Firefox 4.0 już jest!

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Firefox 4.0 już jest!

Post autor: mario_7 »

Repozytoria - to magazyn z oprogramowaniem (pakietami). Pakiety to przygotowane pliki instalacyjne z programami. Widać, że mylisz te pojęcia, a to przecież podstawa obsługi systemu i wypadałoby to rozróżniać.

Uruchom Centrum Oprogramowania Ubuntu, z menu Edycja wybierz Źródła oprogramowania, na zakładce Aktualizacje zaznacz Aktualizacje nieobsługiwane (lucid-backports).
Gdy odświeżysz listę dostępnych pakietów (sudo apt-get update) będziesz mógł zainstalować program ppa-purge.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

@miscoala
:wall: Nie wierzę. Czy ty musisz mieć ze wszystkim problem?
Pobierz ten pakiet ppa-purge dla Ubuntu 10.04 i zainstaluj go dwuklikiem, a następnie zastosuj się do instrukcji mario_7.

Jeżeli znowu będziesz miał z czymś problem to załóż odpowiedni, osobny temat na forum.
Tutaj chciałbym wreszcie poczytać opinie i porównania nowego Firefoxa, a nie kolejną stronę z rzędu wałkować jego instalację.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Foka0111 pisze: Natomiast nurtuje mnie jedno
Ta stronka:
http://www.covervil.pl/index.html
tak wygląda u mnie na Chromium: http://dl.dropbox.com/u/18287771/zrzut_ekranu_jest.png
a tak na FF 4 : http://dl.dropbox.com/u/18287771/zrzut_ ... nie_ma.png

FF nie wyświetla drobnego szczegółu bez którego stronka jest bezużyteczna.Mianowicie brakuje "zaloguj" "zarejestruj".
Test na stronie suna informuje mnie,że java zainstalowana jest i działa.
Wracając do tematu.Może ktoś mi napisać,czy u niego jest to samo z tą stronką,bo nie wiem,czy kombinować z Javą czy to bug jakiś ?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, 17:17 przez Foka0111, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

u mnie jest to samo, zarówno na ff4 jak i 3.6.x
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

FF 4 na Windowsie 7 wyświetla poprawnie
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Potwierdzam, że u mnie na FF 4.0 i Ubuntu 10.04 x86_64 też nie ma przycisków logowania.
Może warto napisać maila do administracji tamtego portalu.
Awatar użytkownika
woolf
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86

Post autor: woolf »

Foka0111 pisze:
Foka0111 pisze: Natomiast nurtuje mnie jedno
Ta stronka:
http://www.covervil.pl/index.html
tak wygląda u mnie na Chromium: http://dl.dropbox.com/u/18287771/zrzut_ekranu_jest.png
a tak na FF 4 : http://dl.dropbox.com/u/18287771/zrzut_ ... nie_ma.png

FF nie wyświetla drobnego szczegółu bez którego stronka jest bezużyteczna.Mianowicie brakuje "zaloguj" "zarejestruj".
Test na stronie suna informuje mnie,że java zainstalowana jest i działa.
Wracając do tematu.Może ktoś mi napisać,czy u niego jest to samo z tą stronką,bo nie wiem,czy kombinować z Javą czy to bug jakiś ?
Widzę, że masz zainstalowany NoSquint... Reszty sam się domyśl. Moim zdaniem to nie bug tylko wina strony i jedyne co pozostaje to napisać do adminów strony.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

woolf pisze:
Widzę, że masz zainstalowany NoSquint... Reszty sam się domyśl. Moim zdaniem to nie bug tylko wina strony i jedyne co pozostaje to napisać do adminów strony.
NoSquint ???? Chodzi chyba o Noscript.Jest ustawiony na nieblokowanie.AdBlock również.
Stronka przez przypadek wpadła mi i od razu zauważyłem tą nieprawidłowość.Pytanie,ile takich stronek jest,co nie wyświetlają wszystkiego.
A pisać też nie ma co,bo FF 4 na Windzie działa poprawnie.Więc to pewnie FF na Linuksa.

A co do używania, przeniosłem przycisk odświeżania na lewo obok strzałek (przyzwyczajenie) FF jest zdecydowanie szybszy od 3.6 jednak chromium to jest błyskawica przy nim.Może to wina braku zakładek na starcie w chromium.W FF zawsze startuje z ok. 15-20.No trochę wtyczek go przytyka.Jeśli chodzi o akcelerację GPU np. Flash to obciążenie procka utrzymuje się na tym samym poziomie co na 3.6.xx.
I teraz pytanie,czy na 3.6.16 i experymentalnej wtyczce Adobe x64 działało wsparcie i dlatego nie ma różnicy w FF 4 ,czy nie działa to jeszcze.
Mam NVidię 9600 GS i stery 270.29 więc powinno śmigać.PowerMizer pokazuje zerowe obciążenie przy filmie flash w okienku.Na pełnym ekranie skacze na 3 procek na 70% przy jakości 480p
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, 23:03 przez Foka0111, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michal671
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: michal671 »

Instrukcja dla osób, które chcą tylko wypróbować "czwórkę", czyli zainstalować ją równolegle ze starszą wersją :):

1. Pobieramy paczkę 4.0 w formacie .tar.bz
2. Otwieramy ją i wypakowujemy folder firefox do katalogu domowego
3. Zmieniamy nazwę wypakowanego folderu na:

Kod: Zaznacz cały

.firefox
(dodajemy kropkę na początku)
4. Teraz otwieramy naszego menedżera plików jedną z poniższych komend:

1) W Ubuntu:

sudo nautilus
2) W Kubuntu:

sudo dolphin
3) W Lubuntu:

sudo pcmanfm
6. Wchodzimy do katalogu:

/usr/share/bin/
7. Odszukujemy plik firefox i zmieniamy jego nazwę na firefox-old
8. Tworzymy nowy skrót do pliku:

~/.firefox/firefox
i nazywamy go firefox
9. Gotowe :). Jeśli chcemy przywrócić "staruszka" wystarczy "odkręcić" dokonane przez nas zmiany.
10. Starszą wersję możemy uruchomić wpisując w Terminal komendę:

firefox-old
lub tworząc aktywator do tego polecenia ;)

Sorry, że bez screen'ów, ale piszę z komórki :).
Awatar użytkownika
woolf
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86

Post autor: woolf »

Foka0111 pisze:
woolf pisze:
NoSquint ???? Chodzi chyba o Noscript.Jest ustawiony na nieblokowanie.AdBlock również.
Stronka przez przypadek wpadła mi i od razu zauważyłem tą nieprawidłowość.Pytanie,ile takich stronek jest,co nie wyświetlają wszystkiego.
A pisać też nie ma co,bo FF 4 na Windzie działa poprawnie.Więc to pewnie FF na Linuksa.
O matko jedyna... instalujesz i nie wiesz co, a sprawdzić się nie chce? Zmniejsz rozmiar czcionki na 90%, bo w NoSquint masz ustawione 120%. Wciśnij Ctrl + - .
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

woolf pisze:
Foka0111 pisze:
woolf pisze:
O matko jedyna... instalujesz i nie wiesz co, a sprawdzić się nie chce? Zmniejsz rozmiar czcionki na 90%, bo w NoSquint masz ustawione 120%. Wciśnij Ctrl + - .
I nic
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Tam jest wina źle zrobionej strony - elementy do logowania nie mieszczą się w jednej linii z pozostałą częścią menu i schodzą niżej, a tam zakrywa je dalsza część strony. Błąd webmastera.
Daniel M
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Daniel M »

Dla tych co chcą zaktualizować firefoxa do wersji 4.0.
1. Otwieramy terminal i wpisujemy:
sudo gedit /etc/apt/sources.list
2. Do otwartej listy repozytoriów dodajemy repo firefox 4.0 dla ubuntu 10.10
3. W terminali wpisujemy:
sudo apt-get update
4. Jeżeli Wyskakuje nam brak klucza publicznego, to w terminalu wpisujemy
sudo su
a następnie:
gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys EF4186FE247510BE
gpg --armor --export EF4186FE247510BE | apt-key add -
5. Zamykamy terminal i uruchamiamy menadżer aktualizacji, a następnie aktualizujemy firefox do wersji 4.0.

Dzięki termu będziemy mieli firefox stabilnej wersji 4.0. Niestety w repo nie ma polskiego języka, a więc będziemy mieli wersje angielską.

//mario_7: warto dodać, że kilka postów wcześniej są podane oficjalne repozytoria MozillaTeam, z których można pobrać stabilnego Firefoksa 4.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2011, 00:26 przez Daniel M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maestro1967
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: maestro1967 »

Ja pobrałem Firefox 4.0 i zainstalowałem na Ubuntu 10.10,ale nie jest widoczna.Co robić
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: pioruns »

Co nie jest widoczne?
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

Daniel M pisze:Dla tych co chcą zaktualizować firefoxa do wersji 4.0.

...

Dzięki termu będziemy mieli firefox stabilnej wersji 4.0. Niestety w repo nie ma polskiego języka, a więc będziemy mieli wersje angielską.
Jak nie masz języka polskiego, to zainstaluj to .xpi

http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... xpi/pl.xpi
Daniel M
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Daniel M »

Dzięki.
Dla tych co niewiedzą jak zainstalować język polski. Wystarczy powyższy plik przeciągnąć na otwartą przeglądarkę.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Dajcie już sobie spokój z tymi instrukcjami instalacji. Linki do plików .xpi są już w co drugim poście. Jak ktoś umie czytać to sobie przeczyta ten temat od początku, a jak nie to zamieszczanie tego samego po tysiąc razy też nic nie da.

Ja jednak zmotywowany wydaniem Firefoxa 4.0 przeprowadziłem kompleksowe porównanie natywnych przeglądarek na Linuksa. Poniżej zamieszczam rezultaty.

Komputer to tradycyjny Intel Core 2 Duo, 2GB RAMU DDR2. System Ubuntu 10.04, x86_64. W przeglądzie wzieły udział najnowsze przeglądarki* w stabilnej wersji natywne dla Linuksa. Są to Mozilla Firefox 4.0 (Gecko), Google Chrome 10.0.648.204 (Webkit), Opera 11.01 (Presto), GNOME Epiphany 2.30 (Webkit).

*Wersja Epiphany jest silnie związana z wersją środowiska GNOME, więc nie mogłem skorzystać z najnowszej stabilnej wersji bez głębokiej ingerencji w to środowisko graficzne. Inne popularne na Linuksa przeglądarki, które nie zostały przetestowane to: Konqueror, Rekonq, Midori.

Zestaw testów podzieliłem na trzy części.

Część 1 - Szybkość/Wydajność - są to testy sprawdzające jak szybko przeglądarki radzą sobie z JavaScript. W testach skorzystałem z benchmarków: SunSpider 0.9.1, V8 Benchmark ver.6, Kraken 1.0.

Część 2 - Zgodność ze standardami - są to testy sprawdzające w jakim stopniu przeglądarka otwiera strony internetowe zgodnie ze standardami sieci. W testach skorzystałem z ACID3, żeby sprawdzić ogólną implementację standardów oraz beta.html5test.com, żeby sprawdzić stopień implementacji nowych standardów HTML5.

Część 3 - Zasobożerność - ze względu na trudną standaryzację wyników, test ten sprowadzi się do ilości RAMU zabranego przez przeglądarkę po świeżym otwarciu na stronie Google.

A więc zaczynamy:

Część 1.
SunSpider 0.9.1
Obrazek
W tym benchmarku o włos wygrywa Google Chrome. Zaraz za nim Firefox 4 i Opera 11. Z tyłu odstaje Epiphany.

V8 Benchmark ver.6
Obrazek
W tym benchmarku znowu rządzi Google Chrome 10. Tym razem dystansuje się od rywali. Drugie miejsce zajmuje Firefox, a zaraz za nim jest Opera i Epiphany.

Kraken 1.0
Obrazek
Królem Krakena jest tym razem Firefox 4.0. Jest prawie 2x szybszy od Opery zajmującej drugie miejsce. Trzecie miejsce przypada Epiphany, a na szarym końcu zostaje przeglądarka od Google.

Podsumowanie
Obrazek
Po normalizacji i podsumowaniu wyników tych benchmarków widzimy następujący obraz. Dzięki rewelacyjnemu wynikowi na Krakenie Firefox 4.0 uzyskuje laur najszybszej przeglądarki, drugie miejsce przypada Google Chrome, trzecie Opera, a na podium nie dostała się Epiphany.

Część 2.

ACID3
Niewiele jest tutaj do pokazania. Wszystkie przeglądarki uzyskały perfekcyjny wynik 100/100. Tylko przeglądarka Mozilli odstaje uzyskując tylko 97/100 punktów

beta.html5test.com
Obrazek
Najlepiej zaimplementowany standard HTML5 posiada Google Chrome. Kolejne miejsca uzyskali odpowiednio Firefox, Opera, Epiphany. Warto też zwrócić uwagę na to, że jest jeszcze sporo miejsca do poprawy w tym zakresie. Najlepszy Chrome uzyskał zaledwie 288 punktów z 400 możliwych.

Podsumowanie
Obrazek
Po normalizacji i zsumowaniu wyników wyszło, że przeglądarką najbardziej zgodną ze standardami jest Google Chrome. Drugie miejsce przypada Mozilla Firefox, trzecie Opera, a poza podium znów ląduje GNOME Epiphany.

Część 3.

Zużycie RAMU świeżo włączonej przeglądarki na stronie google.com wygląda następująco (kolejność od najmniej zasobożernej):
Google Chrome - 12,9MB
GNOME Epiphany - 37,1MB
Opera - 53,3MB
Mozilla Firefox - 96,7

Mam nadzieję, że testy przeglądarek się podobały. Zachęcam do komentarzy oraz własnych testów.
Pozdrawiam.
Mark1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Mark1 »

Oglądałem FF 4.0. Rewelacji nie ma, ale kilka rzeczy jest na plus. Mam wrażenie że jest szybszy.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Co sam mogę powiedzieć po kilku dniach użytkowania: Może i jest szybszy, ale u mnie zużywa zdecydowanie więcej Ramu niż poprzednie wersje. Też po aktualizacji w tajemniczych okolicznościach poginęły wszystkie hasła i loginy zapisane w poprzedniej wersji - profil ten sam. Poza tym specjalnie nie narzekam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”