Synaptic Touchpad ubuntu 10.04 (Acer aspire 5810T) przestał działać

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
rgkrol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Synaptic Touchpad ubuntu 10.04 (Acer aspire 5810T) przestał działać

Post autor: rgkrol »

Witam
Dostałem laptop ACER aspire 5810T aby zainstalować UBUNTU.
Postawiłem na nich Ubuntu 10.04 i wszystko działało poza jednym:
ten model przy touchpadzie ma przycisk do jego wyłączania i włączania
okazało się, że po wyłączeniu i włączeniu touchpad już nie działa (pojawia się tylko ikonka o wyłączeniu i włączeniu touchpada)
jedyny sposób jaki znalazłem na ponowne uruchomienie TouchPada to ponowne uruchomienie Ubuntu - niestety wymaga to podłączenia zewnętrznej myszy

Utknołem w ślepym zaułku, szukałem na różnych forach - również debianowych ale nic nie znalazłem o podobnym problemie

ustaliłem że posiadam "Synaptic Touchpad"
zainstalowałem "GSynaptics" ale on twierdzi że Touchpad jest w systemie
zmieniłem go na "gpointing-device-setting" ale on też twierdzi że Touchpad jest obecny

kiedy wydam polecenie:
# dmesg | grep Touch
[ 22.608882] Synaptics Touchpad, model: 1, fw: 7.2, id: 0x1c0b1, caps: 0xd04731/0xa40000
[ 22.959350] input: SynPS/2 Synaptics TouchPad as /devices/platform/i8042/serio2/input/input9
Podejżewam, że nie wiem jak właściwie zadać pytanie w google i na forach,
wszystie odpowiedzi jakie znalazłem to instrukcje jak uruchomić touchpad lub zmienić jego parametry działania
ale one nie działają w moim przypadku - większość z nich jest dostosowana do starego serwera X i pliku xorg.conf
nie znalazłem podobnego problemu.

Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem?
Może wiecie jak wymusić ponowne uruchomienie touchpada jakimś skryptem?
sylweeczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Odp: Synaptic Touchpad ubuntu 10.04 (Acer aspire 5810T) przestał działać

Post autor: sylweeczek »

Ja miałem tak samo na hp 6780ew, możliwe że nadal mam:boat: Raz touchpad działał raz nie, szukałem po różnych forach i problemu nie rozwiązałem:-x Na pocieszenie powiem że po ostatniej aktualizacji systemu działa ok. Przynajmniej na razie... Nie wiem czy ta aktualizacja coś poprawiła, czy dostał jakiegoś wstrząsa przy przenoszeniu, ale ja poradzę zakupić jakąś badziewną myszkę:whis: Rozwiązanie najprostsze i najskuteczniejsze, tyle że problem zostaje:(
boneszbo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Odp: Synaptic Touchpad ubuntu 10.04 (Acer aspire 5810T) przestał działać

Post autor: boneszbo »

Miałem identyczny problem.

Działo się tak gdy wyłączyłem Touchpada za pomocą przycisku, i gdy podłączyłem myszkę.
Uruchamiałem ponownie komputer i touchpad nie działał, ponieważ ubuntu myślał, że Touchpad jest wyłączony. Wtedy należy wyłączyć touchpada przyciskiem, aby w ubuntu się włączył. Uśpić komputer za pomocą przycisku. Włączyć touchpada.
I powinno działać :)
moskaliusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Re: Synaptic Touchpad ubuntu 10.04 (Acer aspire 5810T) przestał działać

Post autor: moskaliusz »

Witam ja mam problem w HP Pavilion dv5 tyle że z klawiaturą i myszką. Raz na jakiś czas przestają mi działać po resecie wszystko wraca do normy ale bardzo bym chciał jakoś to rozwiązać. Korzystam z Ubuntu 10.10 pełna nazwa laptopa to HP Pavilion dv5 1240ew. Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
greatmefisto
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: Synaptic Touchpad ubuntu 10.04 (Acer aspire 5810T) przestał działać

Post autor: greatmefisto »

Znalazł ktoś może rozwiązanie tego problemu? Dzisiaj nagle z nieznanych przyczyn u mnie pojawiło się to samo. Co najśmieszniejsze Touchpad działa na ekranie logowania, ale po zalogowaniu system go wyłącza. Po przełączeniu przyciskiem pojawia się okienko o uruchomieniu, ale w rzeczywistości jest nadal zablokowany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”