Na jaki kierunek rozwoju położyć nacisk, co się przyda? W co warto brńąć, a co nie ma przyszłości?
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Na jaki kierunek rozwoju położyć nacisk, co się przyda? W co warto brńąć, a co nie ma przyszłości?
Proszę o wypowiadanie się ludzi, wiedzących o czym piszą i siedzących w tym fachu. Pod kątem Linuksa na co najlepiej się ukierunkować? Ubuntu to najpopularniejsza dystrybucja i pod nią w przyszłości będzie powstawać najwięcej programów. W jakim kierunku pójść? C++ i QT, a może Java? Zostaje jeszcze Vala. Co wydaje się być dobrym wyborem, interesuje mnie wszystko, ale zdaję sobie sprawę, że muszę wybrać coś w czym będę najlepszy.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Na jaki kierunek rozwoju położyć nacisk, co się przyda? W co warto brńąć, a co nie ma przyszłości?
W jakim fachu? Programowania zarobkowego dla Linuksa, czy programowania zarobkowego w ogóle? Tych pierwszych ze świecą szukać, ale akurat znam ten temat nieźle mimo, że sam nie zarabia na pisaniu dla Linuksa. Jeżeli chodzi o drugie to zależy co chcesz pisać. Więc sprecyzuj.
-
- Wytworny Kaczor
Re: Na jaki kierunek rozwoju położyć nacisk, co się przyda? W co warto brńąć, a co nie ma przyszłości?
Programowania w ogóle dla Linuksa, nie tylko zarobkowego, chodzi mi o osoby obeznane w programowaniu dla linuksa. Tak sobie myślę nad c++ i qt, coraz bardziej mi się to uśmiecha, gdyż canonical wydaje się skłaniać ku qt, robią unity 2d w qt, mark zapowiedział, że będą zmiany w domyślnym zestawie programów, że mogą być zamienniki w postaci programów qt, programy w qt podpinają pod dconfa, itd.
-
- Zakręcona Traszka
Canonical niestety potrafi tylko się skłaniać - nie idą za tym większe inwestycje czasu i pieniędzy jak narazie. Ogólnie uważam, że to w jaki sposób Canonical ogłosiło swoje wsparcie dla Qt (i to jak ciężko było mi się dowiedzieć od ich pracowników co za tym wsparciem stoi) nie powinien napawać optymizmem. dconf to tylko jedna z wielu rzeczy jakie trzeba zrobić by Qt mogło stać się pełnoprawnym frameworkiem obok bibliotek zebranych wokół Gtk+.
Sposób tłumaczenia aplikacji Qt pozostawia sporo do życzenia, tak samo wsparcie dla technologii dostępności dla niepełnosprawnych. Brakuje integracji z gvfs (dostęp do plików przez $HOME/.gvfs/ nie jest rozwiązaniem). Do tego dochodzi fakt, że aplikacje Qt mają inny wygląd nawet przy użyciu tematu który korzysta z kontrolek Gtk+ (do pobierania kolorów, nie do rysowania). No i jeszcze jest różnica między HIG GNOME a brakiem HIG w Qt.
Nad tym wszystkim ktoś musi pracować - Red Hat rozwija Gtk+, Intel rozwija Clutter który rozszerza Gtk+. Novell rozwijał Gtk+. Pozostaje Canonical który jednak pokazał wielokrotnie, że łatwiej im idzie mówić, niż robić coś w "upstream". Trzeba też pamiętać, że przeważająca część deweloperów Canonical zna GNOME i Gtk+ lepiej niż Qt.
Jeżeli uda mi się polecieć na najbliższy UDS to chciałem między innymi przedyskutować przyszłość Qt w Ubuntu, i co to oznacza dla Gtk+.
Ogólnie uważam, że jeżeli planuje się pisać aplikacje tylko dla Linuksa to Gtk+ jest obecnie znacznie lepszym wyborem niż Qt - rozwijane jest z myślą o Linuksie, jego deweloperzy nie muszą przejmować się tym jak przenośne są dane rozwiązania na inne platformy. Qt zawsze będzie, ze względu na swoją wieloplatformowość, odstawać troszkę na każdej platformie.
A w jakim języku pisać? Vala jest bardzo fajna jeżeli znasz C - w tym przypadku jest to świetne narzędzie do a) prototypowania i b) pisania dużych części kodu. Java nie ma większego sensu na Linuksowym desktopie - nikt w tym poważnie nie pisze. Jest jeszcze C# który jest warty uwagi. Jako, że większość kodu z jakim będziesz miał styczność w świecie Gtk+ to C będzie najważniejszym językiem - w nim będziesz czytał cudzy kod, w nim będziesz debugował, w nim będziesz poprawiał błędy w bibliotekach z których korzystasz.
Sposób tłumaczenia aplikacji Qt pozostawia sporo do życzenia, tak samo wsparcie dla technologii dostępności dla niepełnosprawnych. Brakuje integracji z gvfs (dostęp do plików przez $HOME/.gvfs/ nie jest rozwiązaniem). Do tego dochodzi fakt, że aplikacje Qt mają inny wygląd nawet przy użyciu tematu który korzysta z kontrolek Gtk+ (do pobierania kolorów, nie do rysowania). No i jeszcze jest różnica między HIG GNOME a brakiem HIG w Qt.
Nad tym wszystkim ktoś musi pracować - Red Hat rozwija Gtk+, Intel rozwija Clutter który rozszerza Gtk+. Novell rozwijał Gtk+. Pozostaje Canonical który jednak pokazał wielokrotnie, że łatwiej im idzie mówić, niż robić coś w "upstream". Trzeba też pamiętać, że przeważająca część deweloperów Canonical zna GNOME i Gtk+ lepiej niż Qt.
Jeżeli uda mi się polecieć na najbliższy UDS to chciałem między innymi przedyskutować przyszłość Qt w Ubuntu, i co to oznacza dla Gtk+.
Ogólnie uważam, że jeżeli planuje się pisać aplikacje tylko dla Linuksa to Gtk+ jest obecnie znacznie lepszym wyborem niż Qt - rozwijane jest z myślą o Linuksie, jego deweloperzy nie muszą przejmować się tym jak przenośne są dane rozwiązania na inne platformy. Qt zawsze będzie, ze względu na swoją wieloplatformowość, odstawać troszkę na każdej platformie.
A w jakim języku pisać? Vala jest bardzo fajna jeżeli znasz C - w tym przypadku jest to świetne narzędzie do a) prototypowania i b) pisania dużych części kodu. Java nie ma większego sensu na Linuksowym desktopie - nikt w tym poważnie nie pisze. Jest jeszcze C# który jest warty uwagi. Jako, że większość kodu z jakim będziesz miał styczność w świecie Gtk+ to C będzie najważniejszym językiem - w nim będziesz czytał cudzy kod, w nim będziesz debugował, w nim będziesz poprawiał błędy w bibliotekach z których korzystasz.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Ciekawym rozwiązaniem może być jeszcze python. Co prawda programistą nie jestem, ale jak zauważyłem, jest coraz więcej aplikacji na linuksie(raczej pod GTK+) napisanych w pythonie lub z tego języka korzystających. W ofertach pracy również można znaleźć takie, gdzie jest potrzebny python(wymagany lub mile widziany).
-
- Wytworny Kaczor
Hmm, to po co canonical robi unity 2d w QT? Sugerowali, że qt daje dużo większe możliwości. C mi odpowiada python również, C# odrzucam - wyłącznie dlatego, że stworzył to MS. No i dlaczego pakują compiz w unity 3D, a nie mutter(jeśli już mowa o clutter)?
Rozwijał... teraz co rozwija lub dlaczego nie rozwija?Novell rozwijał Gtk+.
-
- Wytworny Kaczor
Ciężko mi się ukierunkować, bo tak uczyłem się pythona i vala, a tu nagle canonical sugeruje, że myśli poważnie o QT, no więc dorwałem thinking in C++ i póki co się uczę, ale brakuje mi jasnego toku ich rozwoju w co oni chcą pójść.
-
- Zakręcona Traszka
Nie wiem co teraz robi Novell bo ich sprzedają - trudno powiedzieć co będzie się działo.
Canonical myśli poważnie o Qt jako o dodatku do Gtk+ a nie jako o jedynym toolkicie. Gtk+ nie zniknie. Zresztą w Qt można pisać z użyciem Pythona.
No i jak napisałem wcześniej nie warto tak do końca sugerować się tym co mówi Canonical - trzeba by władować naprawdę dużo pracy w to by Qt osiągnęło poziom Gtk+ na Linuksie. Dopóki nie zobaczę jak Canonical wydaje na to pieniądze (bindingi Qt do dconf się nie liczą bo to im jest bezpośrednio do Unity 2D potrzebne) to nie uwierzę.
PS Nie odrzucaj C# tylko dlatego, że wychodzi od MS - takie podejście nie ma sensu, Mono to świetna platforma dla Linuksa. Canonical robi Unity 2D w Qt Quick bo faktycznie dla Qt Quick nie ma obecnie dobrej alternatywy - ale zanim Qt dogoni Gtk+ to alternatywa dojrzeje (bo już nad nią pracują, ale wyleciało mi z głowy w ramach jakiego projektu to rozwijają).
Canonical myśli poważnie o Qt jako o dodatku do Gtk+ a nie jako o jedynym toolkicie. Gtk+ nie zniknie. Zresztą w Qt można pisać z użyciem Pythona.
No i jak napisałem wcześniej nie warto tak do końca sugerować się tym co mówi Canonical - trzeba by władować naprawdę dużo pracy w to by Qt osiągnęło poziom Gtk+ na Linuksie. Dopóki nie zobaczę jak Canonical wydaje na to pieniądze (bindingi Qt do dconf się nie liczą bo to im jest bezpośrednio do Unity 2D potrzebne) to nie uwierzę.

PS Nie odrzucaj C# tylko dlatego, że wychodzi od MS - takie podejście nie ma sensu, Mono to świetna platforma dla Linuksa. Canonical robi Unity 2D w Qt Quick bo faktycznie dla Qt Quick nie ma obecnie dobrej alternatywy - ale zanim Qt dogoni Gtk+ to alternatywa dojrzeje (bo już nad nią pracują, ale wyleciało mi z głowy w ramach jakiego projektu to rozwijają).
-
- Wytworny Kaczor
A co oferuje gtk w ramach qml? Czyli skupię się na C, python ewentualnie C++ i Vala, java i reszta odapada. Dobrze się składa bo C jest moim ulubionym językiem.
-
- Zakręcona Traszka
Gtk+ nic nie oferuje w zastępstwie qml (stąd mój komentarz o braku alternatywy Qt Quick) ale o ile dobrze pamiętam to deweloperzy clutter nad czymś powoli pracują.
-
- Wytworny Kaczor
Ok, a wiesz może kiedy mniej więcej będą efekty tej pracy? Tak około, bo gdy deweloperzy clutter wymyślą w końcu alternatywę, to gdzie qt ze swoim qml już będzie? Oni raczej też w miejscu nie stoją.