[Free Pascal] - Moduł Graph i libsvga

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Benefactor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[Free Pascal] - Moduł Graph i libsvga

Post autor: Benefactor »

Witam.
Posiadam Ubuntu w wersji 9.10 i FPC w wersji 2.2.4-3(z repozytoriów).

Chciałem skompilować program, używający trybu graficznego(graph) - kompilator pokazał, że brakuje libvga czy coś w tem stylu - poszukałem na forum i znalazłem teoretyczne rozwiązanie - zainstalować z repozytoriów paczki libsvga1 i libsvga1-dev - w repozytorium były wersje 1.4.3-27 - takież zainstalowałem, ustawiłem w fp(IDE do FPC) ścieżki katalogów z unitsami w następujący sposób:

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib/fpc/$fpcversion/units/$fpctarget/
/usr/lib/fpc/$fpcversion/units/$fpctarget/*
/usr/lib/fpc/$fpcversion/units/$fpctarget//rtl
.
Podałem w FPC prosty kody - rysowanie kółeczka, oto on:

Kod: Zaznacz cały

program P;
uses Graph;
var Karta,Tryb : Integer;
begin
DetectGraph(Karta,Tryb);
InitGraph(Karta,Tryb);
Circle(50,50,20);
ReadLn;
CloseGraph;
end.
Program kompiluje się, ale na ekranie nie widzę kółeczka - w jego miejsce mogę oglądać pojedyńcze(niebieskiego koloru) piksele.

Kompilator w trybie roota w konsoli uruchamiam.\

Czy ktoś mógłby mi dopomóc w rozwiązaniu problemu? - wiem, że temat ten był wielokrotnie już poruszany, alem nigdzie nie znalazł rozwiązania, oprócz wyżej podanej instalacji paczek i podania ścieżek do Unitsów.

Z góry dzięki za pomoc.
Adawo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: [Free Pascal] - Moduł Graph i libsvga

Post autor: Adawo »

Dawno nie miałem do czynienia z Pascalem, ale mogę jedynie zaproponować rozwiązanie pośrednie, jeśli koniecznie potrzebujesz tego modułu: Za pośrednictwem dosboxa, uruchamiasz oryginalnego, przestarzałego Turbo Pascala 7.0 i tam też kompilujesz i uruchamiasz program. Można by również sprawdzić czy nie dało by się wykonać tej samej operacji z FreePascalem ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”