PPPoE Ubuntu 10.10 [SOLVED]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
PPPoE Ubuntu 10.10 [SOLVED]
Witam mam problem z polaczeniem pppoe uzywajac komendy pppconf gdyz po jej wpisaniu i na pierwsze pytanie klikam "YES" otrzymuje taki komunikat :
http://i18.photobucket.com/albums/b113/ ... enshot.png
Screenshot nie jest z mojego pulpitu ale mam taki sam blad.Aha przez internet lacze sie (teraz w windowsie) poprzez karte wifi pod pci (TL-WN551G) mam do niej podpieta antene panelowa zewnetrzna i na windzie wszystko smiaga bardzo dobrze.Adres na widnowsie od privider'a dostaje automatycznie czyli DHCP.Dodam ze na ubuntu nic nie zmieniam swieza instalka i otrzymuje w/w blad ;/ .
Czy jest ktos w stanie udzielic mi pomocy aby zadzialal ten internet ?:) Dodam ze na tej samej karcie i antenie internet dzialał normalnie dopÓki dostawca nie zmienil na uwierzytelnianie poprzez pppoe.Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
http://i18.photobucket.com/albums/b113/ ... enshot.png
Screenshot nie jest z mojego pulpitu ale mam taki sam blad.Aha przez internet lacze sie (teraz w windowsie) poprzez karte wifi pod pci (TL-WN551G) mam do niej podpieta antene panelowa zewnetrzna i na windzie wszystko smiaga bardzo dobrze.Adres na widnowsie od privider'a dostaje automatycznie czyli DHCP.Dodam ze na ubuntu nic nie zmieniam swieza instalka i otrzymuje w/w blad ;/ .
Czy jest ktos w stanie udzielic mi pomocy aby zadzialal ten internet ?:) Dodam ze na tej samej karcie i antenie internet dzialał normalnie dopÓki dostawca nie zmienil na uwierzytelnianie poprzez pppoe.Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Odp: PPPoE Ubuntu 10.10
Zacznij od słownika do przeglądarki.Qairox pisze: Dodam ze na tej samej karcie i antenie internet dzialał normalnie dopuki dostawca nie zmienil na uwierzytelnianie poprzez pppoe.Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Natomiast co do pppoe - to jeśli nie działa, dlaczego nie zgłosisz do dostawcy?
Jeśli wybrałeś prawidłowo interfejs sieciowy, a nie widać koncentratora pppoe
- co program grzecznie zameldował, to najpierw tam zapytaj.
Ewentualnie, radziłbym spróbować na innym systemie, jeśli masz taką możliwość, lub LiveCD.
Po za tym, jeśli to radiówka, to czy na pewno wybierasz właściwą sieć, i właściwe parametry połączenia? bo może tam się coś zmieniło?
To by było na tyle.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
Zanim wpisze komende pppoeconf musze cos konfigurowac w network menadzerze ?
Do dostawcy nie mam po co zglaszac bo na windowsie wszystko dziala bez najmniejszego problemu ;/ .Co do interfejsu sieciowego mam do wyboru tylko jeden (wlan0)
Do dostawcy nie mam po co zglaszac bo na windowsie wszystko dziala bez najmniejszego problemu ;/ .Co do interfejsu sieciowego mam do wyboru tylko jeden (wlan0)
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Jeśli u dostawcy jest ok, a u Ciebie wszystko działało, zanim założyli pppoe, to jak myślisz, gdzie jest problem?
Większość podobnych problemów, jakie widziałem, wynikała z błędów w Network Managerze. Natomiast na screenie, program uprzejmie zawiadomił również, że być może inny proces pppoe blokuje interfejs.
Czy w Network-managerze nie ma przypadkiem opcji połączenia pppoe? - bo może tam to trzeba ustawić?
Na twoim miejscu spróbowałbym usunąć ustawić wszystkie parametry w Network-managerze, jak to nie pomoże, to wywalić Network-managera i zainstalować na to miejsce Wicd, - jest znacznie bardziej niezawodny niż NM.
To by było na tyle

Większość podobnych problemów, jakie widziałem, wynikała z błędów w Network Managerze. Natomiast na screenie, program uprzejmie zawiadomił również, że być może inny proces pppoe blokuje interfejs.
Czy w Network-managerze nie ma przypadkiem opcji połączenia pppoe? - bo może tam to trzeba ustawić?
Na twoim miejscu spróbowałbym usunąć ustawić wszystkie parametry w Network-managerze, jak to nie pomoże, to wywalić Network-managera i zainstalować na to miejsce Wicd, - jest znacznie bardziej niezawodny niż NM.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
Odinstalowalem NM sciagnalem na windzie paczki wymagane przez wicd ,recznie zainstalowalem i internet dzialal ale kilka minut i przestal.Po restarcie znow neichce dzialac ;/ Sprawdze czy usuniecie sterownikow linuxowych i uzycie ndiswrappera pomoze.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
sudo oczywiście wpisujesz (?)
-
- Piegowaty Guziec
Hehe co za pytanie
Bez sudo komenda pppoeconf by nie zadzialala w ogole.Problem rozwiazany ,sterownik linuxowy karty wlan0 dodalem do blacklist a nastepnie instalacja sterownikow z windowsa i internet smiga elegancko 
@EDIT Wszystko naprawione ,wylaczenie IPV6 w celu przyspieszenia ladowania stron i jest git.

@EDIT Wszystko naprawione ,wylaczenie IPV6 w celu przyspieszenia ladowania stron i jest git.