Firefox 4.0 już jest!

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Firefox 4.0 już jest!

Post autor: Hwiparam »

Jutro odbędzie się oficjalna premiera długo oczekiwanej przeglądarki internetowej Mozilla Firefox 4.0. Jednak już dziś Mozilla udostępniła na swoich serwerach pliki instalacyjne z finalną wersją programu.

Nowa wersja wnosi wiele ciekawych funkcji i usprawnień oraz zmieniony wygląd. Wśród nich znajdziemy m.in. karty programów, grupowanie kart, synchronizację oraz pasek dodatków. Zmodyfikowany wygląd wykorzystuje teraz interfejs Areo dostępny w Windows Vista i 7. Developerzy Mozilli przygotowali również zupełnie nowy menadżer dodatków. Ciekawym rozwiązaniem jest zastąpienie standardowego paska menu jednym przyciskiem „Firefox”. Warto również dodać, że przeglądarka uruchomiona w Windows 7 będzie miała wsparcie dla multitouch.

Pobierz przeglądarkę Mozilla Firefox 4.0 PL dla Windows

Firefox w wersji czwartej posiada zmodyfikowany mechanizm zarządzania kartami. Użytkownik może teraz na stałe przypiąć wybraną kartę, której szerokość zmniejsza się do rozmiaru miniaturowej ikony strony. W ten sposób może stworzyć w lewym brzegu paska kart, pasek z ikonami szybkiego dostępu do ulubionych stron internetowych, takich jak poczta, portale internetowe czy serwisy społecznościowe. Z kolei funkcja grupy kart umożliwi szybki podgląd otwartych kart oraz ich pogrupowanie.

Pasek adresu został wyposażony w mechanizm przełączania się pomiędzy kartami. Gdy na nowej karcie próbujemy wywołać stronę, która jest już otwarta na innej karcie, Firefox automatycznie zaproponuje przełączenie właśnie na tę kartę.

Nowością jest również zastąpienie paska stanu przez domyślnie ukryty pasek rozszerzeń. Teraz informacje o postępie ładowania elementów strony wyświetlane są w tymczasowym pasku, który nie zajmuje już całej szerokości okna przeglądarki.

Bardzo ciekawą funkcją jest Firefox Sync, która umożliwia synchronizację ustawień, zakładek czy zapamiętanych haseł. Rozszerzenie to zostało teraz zintegrowane z przeglądarką.

Mozilla Firefox 4.0 bazuje na silniku Gecko 2.0. Posiada wsparcie dla sprzętowej akceleracji, dzięki czemu podczas renderowania strony wykorzystywany jest procesor graficzny (GPU), a odciążany jest główny procesor (CPU). W Windows wykorzystywane będą biblioteki Direct3D. Z kolei Linux i Mac OS X będzie korzystał odpowiednio z XRender oraz OpenGL. Nowością jest obsługa HTML5, CSS3 i mechanizmu Local Storage. Warto również wspomnieć o wsparciu dla materiałów wideo w formacie WebM.

Finalna wersja przeglądarki Mozilla Firefox 4.0 PL dostępna jest już do pobrania dla systemów Windows, Mac OS i Linux.
Źródło
Download
Nic tylko pobierać, co niniejszym uczyniłem :)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Firefox 4.0 już jest!

Post autor: Admc »

Ja już mam finala od wczoraj :P
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Toshio1988 »

Również posiadam FF 4.0 i jest dużo szybszy i lepszy niż poprzednia wersja ;). Podoba mi się rozwiązanie w postaci guziczka FIREFOX .

Z dodatków mogę gorąco polecić :
- Speed Dial (świetny menadżer ulubionych stronek.) - można ustawić tło pod zakładki , ustawić jako stronę startową i do nowych kart. Można sobie dostosowac ilość komórek z stronami w grupie zakładek. Mozna tworzyc nowe zakladki i je odpowiednio nazywac np: Informatyka i tam umieszczac zakladki dot. informatyki. Naprawde bardzo polecam ten fajowy dodatek.
bruus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: bruus »

A ja nie mogę go zainstalować :)
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

No właśnie.Do tej pory miałem zainstalowanego FF 3,6... i dodane to repo

http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mozilla ... ppa/ubuntu

Dodałem jeszcze to repo

ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa

i zainstalowałem sobie równolegle FF 4

I teraz ten 3,6 zmienił nazwę na Namoroka Web Browser, ten niby FF 4 nazywa się Minefield 4.0b13pre której nijak nie idzie spolszczyć, obie przeglądarki mają całkiem niebieskie ikony
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

Oficjalnie wydanie Firefox 4.0 nadal jeszcze nie wyszło, jak można tu przeczytać:
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... eases/4.0/

Foka0111: Wywal oba te repozytoria, po co Ci one? W jednym są te wersje testowe własnie, Namoroka i Minefield. A w drugim jest... Seamonkey:D
Poczekaj, aż Firefox pojawi się bezpośrednio w repozytorium Ubuntu, albo ściągnij paczkę ze strony Mozilli http://download.mozilla.org/?product=fi ... ux&lang=pl
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Toshio1988 pisze: Podoba mi się rozwiązanie w postaci guziczka FIREFOX .
Hmm, chodzi Ci może o ten przycisk z menu na górze po wyłączeniu paska menu? Szczerze to ja się w tym pogubiłem i wróciłem do standardowego układu (czyt. pasek menu). Po tylu latach to nie wiem, czy się przestawię, taki już ze mnie beton :craz:

@ Foka0111, nie po to dałem linka do downloadu, żebyś sobie teraz dopisywał jakieś repo z wersjami nightly czy tam innymi niestabilnymi :P
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

pioruns pisze:Oficjalnie wydanie Firefox 4.0 nadal jeszcze nie wyszło, jak można tu przeczytać:
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... eases/4.0/

Foka0111: Wywal oba te repozytoria, po co Ci one? W jednym są te wersje testowe własnie, Namoroka i Minefield. A w drugim jest... Seamonkey:D
Poczekaj, aż Firefox pojawi się bezpośrednio w repozytorium Ubuntu, albo ściągnij paczkę ze strony Mozilli http://download.mozilla.org/?product=fi ... ux&lang=pl
Chciałem poużywać trochę tej 4 ,żeby potem szoku nie dostać gdzie co jest i które dodatki działają (nie działa na razie translacja google (tumaczy całe strony),słownik Polski i parę innych przydatnych rzeczy.
A FF4 to chyba już dziś ;-) powinien się pokazać.
W oficjalnym repo to pewnie 4 znajdzie się za pół roku
Odhaczyłem te dwa repo i teraz jak wrócić najprościej do oficjalnej wersji ? Muszę przeinstalować FF ?
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Stabilny Firefox 4 powinien pojawić się niedługo w tym ppa.

Jak na razie Firefox 4.0 ma jeszcze status RC2!

Nie ma też co liczyć na to, że pojawi się w standardowych repozytoriach Ubuntu starszych niż 11.04.

Pozdrawiam
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Toshio1988 »

@Hwiparam

Tak o ten guziczek mi chodzi ;-) . Dzięki niemu jest większy porządek w okienku FF.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

Foka0111 pisze:No właśnie.Do tej pory miałem zainstalowanego FF 3,6... i dodane to repo

http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mozilla ... ppa/ubuntu

Dodałem jeszcze to repo

ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa

i zainstalowałem sobie równolegle FF 4

I teraz ten 3,6 zmienił nazwę na Namoroka Web Browser, ten niby FF 4 nazywa się Minefield 4.0b13pre której nijak nie idzie spolszczyć, obie przeglądarki mają całkiem niebieskie ikony
OCZYWIŚCIE, ŻE DA SIĘ SPOLSZCZYĆ MINEFIELDA!!!
Zainstaluj te .Xpi z linku, który podałem
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/ ... ngpack.xpi

Czwórka to doby produkt, przesiadłem się na nią z Chrome :D
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

makson pisze:Stabilny Firefox 4 powinien pojawić się niedługo w tym ppa.

Jak na razie Firefox 4.0 ma jeszcze status RC2!

Nie ma też co liczyć na to, że pojawi się w standardowych repozytoriach Ubuntu starszych niż 11.04.

Pozdrawiam
Ja dodałem te poligonowo-doświadczalne repo Mozilli do listy i zainstalowałem te RC na Ubuntu 9.10, więc można używać na starszych wersjach... :D
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

@ majsza, tu idzie o standardowe repo Ubuntu, a nie jakieś tam PPA Mozillowskie czy inne. Nowy FF pewnie będzie domyślnie w Natty, bo w starszych raczej się już nie pojawi.
@ Foka0111, Kroczek po kroczku:

1. Odinstaluj FF
2. Wywal te repo PPA co żeś dodał
3. Zrób apt-get update
4. Wgraj FF4 z linka co podałem, ewentualnie zaciągnij starszą wersję z oficjalnego repo.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Hwiparam pisze:
1. Odinstaluj FF
2. Wywal te repo PPA co żeś dodał
3. Zrób apt-get update
4. Wgraj FF4 z linka co podałem, ewentualnie zaciągnij starszą wersję z oficjalnego repo.
No dobra,ale jak pojawi się ostateczna wersja FF4 to minefield podmieni mi się na właśnie FF4 przez repo które mam u siebie.Bo jak tak to nie ma sensu ruszać
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Odinstalowałem FF4,pobrałem ze strony mozilli finalną wersję "gotową" ,przekopiowałem tam gdzie trzeba i cieszę się nowym FF4.
Dla odmiany w porównaniu z beta13 wtyczka novell Moonlight (najnowsz) nie działa (dziwne)
Sprawdzanie pisowni działa natomiast bez wtyczki.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

Z nowości w FF4 najbardziej podoba mi się "pin tab as app". Proste, genialne i pewnie zaraz ktoś wyskoczy, że w Chrome/Operze jest to od dawna:D
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Foka0111 pisze: Sprawdzanie pisowni działa natomiast bez wtyczki.
U mnie sprawdzanie pisowni działa "bez wtyczki" chyba od wersji 3.0 czy jakoś tak - wtedy co dodali do FF opcję słownika ;P Ja zwykłem używać binarek od Mozilli, jak instalujesz z repo to pewnie musisz oddzielnie słownik doinstalować.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Hwiparam pisze:@ majsza, tu idzie o standardowe repo Ubuntu, a nie jakieś tam PPA Mozillowskie czy inne. Nowy FF pewnie będzie domyślnie w Natty, bo w starszych raczej się już nie pojawi.
Mi w zasadzie chodzi o to, że dla posiadaczy starszych wersji instalacja z tego PPA może być jedynym "ratunkiem" jeżeli chodzi o posiadanie FF4. W 9.10 domyślnie miałem 3.5 i jakbym tego nie zmienił, to miałbym żółwia, a nie przeglądarkę. :D
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

No na upartego można i tak. Ale też nie rozumiem, czemu posiadacze starszych wersji systemu są niby skazani na korzystanie z tychże wersji i dodawanie sobie PPA? Nie lepiej zaktualizować cały system? No chyba, że ktoś ma jakiś egzotyczny sprzęt, na którym nowsze wersje nie działają, ale to się chyba rzadko zdarza.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Najnowszy Firefox 4.0 w wersji stabilnej jest już w ppa, do którego podałem wcześniej linka.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”