzi mi o bezproblemową i wygodną pracę w domu w niewielkiej sieci gdzie pracuje Ubuntu i Windows, pewnie jakiś dysk sieciowy i może i jakiś Macintosh w przyszłości... W tej chwili mam kombajn/ plujkę lexmarka X2550 i niestety brak sterowników do Ubuntu - kolejny raz nie chcę wpakować się w podobny kanał...
Beyo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: Beyo »

Korzystając z okazji zapytam czy ktoś wie ktore sterowniki będą odpowiednie do Xerox Phaser 3428?
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: frytek »

tobikster
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: tobikster »

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich:)

Mam drukarkę Brother DCP-135C podłączoną do komputera z Windowsem XP. Jak u siebie też miałem Windowsa, to nie było problemu, ale teraz jak mam Ubuntu 8.10, to nie mam pojęcia jak ustawić tą drukarkę :( próbowałem sposobu z kilku postów wyżej (drukarka SMB) ale udało mi się tylko wyprodukować błąd:
Nie znaleziono udziałów drukowania. Należy sprawdzić, czy usługa Samba jest zaznaczona jako zaufana w konfiguracji zapory sieciowej.

Aby to zrobić, należy wybrać System->Administracja->Zapora sieciowa z menu głównego
Firewalla mam wyłączonego... A Linuxa używam od 2 dni i nie wszystko jeszcze łapie :P

Mam nadzieję, że ktoś będzie umiał pomóc :)
jozekbudz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: jozekbudz »

Witam
Skąd mogę zdobyć sterownik do Canon ImageRunner 2520? na stronie http://www.openprinting.org nie mogę go znaleźć natomiast na stronie producenta ppd nie validuje się prawidłowo z cups.org i wywala błędy podczas sprawdzania tego sterownika(jest tam takie fajne narzędzie do sprawdzania ppd), może to jest problemem teoretycznie przez cups widzę tę drukarkę sieciową natomiast po skonfigurowaniu i wgraniu sterownika nie otrzymuję błędu ale też nic się nie drukuje. Ma ktoś jakiś pomysł?

Ubuntu 10.10pl
Ubuntu 10.10
J.B.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”