Gry -> Ubuntu -> Pomoc

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Kuku1985
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Gry -> Ubuntu -> Pomoc

Post autor: Kuku1985 »

Witam od nie dawna mam ubuntu 10.04 Tak sie przyglądam filmikom na YT w jakie gry można grać przez wine (odrazu dodam mam tylko ubuntu) - nie wiem czy do tego jest potrzebny jeszcze windows wydaje mi się że nie bo w innym przypadku to by było głupie - ale sie nie znam wiec nie ma co polenizować :P
Te wszystkie gry na linux'a to jakaś kpina po za quake4 reszta to porażka lepsze gry mam w telefonie. Czy to się kiedyś zmieni? całość systemu graficznie wali windowsa po głowie tylko nie w grach :(
Może ktoś mi łaskawie pomoże zajnstalować pare gier... najbardziej mi zależy na starcraft 2, NFS Carbon lub Pro Street, sieciówka S4 League, Prey no i może tym Quake4
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 22:29 przez Kuku1985, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Gry -> Ubuntu -> Pomoc

Post autor: igotit4free »

Proponuję abyś zajrzał do działu o grach ... czego tam nie znajdziesz, to wyskoczy z Google po wpisaniu frazy "WineHQ nazwa_gry".
Jak trafisz na nie opisane i nie mające rozwiązania problemy, wtedy załóż na ten temat wątek z treściwym tytułem i opisem.

Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJ
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Awatar użytkownika
Krisof
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Re: Gry -> Ubuntu -> Pomoc

Post autor: Krisof »

Jak mi się zdaje Q4 jest natywnie po Linuxa (aż sprawdziłem), kumpel NFS MW i Carbon'a odpalał przez wine. Ja na gry nie narzekam, a i większość da się przez Wine i PlayOnLinux odpallić. Generalnie sprawa jest prosta: chcesz grać, kup konsole :P
Ogólnie jak gram to w: Nexuiz, Urban Terror, FoFiX, Wolfenstein ET, True Combat, Racer, Open Arena i Q3.

PS. Aż nie wiedziałem, że tyle gier mam na dysku :O
PS2. A tu linki z grami (może sprawdzałeś):
http://gry.linux.pl/forum/viewtopic.php?id=15334
http://gry.linux.pl/?id=katalog&kategoria=9&results=1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”