Nagrywanie dźwięku z dwóch kart jednocześnie

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
lukaszb
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Nagrywanie dźwięku z dwóch kart jednocześnie

Post autor: lukaszb »

Cześć!
Jak w temacie, chciałbym nagrywać dźwięk z dwóch kart jednocześnie. Ale po kolei.
Mam komputer stacjonarny, w którym zainstalowałem kiedyś dwie karty Creative, jedna to SB Live a druga to Audigy.
Obecnie kupiłem mikrofon USB, jest to Samson G-Track.
I teraz chciałbym, aby np. Ardour widział chociaż dwa urządzenia jednocześnie. Oczywiście Jack radzi sobie z dwoma urządzeniami, ale jedno musi nagrywać, drugie odtwarzać. Byłoby bardzo dobrze, gdyby w Ardourze można było nagrywać, dajmy na to, trzy ścieżki równocześnie, dwie z karty (np. stereo z linii lub innego wejścia) i jedną z mikrofonu.
Te karty to karty "konsumenckie", więc ograniczeń sprzętowych ominąć się nie da w taki prosty sposób, ale problem z przechwytywaniem dźwięku z dwóch urządzeń jest chyba zbyt duży :(
Zdaję sobie sprawę z ewentualnej różnicy w taktowaniu urządzeń i problemów fazowych. Myślę, że z tym poradziłbym sobie dalszą obróbką nagranych ścieżek.
Spotkałem różne konfiguracje .asoundrc ale żadna nie działa, być może gubię jakąś czynność w tej całej procedurze...
Czy komuś z Was udało się osiągnąć efekt taki jakiego ja potrzebuję?
Rację ma ten, który mówi, że ją ma
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”