Jutro odbędzie się oficjalna premiera długo oczekiwanej przeglądarki internetowej Mozilla Firefox 4.0. Jednak już dziś Mozilla udostępniła na swoich serwerach pliki instalacyjne z finalną wersją programu.
Nowa wersja wnosi wiele ciekawych funkcji i usprawnień oraz zmieniony wygląd. Wśród nich znajdziemy m.in. karty programów, grupowanie kart, synchronizację oraz pasek dodatków. Zmodyfikowany wygląd wykorzystuje teraz interfejs Areo dostępny w Windows Vista i 7. Developerzy Mozilli przygotowali również zupełnie nowy menadżer dodatków. Ciekawym rozwiązaniem jest zastąpienie standardowego paska menu jednym przyciskiem „Firefox”. Warto również dodać, że przeglądarka uruchomiona w Windows 7 będzie miała wsparcie dla multitouch.
Pobierz przeglądarkę Mozilla Firefox 4.0 PL dla Windows
Firefox w wersji czwartej posiada zmodyfikowany mechanizm zarządzania kartami. Użytkownik może teraz na stałe przypiąć wybraną kartę, której szerokość zmniejsza się do rozmiaru miniaturowej ikony strony. W ten sposób może stworzyć w lewym brzegu paska kart, pasek z ikonami szybkiego dostępu do ulubionych stron internetowych, takich jak poczta, portale internetowe czy serwisy społecznościowe. Z kolei funkcja grupy kart umożliwi szybki podgląd otwartych kart oraz ich pogrupowanie.
Pasek adresu został wyposażony w mechanizm przełączania się pomiędzy kartami. Gdy na nowej karcie próbujemy wywołać stronę, która jest już otwarta na innej karcie, Firefox automatycznie zaproponuje przełączenie właśnie na tę kartę.
Nowością jest również zastąpienie paska stanu przez domyślnie ukryty pasek rozszerzeń. Teraz informacje o postępie ładowania elementów strony wyświetlane są w tymczasowym pasku, który nie zajmuje już całej szerokości okna przeglądarki.
Bardzo ciekawą funkcją jest Firefox Sync, która umożliwia synchronizację ustawień, zakładek czy zapamiętanych haseł. Rozszerzenie to zostało teraz zintegrowane z przeglądarką.
Mozilla Firefox 4.0 bazuje na silniku Gecko 2.0. Posiada wsparcie dla sprzętowej akceleracji, dzięki czemu podczas renderowania strony wykorzystywany jest procesor graficzny (GPU), a odciążany jest główny procesor (CPU). W Windows wykorzystywane będą biblioteki Direct3D. Z kolei Linux i Mac OS X będzie korzystał odpowiednio z XRender oraz OpenGL. Nowością jest obsługa HTML5, CSS3 i mechanizmu Local Storage. Warto również wspomnieć o wsparciu dla materiałów wideo w formacie WebM.
Finalna wersja przeglądarki Mozilla Firefox 4.0 PL dostępna jest już do pobrania dla systemów Windows, Mac OS i Linux.
Źródło Download
Nic tylko pobierać, co niniejszym uczyniłem
Również posiadam FF 4.0 i jest dużo szybszy i lepszy niż poprzednia wersja . Podoba mi się rozwiązanie w postaci guziczka FIREFOX .
Z dodatków mogę gorąco polecić :
- Speed Dial (świetny menadżer ulubionych stronek.) - można ustawić tło pod zakładki , ustawić jako stronę startową i do nowych kart. Można sobie dostosowac ilość komórek z stronami w grupie zakładek. Mozna tworzyc nowe zakladki i je odpowiednio nazywac np: Informatyka i tam umieszczac zakladki dot. informatyki. Naprawde bardzo polecam ten fajowy dodatek.
I teraz ten 3,6 zmienił nazwę na Namoroka Web Browser, ten niby FF 4 nazywa się Minefield 4.0b13pre której nijak nie idzie spolszczyć, obie przeglądarki mają całkiem niebieskie ikony
Foka0111: Wywal oba te repozytoria, po co Ci one? W jednym są te wersje testowe własnie, Namoroka i Minefield. A w drugim jest... Seamonkey:D
Poczekaj, aż Firefox pojawi się bezpośrednio w repozytorium Ubuntu, albo ściągnij paczkę ze strony Mozilli http://download.mozilla.org/?product=fi ... ux&lang=pl
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Toshio1988 pisze: Podoba mi się rozwiązanie w postaci guziczka FIREFOX .
Hmm, chodzi Ci może o ten przycisk z menu na górze po wyłączeniu paska menu? Szczerze to ja się w tym pogubiłem i wróciłem do standardowego układu (czyt. pasek menu). Po tylu latach to nie wiem, czy się przestawię, taki już ze mnie beton
@ Foka0111, nie po to dałem linka do downloadu, żebyś sobie teraz dopisywał jakieś repo z wersjami nightly czy tam innymi niestabilnymi
Foka0111: Wywal oba te repozytoria, po co Ci one? W jednym są te wersje testowe własnie, Namoroka i Minefield. A w drugim jest... Seamonkey:D
Poczekaj, aż Firefox pojawi się bezpośrednio w repozytorium Ubuntu, albo ściągnij paczkę ze strony Mozilli http://download.mozilla.org/?product=fi ... ux&lang=pl
Chciałem poużywać trochę tej 4 ,żeby potem szoku nie dostać gdzie co jest i które dodatki działają (nie działa na razie translacja google (tumaczy całe strony),słownik Polski i parę innych przydatnych rzeczy.
A FF4 to chyba już dziś powinien się pokazać.
W oficjalnym repo to pewnie 4 znajdzie się za pół roku
Odhaczyłem te dwa repo i teraz jak wrócić najprościej do oficjalnej wersji ? Muszę przeinstalować FF ?
I teraz ten 3,6 zmienił nazwę na Namoroka Web Browser, ten niby FF 4 nazywa się Minefield 4.0b13pre której nijak nie idzie spolszczyć, obie przeglądarki mają całkiem niebieskie ikony
@ majsza, tu idzie o standardowe repo Ubuntu, a nie jakieś tam PPA Mozillowskie czy inne. Nowy FF pewnie będzie domyślnie w Natty, bo w starszych raczej się już nie pojawi.
@ Foka0111, Kroczek po kroczku:
1. Odinstaluj FF
2. Wywal te repo PPA co żeś dodał
3. Zrób apt-get update 4. Wgraj FF4 z linka co podałem, ewentualnie zaciągnij starszą wersję z oficjalnego repo.
Hwiparam pisze:
1. Odinstaluj FF
2. Wywal te repo PPA co żeś dodał
3. Zrób apt-get update 4. Wgraj FF4 z linka co podałem, ewentualnie zaciągnij starszą wersję z oficjalnego repo.
No dobra,ale jak pojawi się ostateczna wersja FF4 to minefield podmieni mi się na właśnie FF4 przez repo które mam u siebie.Bo jak tak to nie ma sensu ruszać
Odinstalowałem FF4,pobrałem ze strony mozilli finalną wersję "gotową" ,przekopiowałem tam gdzie trzeba i cieszę się nowym FF4.
Dla odmiany w porównaniu z beta13 wtyczka novell Moonlight (najnowsz) nie działa (dziwne)
Sprawdzanie pisowni działa natomiast bez wtyczki.
Foka0111 pisze:
Sprawdzanie pisowni działa natomiast bez wtyczki.
U mnie sprawdzanie pisowni działa "bez wtyczki" chyba od wersji 3.0 czy jakoś tak - wtedy co dodali do FF opcję słownika Ja zwykłem używać binarek od Mozilli, jak instalujesz z repo to pewnie musisz oddzielnie słownik doinstalować.
Hwiparam pisze:@ majsza, tu idzie o standardowe repo Ubuntu, a nie jakieś tam PPA Mozillowskie czy inne. Nowy FF pewnie będzie domyślnie w Natty, bo w starszych raczej się już nie pojawi.
Mi w zasadzie chodzi o to, że dla posiadaczy starszych wersji instalacja z tego PPA może być jedynym "ratunkiem" jeżeli chodzi o posiadanie FF4. W 9.10 domyślnie miałem 3.5 i jakbym tego nie zmienił, to miałbym żółwia, a nie przeglądarkę.
No na upartego można i tak. Ale też nie rozumiem, czemu posiadacze starszych wersji systemu są niby skazani na korzystanie z tychże wersji i dodawanie sobie PPA? Nie lepiej zaktualizować cały system? No chyba, że ktoś ma jakiś egzotyczny sprzęt, na którym nowsze wersje nie działają, ale to się chyba rzadko zdarza.