Na początek: szukałem informacji na własną rękę, znalazłem to: viewtopic.php?f=135&t=140912&p=815485&h ... 2j#p815485 ale nie pomogło (dlaczego - za chwilę). Nic więcej na ten temat dla K52J nie znalazłem odnośnie mikrofonu.
A teraz do rzeczy: nie mogę nagrywać dźwięku z wbudowanych mikrofonów w tym laptopie. Próbowałem nagrywać przez Audacity i Nagrywanie dźwięku z gnome. Kombinowałem z różnymi ustawieniami w Audacity i Alsamikserze. Jedyne co osiągnąłem, to możliwość nagrywania z wejścia liniowego (Jack) przy ustawieniu w Audacity urządzenia jako "default". Przy żadnym innym ustawieniu z liniowego podłączenia nie nagrywa a z wewnętrznego mikrofonu - w ogóle. Oczywiście sprawdzając nagrywanie z wewnętrznego mikrofonu odłączałem zewnętrzny;p
Co jeszcze uzyskałem - wspomniany wcześniej, znaleziony przeze mnie wątek sugeruje zmianę ustawień w Alsamikserze (pod skrótem F4 zmienić parametr Analog Mic Boost). U mnie zmienia to tylko poziom wejścia dla zewnętrznego mikrofonu, wewnętrzne są bez przerwy głuche.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu,
Pozdrawiam!
Asus K52JC - brak dźwięku z wbudowanego mikrofonu