jak dodać nazwę serwera do DNS

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
marcinmax232
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

jak dodać nazwę serwera do DNS

Post autor: marcinmax232 »

Posiadam serwer www postawiony na Ubuntu , mam problem polegający na dynamicznym IP , potrafię odczytać zewnętrzne IP ale nie wiem jak rozgłosić w sieci aby serwery DNS dowiedziały się że nowe IP ma tę samą nazwę .Wiem że ten problem można rozwiązać poprzez serwisy no-ip i dyndns (tak teraz działają moje strony) ale te serwisy narzucają swoje końcówki w nazwach .Jestem ciekawy czy można ten problem ominąć jakimś lokalnym skryptem lub dopisaniem czegoś do istniejących plików config .Moim marzeniem jest aby nazwa http://marcinforty.webhop.net/ mogła być nazwą www.marcinforty.pl bez dodatkowych opłat.
bigfun
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Re: jak dodać nazwę serwera do DNS

Post autor: bigfun »

Najprostsze rozwiązanie to skorzystanie z dyn-dns czy no-ip, wykorzystanie ich domeny, a następnie ustawienie rekordu CNAME w dnsie strony marcinforty.pl wskazującego na domenę od dyn-dns/no-ip . Z tego co pamiętam no-ip pozwalało podpiąć pod ich system swoją domenę - ale rozumiem że to usługa płatna?
"Never argue with idiot. He will drag you down to his level and then beat with experience."

Nie udzielam pomocy poza forum.
Awatar użytkownika
marcinmax232
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak, by można było wpisać nazwę z www oraz zupełnie dowolną treścią to są to usługi płatne ,natomiast jako http://marcinforty.webhop.net/ to działa dobrze , ale ja kombinuje jak stworzyć swój prywatny serwer no-ip :)
Awatar użytkownika
marcinmax232
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Bezpłatne podpięcie strony pod no-ip oraz dyndns jest ograniczone ilościowo :) dlatego moje poszukiwania
bigfun
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: bigfun »

Właściwie to mógłbyś. Nie wiem u kogo masz zarejestrowaną domenę .pl , ale jeśli provider udostępnia jakiś sensowne narzędzie do zmiany IP na które kieruje ta domena, to mógłbyś odpalić sobie jakiś skrypt, który automatycznie podłączy się do tego providera i ustawi rekord A na nowe IP ( z minimalną wartością TTL). Kwestia tego, czy provider udostępnia jakieś API, bo jeśli wymagałoby to przekopania przez trylion zakładek w webowym panelu admina przy pomocy skryptu, to może być ciężko....
"Never argue with idiot. He will drag you down to his level and then beat with experience."

Nie udzielam pomocy poza forum.
Awatar użytkownika
marcinmax232
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Domeny .pl nie mam rejestrowanej, strony które mam po no-ip i dyn-dns tez nigdzie nie mam zarejestrowanych poza tymi serwisami(bazuje na usłudze darmowej ) , jak zarejestrowałem stronę
jako domene.pl i dałem przekierowanie na stronę z dyn-dns to działała ,ale za rejestracje muszę płacić przy paru stronach nie komercyjnych jest to spory wydatek ,kombinuje ze serwis no-ip zbiera dane o stronach i je rozsyła do serwerów dns ale nie mam pojęcia w jaki sposób to robi?Bo odczytanie na bieżąco nr IP jet łatwe, kiedyś myślałem ze bez zewnętrznego serwera jest to niemożliwe ,ale utknąlem na wydawało by się prostszej rzeczy jak aktualizacja informacji o stronach .
Awatar użytkownika
marcinmax232
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Na serwerze ma zainstalowanego BINDA morze z nim to jakoś połączyć ale nie wiem gdzie wpisywać tam nowe strony ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”