Kiedy Firefox 4 pojawi się jako aktualizacja w Menedżerze aktualizacji?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Kiedy Firefox 4 pojawi się jako aktualizacja w Menedżerze aktualizacji?

Post autor: Heron »

Witam, zauważyłem, że Mozilla wydała najnowsza wersję swojej przeglądarki internetowej Firefox w wersji 4. Wiem, że można pliki instalacyjne pobrać ze strony Mozilli ale ciekawi mnie kiedy pojawi się aktualizacja w Menedżerze aktualizacji systemu Ubuntu 10.10 amd64? Czy są jakieś oficjalne informacje co do tego kiedy taka aktualizacja się pojawi do pobrania i zainstalowania poprzez Menedżer aktualizacji systemu Ubuntu 10.10?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Re: Kiedy Firefox 4 pojawi się jako aktualizacja w Menedżerze aktualizacji?

Post autor: Dwimenor »

Firefox raczej nie pojawi się w oficjalnych repozytoriach dla 10.04 i 10.10. Dodaj sobie to ppa:
https://launchpad.net/~mozillateam/+arc ... fox-stable
I zaktualizuj system.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

A jak mam dodać to ppa? Jakimś poleceniem w konsoli? Proszę o podanie dokładnego polecenia dla Ubuntu 10.10 amd64 - z góry dzięki!
Awatar użytkownika
Echinos
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Echinos »

Choćby wpisując w Terminalu:

Kod: Zaznacz cały

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ok, dodałem ropozytorium za pomocą:

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
następnie wpisałem:

sudo apt-get update
Poprzez Menedżer aktualizacji zaktualizowałem przeglądarkę do wersji 4.0. I tutaj wszystko by się zgadzały gdyby nie fakt, że cała przeglądarka jest w języku angielskim :(. Przeglądarka sprawdza również poprawność językową dla języka angielskiego. Pisząc tego posta mam wszystko podkreślone na czerwono. Górne menu to: File, Edit, View itd. zamiast: Plik, Edycja, Widok, ... . Wszystkie dodatki wcześniejsze które spolszczały przeglądarkę Firefox 3.6 okazały się kompatybilne a nowych do zainstalowania nie znalazłem. Proszę o pomoc! :(
[EDIT:]
Ok znalazłem jak spolszczyć przeglądarkę Firefox 4. Wystarczy ściągnąć odpowiedni plik ze strony: http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... -i686/xpi/ i plik sam się zainstaluje w przeglądarce. Nadal pozostaje jednak problem ze sprawdzaniem ortografii dla języka polskiego - sprawdza tylko dla języka angielskiego - ktoś wie jak to rozwiązać tak aby przeglądarka sprawdzała wprowadzany tekst dla języka polskiego?
Jeszcze jedno pytanie, w przeglądarce 4.0 pozostały wszystkie niekompatybilne dodatki takie jak pakiety językowe z firefoxa 3.6, rozszerzenie ubuntu modification 09.rc2. Wszystkie są nieaktywne i wyłączone z komunikatem: "Dodatek <nazwa_dodatku> jest niezgodny z programem Firefox 4". Wszystko byłoby fajnie ale chciałbym pousuwać te dodatki a nie mogę na nich wykonać żadnej operacji ponieważ są "szare i nieaktywne" - nie mają żadnych opcji - nic nie mogę z nimi zrobić z poziomu przeglądarki. Jak je usunąć? Są to:

Języki:
Firefox (en) 3.6
Firefox (en-AU) 3.6
Firefox (en-CA) 3.6
Firefox (en-GB) 3.6
Firefox (pl) 3.6
Rozszerzenia:
Ubuntu Firefox Modifications 0.9rc2

Gdybym mógł usunąć powyższe dodatki z listy dodatków na stałe oraz gdybym mógł dodać sprawdzanie języka polskiego dla przeglądarki Mozilla Firefox 4 to wszystko by było dobrze. Ktoś pomoże rozwiązać ten problem? PS. Nie otwierałem nowego wątku ponieważ problem nadal objemuje przeglądarkę Firefox a pojawił się w trakcie instalacji. Bardzo proszę o pomoc!
Marcin94x
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Marcin94x »

W polu wprowadzania tekstu kliknij prawym przyciskiem wybierz languages i wybierz Polish albo jeśli nie będzie to add Dictionary. Co do dodatków to nie wiem wydaje mi się że trzeba jeszcze poczekać bo ta "Ubuntowska" wersja FF 4 widać nie działa dobrze i ma problemy z ubuntowskimi dodatkami. Ja usunąłem FF 4 wyrzuciłem to repo zainstalowałem z COUbuntu FF (czyli jak na razie 3.6.15). Czekam aż będzie w COU do tej pory używam Chromium również z COU i naprawdę polecam.
Wplaster
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Wplaster »

Jeśli chodzi o sprawdzanie tekstu klikasz prawym na podkreślony tekst języki => dodaj słownik wybierasz Polski i po sprawie
dooshpastesh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: dooshpastesh »

U mnie również było po instalacji po angielsku. Trzeba pobrać polski język jako .xpi z http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... xpi/pl.xpi i zainstalować jak zwykłe rozszerzenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”