Ja mam na jednym dysku super działające Ubuntu10.10, a na drugim mulącego debiana 6.0.
No nie mogę na mim za choinę skonfigurować grafiki . Jeszcze z nim walczę, ale to chyba długo nie potrwa,
bo kończą mi się pomysły.Poleci jak nic
A ktoś tu pisał że on jest dla początkujących , chociaż nie uważam się za początkującego.
Ja polecam szczerze Debiana także śmiało zasysaj tego Debiana 6.0 Squeeze. To co jacekalex napisał, że mu czegoś tam brakuje. Owszem zgadza się, ale co to za problem dodać nowe moduły i pakiety ? Debian w/g mnie lepszy bo nie ma wielu takich magicznych pierdółek z ubuntu... tam sam sobie decydujesz co chcesz mieć w systemie i nie musisz bawić się w wywalanie magicznych ustrojstw rodem z ubuntu.
Poza tym debian-keyring to też fajna sprawa w Debianie. Także jesli chodzi o mnie to DEBIAN górą .
Wiesz, problem to i jest, jak nie można skonfigurować karty graficznej
Nie mówię, że debian jest zły ale mogli by przynajmniej dodać tak podstawowe rzeczy jak obsługa
grafiki i wi-fi, żeby ludzie na start nie musieli kombinować i prosić na forach o pomoc.
Pracuję na laptopie i niestety ani wi-fi ani grafiki nie miałem. Ale mając ruter i kabel poklepałem w klawiaturę, dociągnąłem sterowniki i sieć ruszyła. Z grafika dałem sobie spokój.
W ogóle dałem już sobie spokój z debianem
Właśnie w planach mam stworzenie poradnika obszernego z roznymi zagadnieniami i rozwiazaniami problemow dot. debiana. Wsrod nich znajdzie sie tez informacja jak zainstalowac sterowniki NVIDIA/ ATI w Debianie.