Alien Breed 2 - Zainstalowany, lecz się nie uruchamia

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Awatar użytkownika
Kuku1985
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Alien Breed 2 - Zainstalowany, lecz się nie uruchamia

Post autor: Kuku1985 »

Problem dotyczy w/w gry uznałem że będzie to dość dobry wybór, gdyż nie jest to nic potężnego jak Dead Space czy coś tam mocniejszego...

Z czym mam problem...? a no właściwie to sam nie wiem :-x mam wine oraz POL, jako ze jestem początkujący odpalam POL jest łatwiejszy wybieram ZAINSTALUJ->GRY->ALIEN BREED 2->ZASTOSUJ i ciemnieje okno - łapie zawiechę klikając na zamknięcie [X] wyskakuje komunikat:
Okno "PlayOnLinux" nie odpowiada.
Wymuszanie zamknięcia na tej aplikacji spowoduje że stracisz wszelkie niezapisane dane.
Natomiast instalując grę z programu wine instalacja odbywa się poprawnie... przynajmniej do końca ale już samej gry nie uruchamia niby kursor wskazuje na to ze się ładuję (te kółko) ale po chwili znika i nic się nie dzieje

- nie mam windowsa czy to ma jakieś kluczowe znaczenie? bo już zaczynam wątpić :pt36:
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Alien Breed 2 - Zainstalowany, lecz się nie uruchamia

Post autor: igotit4free »

Uruchom aplikację przez WINE w konsoli i wklej tu komunikaty jakie się w tejże konsoli będą ukazywać.

PS.
Żeby uniknąć kolejnych pytań, programy pod WINE w konsoli uruchamia się jakoś tak:

Kod: Zaznacz cały

wine ~/.wine/drive_c/Program\ Files/Runic\ Games/Torchlight/Torchlight.exe
Ścieżkę i nazwę zastosuj własną.
Awatar użytkownika
Kuku1985
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

kuku@blaszak:~$ wine ~/.wine/drive_c/Program\ Files/Team17/Alien\ Breed\ 2\ Assault/Binaries/AlienBreed2Assault.exe
fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.VC90.CRT" (9.0.30729.1)
wine: Call from 0x7b83ac92 to unimplemented function msvcr90.dll._CRT_RTC_INITW, aborting
err:module:attach_process_dlls "ogg.dll" failed to initialize, aborting
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\Program Files\\Team17\\Alien Breed 2 Assault\\Binaries\\AlienBreed2Assault.exe" failed, status 80000100
kuku@blaszak:~$ ^C
kuku@blaszak:~$ 
Nie jestem pewien czy dobrze podałem ścieżkę, ale wygląda to tak że w folderze Program files mam folder Team a w nim Alien Breed 2 Assault następnie Binaries i dopiero plik AlienBreed2Assault.exe

EDYCJA:
Kuku1985 pisze:

kuku@blaszak:~$ wine ~/.wine/drive_c/Program\ Files/Team17/Alien\ Breed\ 2\ Assault/Binaries/AlienBreed2Assault.exe
fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.VC90.CRT" (9.0.30729.1)
wine: Call from 0x7b83ac92 to unimplemented function msvcr90.dll._CRT_RTC_INITW, aborting
err:module:attach_process_dlls "ogg.dll" failed to initialize, aborting
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\Program Files\\Team17\\Alien Breed 2 Assault\\Binaries\\AlienBreed2Assault.exe" failed, status 80000100
kuku@blaszak:~$ ^C
Nie jestem pewien czy dobrze podałem ścieżkę, ale wygląda to tak że w folderze Program files mam folder Team a w nim Alien Breed 2 Assault następnie Binaries i dopiero plik AlienBreed2Assault.exe
Uruchomiłem w konsoli drugi plik (AlienBreed2Launcher.exe). Wyglądało na to że uruchomi grę, miałem wybrać język i wcisnąć launch, jednak okno tak jak szybko się pokazało tak szubko znikło a na konsoli pozostał kod:

kuku@blaszak:~$ wine ~/.wine/drive_c/Program\ Files/Team17/Alien\ Breed\ 2\ Assault/Binaries/AlienBreed2Launcher.exe
fixme:win:WINNLSEnableIME hUnknown1 0x2009a bUnknown2 0: stub!
fixme:win:WINNLSEnableIME hUnknown1 0x2009a bUnknown2 -1: stub!
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Z komunikatów wynika, że brak windowsowych bibliotek.
Nie mam tego jak sprawdzić, ale gra ma status Gold/Bronze a ludzie piszą, że trzeba je dociągnąć via WINETRICKS i ma hulać ...
Co prawda nie zechciałeś nadmienić, jaką masz wersję WINE i AB2, ale tam i w innych linkach na WineHQ piszą, że działa.

PS. Edytuj swoje posty, nie twórz tasiemców z nowych.
Awatar użytkownika
Kuku1985
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wine mam 1.3.15
Nie mam pojęcia co to jest AB2 :( Przykro mi, dopiero co zaczynam się uczyć.
Windowsa też nie mam tylko ubuntu także nie kumam o co chodzi z tymi bibliotekami.
Postaram się Edytować, piszę postaram bo nie bardzo wiem co i jak (nie wiem czego oczekujecie)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

AB2=Alien Bred 2
Dostałeś linki do WineHQ gdzie masz napisane co robić.
Używaj Googla i własnego rozumu ... przecież biegłość w używaniu WINE nie przychodzi sama z siebie, przeczytaj FAQ i o Winetrikach i wciel to w życie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”